Hä svårt å förklar´ för dom som int´ begrip

Lämna en kommentar

31 oktober, 2015 av Harkling

Så sa han, Ingmar Stenmark, nån gång för länge sen.

I dag är vi nog många som ”int begrip”, men desto fler som känner en stegrande frustration. Kanske irritation. Eller till och med ilska. Det finns nog  de som rent av är rent förbannade. Så vem är den lysande pedagog som kan ge svaren på de frågor många ställer i dag?

Vem kan svara

Kan någon till exempel förklara hur Fredrik Reinfeldt tänkte när han i början av 2011 gjorde upp med Miljöpartiet om migrationspolitiken? SVT Nyheter presenterade överenskommelsen 3 mars 2011. http://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-och-mp-overens-om-migrationspolitiken
Reinfeldt betecknade den som ”heltäckande och historisk. Ett vägval som stänger dörren för främlingsfientliga krafter”. Dåvarande centerledaren Maud Olofsson betonade kombinationen av migrations- och arbetsmarknadspolitik. Migranterna skulle ses som en hjälp för att bygga Sverige, eftersom ”det är länder som har en generös arbetskraftsinvandring som också lyckas bäst med integrationen.
Där hade hon fel, Måddan! Nu, med facit i hand, har det visat sig att Sverige, som tagit emot i särklass flest asylsökande i förhållande till folkmängden, är det land som lyckats sämst med integrationen. Hur förklarar hon – och övriga ansvariga – det?

Överenskommelsen innebar mildare krav för anhöriginvandring och att papperslösa skulle ges rätt till sjukvård samt att deras barn skulle ha rätt att gå i skolan. I dag vill företrädare för båda politiska blocken införa striktare försörjningskrav för anhöriginvandring. Att föreslå något sådant var rasism för ett år sedan. Varför denna kovändning?

I dag har både sjukvård och skola problem att klara sina uppdrag, även utan den ökade kostnad som de papperslösa innebär. Kan någon förklara varför?
Det påstås på sociala medier att Reinfeldt ville köra den svenska välfärden i botten. Är det sant?

Han tycks i alla fall ha lyckats bra i det avseendet och var det kanske därför han höll sitt ”öppna hjärtan-tal” före valet 2014 och därmed öppnade Pandoras ask, för att sedan raskt tacka för sig, dra sig ur leken och låta andra ta hand om kaos och kostnader? Vem vet?

Hur många politiker förutsåg den situation som sedan uppstod, med en allt mer eskalerande flyktingström? Borde de inte ha gjort det? Larmrapporter duggade tätt, men avfärdades som ”rasism” och ”uttryck för mörkerkrafter”, även i de fall de baserades på forskningsrapporter och SCB-statistik. De sopades under mattan, ignorerades och slätades över med mantran om åldrande befolkning och Sveriges behov av arbetskraft, trots att arbetslösheten ökade inom gruppen nyanlända. De fick försörjningsstöd i stället för jobb och blev därmed inte en tillgång utan en ekonomisk belastning för samhället. Hur kunde ansvariga låta det gå dithän?

När Sverigedemokraternas opinionssiffror började tokrusa, som en reaktion på att svenska väljare inte accepterade den rådande flyktingpolitiken, gjordes allt för att svartmåla, stänga ute och direkt mobba partiets företrädare och sympatisörer, vilket bara resulterade i ännu större opinionsframgångar för SD. Var inte det att idiotförklara väljarna, i alla fall de som söker information från ett bredare källutbud än DN och SVT? Vem kan förklara ett sådant handlande?

Och sen kom DÖ! En fullkomligt obegriplig och förmodligen också ogenomtänkt uppgörelse mellan en handlingsförlamad regering och en desperat allians. Hur kan någon försvara ett sådant övergrepp på demokratiska principer?

Nu är denna smaklösa soppa tillredd, men den borde aldrig ha serverats, eftersom den inte bara är oaptitlig, utan direkt skadlig. Någon får betala och vem som är ”någon” är uppenbart. Barn betalar genom större dagis-/fritidsgrupper, större klasser i skolan och undervisning som inte följer skollagens krav. Gamla betalar i form av försämrad ekonomi och brist på platser i äldreboenden. Sjuka och handikappade får inte den vård och den assistanshjälp de behöver.

Det fattas behöriga lärare, sjuksköterskor, läkare. Socialsekreterarna går på knäna. Polisen klarar inte att komma till rätta med kriminaliteten. Migrationsverket hinner inte utreda alla ärenden på ett tillfredsställande sätt och kostnaden för flyktingmottagande, som var beräknat till 40 miljarder för 2016, har fördubblats i nya prognoser! För att täcka kostnaderna ska man ta ytterligare av biståndspengar som skulle hjälpa utsatta på plats!

I flyktinglägren runt Syrien saknas redan på många håll möjlighet att tillgodose grundläggande behov som mat, vatten, värme. Barnen får ingen undervisning och föräldrar utan resurser att ta sig vidare ser ingen ljusning.

Miljöpartiet har alltid förespråkat cykling och i regeringsställning är det uppenbart att de är ute och cyklar. Löfven bör snarast se till att plocka bort dem från det ansvar de inte är vuxna. De visade det igen i den senaste migrationsuppgörelsen, där eftergifter till Mp ledde till ett så urvattnat resultat att den förändring som skulle behövts nu inte kan komma till stånd. ”Det bidde en fingertutt”!

Varför vågar inte svenska politiker ta ansvar i ett krisläge? Vem kan förklara det för en som int´ begrip?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s