Öl, rädslor och dåligt samvete

Lämna en kommentar

27 september, 2015 av Harkling

Jag hamnade en gång, tillsammans med mitt sällskap då vi passerade genom södra Tyskland, helt oplanerat på en fest i den lilla byn St Wolfgang. Tillsammans med åtta glada tyskar, som hade välkomnat oss i sitt gäng, åt vi traditionell tysk mat och drack öl ur jättesejdlar. Ölet hade en märklig effekt på språket (!) vilket gjorde att kommunikationen gick bättre än väntat.

Några män i gruppen var i den åldern att de upplevt nazitiden som barn, något de normalt undvek att tala om, men där, under inflytande av öl och en allmänt go´ stämning, undrade de hur vi svenskar såg på dem och deras skuld. Vi sa det vi alltid tyckt; att det Hitler och hans anhängare gjorde var vidrigt, men att den nu levande generationen inte kan lastas, att det tyska folket alltför länge fått ta kritik för förfädernas missgärningar, att tyskar inte är ondare än andra människor och självklart inte ska behöva stå till svars för vad en vettvilling i ledande position ställer till. Ändå har de fått dras med sitt dåliga samvete i generationer. De var nöjda med svaret.

Tyskarna har inte råd med några misstag som kan leda tankarna tillbaka till 30- och 40-talen. Kanske är det en av anledningarna till Angela Merkels bestämda agerande i flyktingfrågan och beslutet att frångå Dublinförordningen. I Tyskland finns inte plats för rasism och främlingsfientlighet har hon tydligt deklarerat.
Den bilden både motsägs och bekräftas av några artiklar i Metro (31/8 2015). I en av dessa intervjuas Ali Moradi, chef för frivilligorganisationen Sächsisce Flüchlingsrat i Dresden. Han är kritisk till politiker som säger att det inte finns någon rasism, trots upprepade attacker mot flyktingboenden. Anledningen till attackerna tror han är arbetslöshet och uppgivenhet och han anser att inställningen till asylsökande har blivit mer negativ. Han efterlyser därför ”tydliga signaler från politikerna att flyktingar är välkomna”. Alltså precis det Merkel signalerat men som nu lett till att hennes popularitet sjunker i Tyskland.
Sandra, som presenteras i artikeln intill, uttrycker sin rädsla för att ”något ska hända” och hon ifrågasätter nyhetsrapporteringen från de incidenter som inträffat. ”Jag tycker inte man kan kalla folk nazister bara för att de uttrycker sin åsikt. Det är klart man undrar vad det kostar, när man släpper in så extremt många på så kort tid”, säger hon.

Det låter mycket likt den svenska situationen och kanske har Sandra ringat in problemet. Allt för många kommer på allt för kort tid, både till Tyskland, Sverige och senaste veckan även till Finland, där flyktingar mötts av fientliga demonstrationer.

I Sverige har vi på senare tid fått klara besked om kostnader och konsekvenser av asylmottagandet. Bevis på nedmonteringar i välfärden rapporteras dagligen i media och Reinfeldt fastslog i sitt ”öppna hjärtan-tal” att något utrymme inte längre finns för reformer.
Tyskland tycks ännu så länge någorlunda klara situationen, men i Sverige, som tar emot flest flyktingar ställt i relation till folkmängden, är det uppenbart att man passerat gränsen för vad landet tål. Migrationsverket hinner inte behandla alla ärenden på ett professionellt sätt, bostäder saknas, skolan går på knäna, jobben finns inte, socialbidragen skenar, papperslösa ungdomar lever på gatan, kriminaliteten i utanförskapsområdena ökar, rekryteringen till IS är högre än i andra länder, SÄPO varnar för terrorrisk. DET ÄR VÄL KLART ATT FOLK BLIR OROLIGA! Och därför växer antalet SD-sympatisörer för varje mätning som görs.

Det finns ett märkligt drag hos V, Mp och den socialdemokratiska vänsterfalangen. De har en benägenhet att bortse från kostnader och leva i en naiv tro att allting ska lösa sig utan att någon finansiering presenteras.
Regeringens recept är omfattande skattehöjningar som riskerar späda på problemen med ökad arbetslöshet och därpå följande utgifter för samhället. Att regeringspartierna med Alliansens hjälp tillåts fortsätta på den inslagna vägen, eftersom i praktiken ger dem fria händer, är uppseendeväckande och ansvarslöst. Väljarnas reaktioner, vilka visar sig i opinionsundersökningarna, är både sunda och nödvändiga och borde inte behöva ifrågasättas. Senaste veckan har Sverige i flera sammanhang kallats en bananrepublik. Det finns fog för den etiketten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s