Den goda, skattefinansierade rasismen

1

29 oktober, 2015 av Harkling

Lars Åbergs artikel i GP om den rasistiska antirasismen http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2873906-lars-aberg-antirasismen-har-sjalv-blivit-rasistisk är en av de mest delade på Facebook senaste tiden. Åberg är starkt kritisk till dem som anser antirasism vara lika med kulturellt särartstänkande och kvoter baserade på hudfärg och han sågar Miljöpartiets förslag till kulturpolitiskt program, eftersom det skulle ”kräva att stat och kommuner upprättade register över bland annat härkomst och religiös tillhörighet”.

Åbergs kritik är i hösta grad befogad. I sin iver att låta Sverige framstå som den goda förebilden för resten av världen och att uppfostra svenska folket in i den humanistiska stormakens tankemönster, där allt ifrågasättande avfärdas som rasism, har ledande politiker gång på gång gjort uttalanden som är uppenbart både osanna, omoraliska och odemokratiska. Allas rätt att uttrycka sin åsikt har i praktiken blivit ett ”tyck rätt eller håll käften”.

Ämnet tas upp igen i GP 29 okt -15 i Vanja Moore Briones´ rapportering efter att ha läst ”Rummet”, en bok skriven av initiativtagarna till nätplattformen med samma namn. http://www.gp.se/kulturnoje/recensioner/bocker/1.2879198-camila-astorga-diaz-mireya-echeverria-quezada-valerie-kyeyune-backstrom-judith-kiros-rummet Briones visar på ett träffsäkert sätt hur en omvänd rasism, riktad mot individer med vit hudfärg, genomsyrar argumentationen.

Efter den vidriga händelsen i Trollhättan vill Mona Sahlin ”mobilisera alla goda krafter”. Hon har inte preciserat var dessa finns, men av Erik Helmerssons artikel i DN, 3 sep -15 http://www.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-extremt-ar-det-nya-normala/ framgår att ”godhet” bara kan existera i ett vänsterperspektiv.
Helmersson berättar i artikeln om en inbjudan han fått, att medverka vid Mänskliga Rättighetsdagarna i Göteborg i november. Med Diskrimineringsombudsmannen som uppdragsgivare, med Svenska kyrkan, Göteborgs universitet och Raoul Wallenberg-institutet som medarrangörer och med stöd av Sida och Regeringen, verkade det vara en seriös tillställning tyckte Helmersson. Ända tills han läste ett inlägg från Svenska Kommittén Mot Antisemitism. Av detta framgår att övriga deltagare (Helmersson namnger några) består av personer kända för extrema vänstersympatier, antisemitism och – rasism!
Om en av de medverkande, Tobias Hübinette (som studerat vid Södertörns högskola), skrev Ivar Arpi en ledare på SVD Opinion, 14 dec -13 i samband med att Hübinette av Erik Ullenhag utsetts att leda en kartläggning om afrofobi. http://www.svd.se/vet-ullenhag-vad-han-lanar-sig-till
Arpi avslöjar Hübinette som ”tidigare aktivist inom AFA, en organisation som ofta misslyckats med att hålla rågången mot våldsbejakande element”. Mångkulturellt centrum (MKC) där Hübinette nu är anställd, vill återinföra rasbegreppet i Sverige och ”träna upp vår blick och vårt språk för att dela in mänskligheten i raser” med syftet att motverka rasism. Ologiskt tycker Arpi. De flesta håller nog med.
MKC:s verksamhet är till övervägande del skattefinansierad berättar Arpi vidare. ”2012 fick man runt 9 miljoner från Botkyrka kommun, 1,2 miljoner av Stockholms läns landsting och 1,1 miljoner av Statens kulturråd.”
Hübinettes uppgift på MR-dagarna är att diskutera frågorna ”Kan vem som helst vara antirasist” och ”Kan alla agera mot rasism, även vita svenska män?”

Vid snabbkoll på MR:s hemsida hittar jag andra medverkande, som Helena Pascalidou, Henrik Arnstad, Mona Sahlin, ytterligare några (S)-företrädare samt representanter för LO.
Pascalidou har gjort sig mer känd för sitt känslodominerade engagemang utifrån vänsterperspektiv än för saklighet och faktareferenser. Arnstad är ökänd, men får trots sina tvivelaktiga meriter och ännu mer tvivelaktiga påståenden fortsatt förtroende i både viss media och hos vissa regeringsföreträdare.

Så vitt jag kan se finns ingen medverkande med politiska värderingar till höger om (S).

MR-dagarna vänder sig till skolor samt till anställda och förtroendevalda i stat, kommun och landsting. Vet uppdragsgivare, arrangörer och sponsorer vilka de anlitar eller står de faktiskt bakom dessa personers värderingar? Naturligtvis ska även deras åsikter få framföras i demokratisk ordning, men är det rimligt att finansiering sker med skattemedel? Det rimmar illa med samhällets uppdrag och med läroplanens påbud om objektivitet. Och borde inte mänskliga rättigheter diskuteras i ett något mer nyanserat och breddat åsiktsforum?

Droppen för Helmersson blev programpunkten ”Charlie Hebdo – yttrandefrihetens rasistiska logik”. (Arrangör Afrosvenskarnas riksförbund).
”Nej, jag kan inte ens raljera över detta. Tolv personer mördades vid dådet mot Charlie Hebdo för att de ritat. Nu betalar min regering och Svenska kyrkan pengar för att diskutera om deras teckningar ändå inte var rasistiska. På ett seminarium om mänskliga rättigheter. Det är rent ömkligt”, skriver han.

MR har reagerat på DN-artikeln och hänvisar på hemsidan till de organisationer som står för inbjudan av medverkande gäster och där finns också en replik till Helmerson.  Dessutom ifrågasätts han, inte oväntat,  på flera röda bloggar, bl a under rubriken ”Erik Helmersons befängda kritik av MR-dagarna i Göteborg” på ”Svensson, Varmt och rättframt från vänsterflanken” som uppenbarligen drivs av en företrädare för Socialistiska partiet:
När jag kollar igenom programmet är det inte en slagsida åt vänster eller pro-islamism jag ser. Däremot en klar slagsida åt postmodernism, liberal människosyn och humanism. Det finns helt enkelt inget fog för den kritik som Helmerson, inspirerad av kritik från SKMA, för fram”, skriver Svensson.

Vad är rätt, vad är fel? Döm själv!

Annonser

One thought on “Den goda, skattefinansierade rasismen

  1. SasjaL skriver:

    Mångkulturellt centrum (MKC) där Hübinette nu är anställd, vill återinföra rasbegreppet i Sverige

    Cirkeln är sluten, då främst vänsterrörelsen försökte driva fram detta för knappt 100 år sedan …

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s