Bra, bättre, Bert

Lämna en kommentar

1 augusti, 2015 av Harkling

Det finns inte många svenskar som blivit så ifrågasatta, kritiserade och uthängda till allmänhetens spott och spe som Bert Karlsson. Ändå har detta naturbarn, med bakgrund i västgötsk lera, lyckats skapa sig, inte bara en stabil ställning bland Sveriges kändisar, utan också en (minst) lika stabil förmögenhet. Att Bert är ett affärsgeni – en svenssonvariant på Kung Midas – kan ingen förneka. Allt han tar i förvandlas till guld. Ändå är han enligt egen utsago ”så jävla vanli´ ”. Via ett snabbköp, ett diskotek, skivbolaget Marianne, Skara Sommarland och Skara köpstad har han på senare år etablerat sig som Sveriges största tillhandahållare av asylboenden. Som en kameleont har han skiftat verksamhet och anpassat sig till nya tider och nya förhållanden.

Att Bert kommer från ”landet” och inte, som de flesta kändisar, artister och entreprenörer, från 08-området, eller åtminstone från någon av Sveriges övriga större städer, har säkert legat honom i fatet. Feministerna brukar säga att kvinnor måste vara dubbelt så bra som männen för att lyckas. På samma sätt är det med landsbygdsbefolkningen, vilket inte minst visas i AKB:s uttalande om ”lantisar” som mindre intelligenta än stockholmare. Det finns de som genom åren raljerat över Bert och ifrågasatt hur smart han egentligen är, men de rösterna hörs sällan nu för tiden. Mest kritik fick han utstå under sin politiska karriär i Ny Demokrati och de förslag som Bert tillsammans med Ian Wachtmeister formulerade där, avfärdades högljutt av en enig politiker- och journalistkår. Ironiskt nog dök ändå många av dem senare upp hos etablerade partier och genomfördes som exempel på innovativa och nödvändiga reformer.

Nu tjänar alltså Bert pengar på asylboenden och även detta har ifrågasatts i media vid upprepade tillfällen. En journalistisk repris är frågan hur han, som är emot hög invandring, kan tillåta sig att tjäna pengar på den. Är inte det omoraliskt? Men det biter inte på Bert. Han ger blanka f-n i alla politiskt korrekta normer som dikteras från Stockholms proffstyckare. Det gör han rätt i! Att kritisera Bert för att han tjänar pengar på svensk invandringspolitik är verkligen att skjuta budbäraren. De som bör kritiseras är i stället de politiker som har fattat sådana beslut att svenska skattebetalare tvingas punga ut med accelererande jättesummor för asylboenden. (Förra året 172 miljoner. Hittills i år 330 miljoner! Di 2015-08-01 http://www.di.se/di/artiklar/2015/8/1/fordubblad-nota-i-ar-for-asylboende/ Hela artikeln visas i papperstidningen men på nätet bara för prenumeranter).

Migrationsverkets idé från september i fjol om att bygga egna förläggningar för att få ner kostnaderna http://www.sydsvenskan.se/sverige/staten-ska-driva-nya-asylboenden/ har sågats, eftersom det visat sig inte bli billigare. http://statskoll.se/nyheter/inte-billigare-med-statligt-agt-asylboende/ Vilket dilemma, inte minst för Jonas Sjöstedt, som har gjort privata vinster i välfärden till sin huvudfråga!

Bert hävdar själv att hans boenden är både bäst och billigast och detta bekräftas av att han är ojämförligt störst på marknaden. Dessutom har han flera förslag för att förbättra verksamheten, t ex längre upphandlingstider vilket skulle leda till ytterligare kostnadssänkning, utbildning för de boende från första dagen och ett system med olika teman på de förläggningar som tar emot ”ensamkommande barn”. Den listan kan säkert förlängas, kanske genom att de boende ges ansvar för olika delar av arbetet på förläggningen. Då elimineras också den sysslolöshet som många av dem, enligt media, klagar över.

Att Bert tjänar pengar på strömmen av asylsökande är förvisso sant, men varför skulle han inte göra det? I själva verket handlar det om en vinna/vinnasituation där Migrationsverket förmodligen är den mest beroende kontrahenten. Bert klarar sig ändå och det är inte hans fel att svensk politik ser ut som den gör.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s