LO om SD  (5)

1

5 januari, 2016 av Harkling

Jag har sedan början av 90-talet jobbat i internationella och mångkulturella miljöer. Det har varit oerhört lärorikt och en upptäckt jag har gjort är att kulturella skillnader ibland är större mellan grupper av människor från samma land än mellan människor från olika länder. Ett tag (i början på 90-talet om jag minns rätt) var det i Sverige lite trendigt och chict att beskriva sig själv som osvensk. Det gör man inte nu för tiden, men däremot tycks det ha blivit väldigt viktigt att diskutera vem som är svensk och vad som avgör om man är det.

Vem är svensk?
I mars 2007 hade Mattias Karlsson uttalat sig om Zlatan, vilket Expressen skrev om då. http://www.expressen.se/sport/zlatan-ar-inte-svensk/ Det blev också stora rubriker för ett år sedan då Björn Söder i en DN-artikel 14 december 2013 påstods ha ifrågasatt samers och judars svenskhet. Dessa uttalanden tas i LO-filmen som intäkt för SD:s rasism. Men här glömmer man berätta något väsentligt i sammanhanget. På ”Journalisten.se” finns 28 september 2015, en artikel http://www.journalisten.se/nyheter/p1-dokumentar-felciterade-bjorn-soder
där man får veta följande:
P1 Dokumentär felciterade Söder
GRN-BESLUT P1 Dokumentär i Sveriges Radio fälls av Granskningsnämnden för att ha felciterat Björn Söder (SD) om judar.
I mars sände P1 Dokumentär inom ramen för dokumentärprojektet Riksdagen i P1 ett program där reportern påstod att Sverigedemokraten och andre vice talmannen Björn Söder sagt i en artikel i Dagens Nyheter att judar inte är svenskar. I inslaget som bandades i december 2014 säger reportern: ‘I går, söndagen den 14 december, publicerades en intervju med Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder i Dagens Nyheter. I artikeln säger han att, citat, Judar och samer är inte svenskar.’
Björn Söders citat är felaktigt, men SR hävdar i sitt yttrande till GRN att uttalandet i programmet inte stred mot kravet på saklighet. ”Formuleringen i programmet efter ordet ’citat’ var inte ett citat utan återgav sammanfattningsvis innebörden i Björn Söders uttalande i DN”, skriver Sveriges Radio i yttrandet.
Granskningsnämnden konstaterar att reportern citerade Björn Söder på ett felaktigt sätt och att programmet strider mot kravet på saklighet.

Trots Granskningsnämndens dom,  spreds påståendet i media. DN-Artikeln finns i dag inte kvar på nätet.

Som om inte detta var nog gick folkrättsjuristen Mattias Åhrén ut i en DN-artikel(!) 17 december 2014. http://www.dn.se/val/nyval-2015/folkrattsjurist-bjorn-soder-har-ratt/
”Det är viktigt att göra skillnad på samer och svenskar utifrån ett politiskt perspektiv”, säger han.

Men det glöms bort i LO-filmen. Där finns bara svart eller vitt. Inga gråskalor. Ingenting som kan störa den bild man vill förmedla.

Speakern konstaterar med darr på rösten att Simon Wiesenthal-centret listar Söders uttalande som en av de mest antisemitiska händelserna i världen 2014 och den DN-artikel, publicerad 2015-01-06 som upplyser om det är inte bortplockad från nätet.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/soders-uttalande-bland-de-tio-varsta-under-2014/.

Dagen efter artikeln publicerats gick islamistiska terrorister till attack mot tidningen Charlie Hebdo i Paris och tog 16 personer som gisslan i en judisk mataffär. Fyra av dessa dödades på grund av att de var judar. I det perspektivet blir uppståndelsen kring Söders uttalande något oproportionerlig.
Men det ser inte LO.

Annonser

One thought on “LO om SD  (5)

  1. SasjaL skriver:

    Man kan vända på det hela och fundera på vad t.ex. en svensk skulle ses som, om denne flyttar utomlands och byter medborgarskap. Inhemsk eller utlänning? [ret.] Retoriken bör rimligtvis fungera i båda riktningarna eller …?

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s