Long live Dagny!

Lämna en kommentar

2 september, 2015 av Harkling

Missa inte serien ”Det är inte så dumt att bli gammal” i SVT 1! Där presenteras en ny – positiv – bild av åldrandet. När det talats om ”pensionärer” har det hittills alltid handlat om sjukvårdskostnader, improduktivitet, äldreboenden, demens och en rad andra negativa faktorer, som om det där magiska 65-årsstrecket plötsligt skulle förvandla friska, kompetenta individer till en samling förbrukade avskrädeshögar, vilka snarast bör lägga näsan i vädret och lämna över till yngre förmågor för att inte bli en belastning för samhället. Och så kommer Dagny! 103-åringen som vänder upp och ner på alla väletablerade fördomar!

Dagny bloggar och har massor av följare. Dagny undervisar ”unga gamlingar” i datakunskap. Dagny blir årets svensk i tävlan med Måns Zelmerlöw. Dagny letar sällskap på kontaktsajter. Dagny är både fysiskt och mentalt i full trim och sköter sig själv i sin lägenhet. Dagny dansar, dricker vin och läxar upp politiker som inte lyssnar på pensionärer, utan på känt manér sätter på sig besserwisserminen och talar om vad pensionärer behöver och vad som förväntas av dem.
”Men det struntar jag i”, säger Dagny och så gör hon allt det där som pensionärer inte förväntas göra.

Jag tror Dagny har hittat receptet för ett långt, friskt och innehållsrikt liv. Gå inte på de negativa förväntningarna! Säg aldrig ”Jag är för gammal”! Gör det du vill – inte det du förväntas göra för att du har uppnått en viss ålder! Bli inte passiv! Behåll din nyfikenhet och våga testa sådant du inte har prövat tidigare!

Det är lätt att generalisera och det leder alltid fel. Gruppen pensionärer är lika heterogen som gruppen invandrare. Där finns olika förmågor, olika önskemål, olika behov. Se individen och släpp förutfattade meningar! Ta vara på den erfarenhet, den kunskap och det engagemang som ryms i gruppen personer över 65 i stället för att gnälla om demografisk katastrof! Ett konkret exempel från mitt eget yrkesområde på hur det skulle kunna gå till:
Annie Lööf föreslog häromdagen att låta externa bedömare rätta skolornas prov. Ett utmärkt förslag! Varför inte engagera pensionerade, välutbildade, rutinerade lärare med lång erfarenhet för att ta hand om den uppgiften? Naturligtvis mot skälig ersättning. På det sättet skulle man komma till rätta med den betygsinflation som tycks breda ut sig alltmer och som ibland föranleds av missriktad ”snällhet”, ibland av hot, ibland sker på direkt uppmaning av skolledare.

Dagny! Du är min idol och min förebild

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s