LO om SD  (6)

Lämna en kommentar

7 januari, 2016 av Harkling

Näthatet har diskuterats länge och grundligt. Det är bra. Att vissa fegt gömmer sig bakom nätets anonymitet för att vräka ur sig lögner, nedsättande kommentarer eller till och med hat och hot om våld är oacceptabelt. I alla sammanhang är det viktigt att hålla en god ton i debatter, att lyssna till motargument och undvika grova formuleringar. Inte minst viktigt är det för debattören själv, eftersom någon med ett dåligt språk riskerar att avfärdas som mindre tillförlitlig.

 

Tvivelaktiga sajter?

LO:s film fortsätter nu oförtrutet och indignerat, med att beskriva SD:s valrörelse som ”kantas av hat, hot och våld”. Att detta i de flesta fall varit riktat mot SD nämns inte. Däremot beskrivs hot mot de som med fackligt stöd protesterat mot Åkessons besök på arbetsplatser. ”Hoten kom efter att detta uppmärksammats i sajter med kopplingar till SD.” påpekar speakern.

Den enda av dessa sajter som namnges är Avpixlat, vilken presenteras som ”ett nav för hat och högerextremism på nätet, framförallt i kommentarsfälten” och mannen bakom sajten påstås vara Kent Ekeroth.
Kontroll på Avpixlat visar att ansvarig utgivare och chefredaktör heter Mats Dagerlind. Där får man också informationen att Avpixlat aktivt valt att behålla sina kommentarsfält till skillnad från många andra sajter, som t.ex. den av vänstern godkända och producerade Expo. Att stänga kommentarsfälten är ett sätt för ansvarig utgivare att slippa kritik om kommenterande personer uttrycker sig olämpligt. Den rädslan är uppenbarligen större hos Expo än hos Avpixlat.

F d kammaråklagare Rolf Hillegren (ja, just han, som gjorde sig omöjlig 2009 då han redovisade sin syn på definitionen av våldtäkt) skrev 2013 en artikel på Newsmill med rubrik ”Slutsatser efter att ha läst Avpixlat i ett halvår”, där han ifrågasätter Avpixlats rykte som ”hatblogg”. Han avser då endast redaktionell text, inte kommentarerna. Newsmill finns inte längre och inte artikeln heller, men jag har lyckats hitta delar ur den på en blogg:
http://tankesmedjanfeminix.blogspot.se/2013/02/rolf-hillegren-bra-om-avpixlat.html
Denna blogg skulle förmodligen placeras under epitetet ”hatsajter” av personerna bakom LO-filmen, men eftersom artiklar som inte passar i den s.k. ”åsiktskorridorens” referensramar ofta försvinner, så tvingas man söka information där den går att finna och därmed ökar spridningen av de kontroversiella sajterna.

Själva refererar producenterna av LO:s propagandafilm vid flera tillfällen till ovan nämnda Expo. Om denna upplyser Wikipedia:

”1991 bildade en grupp syndikalister och anarkister gruppen Antifascistisk aktion. På grund av de metoder Antifascistisk aktion använde försvann en del av det breda stöd antirasismrörelsen tidigare haft. I denna aktivistmiljö till vänster om den politiska mitten växte sedan Expo 1995 fram ur Riksförbundet Stoppa Rasismen. Ur gruppen som var med och grundade Expo namnger Expo själva endast Stieg Larsson, men även Andreas Rosenlund, Jennie K Larsson och Jesper Weithz har angett sig som grundare, samtidigt som Tobias Hübinette hävdar att han var ensam grundare. I den ursprungliga Expogruppen fanns det med personer som varit med i Antifascistisk aktion men där alla enligt Rosenlund hade lämnat den miljön bakom sig när Expo bildades.”

AFA och Tobias Hübinette! Tycker man på LO att de är garanter för Expos trovärdighet?
I filmen ifrågasätts Avpixlat på grund av den påstådda kopplingen till högerextremism. Om Expos kopplingar till vänsterextremism skrev jag i ett tidigare blogginlägg.
https://harkling.wordpress.com/2015/12/02/politisk-dunderhonung/

LO har uppenbarligen inga betänkligheter kring sina egna källors förhållande till extrema åsikter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s