LO om SD  (7)

Lämna en kommentar

9 januari, 2016 av Harkling

”Historia är skolans viktigaste ämne. Det ger kunskaper om vad som hänt i gångna tider, vilket hjälper oss att förstå vår nutid och gör det möjligt för oss att ana vad som kommer i framtiden”, sa historieläraren på den skola där jag på 90-talet samlade material till min C-uppsats i italienska. Jag har ofta haft anledning att instämma i de kloka orden.

Historiska fakta

I slutet av LO:s propagandafilm ligger ännu en lång, historisk sekvens och precis som tidigare handlar den om Rottenführer Gustaf Ekström. Det är märkligt att LO fäster sådan vikt vid vad som hände på 30-/40-talen för att bevisa SD:s tveksamma ursprung. Det kan ju tänkas leda till en fundering på hur rumsrena svenska partier i allmänhet var på den tiden. Här finns anledning att återvända till Daniel Poohls artikel i Expo http://expo.se/2011/sverigedemokraterna-och-nazismen_3614.html
Poohl skriver där:

Sverigedemokraterna påminner om att Kristdemokraterna under sina första år befolkades av personer med kopplingar till den nazistiska rörelsen, bland annat blev partiets förste presstalesman Per Lennart Aae senare chefsideolog för det tyska partiet NPD.

Centerpartiet, påpekar Sverigedemokraterna, hade rasbiologin inskrivet i partiprogrammet och representerades av flera personer med en bakgrund i 1930- och 1940-talets nazistiska grupper.
Det var under 1960-talet. Rasbiologin plockades ut ur dåvarande Bondeförbundets partiprogram 1946.

Folkpartiet anklagas för att i valet 1938 haft valsamverkan med det nazistiska partiet Svensk socialistisk samling och samarbete med fascistiska Sveriges nationella förbund. Dessutom var partiets skolminister under 1970-talet tidigare aktiv i den fascistiska organisationen Förbundet det nya Sverige.

Även Moderaterna, gamla ”Högerpartiet”, hade lokala samarbeten med nazistgrupper under 1930-talet. Dessutom har partiet haft en företrädare in på 1990-talet med en bakgrund i en nazistisk sammanslutning.

Socialdemokraterna hålls av Sverigedemokraterna ansvariga för Rasbiologiska institutet och steriliseringspolitiken. Att den i sin tur präglades av det svenska folkhemmets ideal som partiet ofta hyllar nämner Sverigedemokraterna inte.

Vänsterpartiet anklagas av partiet bland annat för att partiets föregångare öppet stödde både Hitler och Stalin under andra världskrigets inledningsskede.

Mycket intressanta upplysningar!
Rasbiologiska Institutet, som tillkom 1922 efter en motion från Socialdemokraterna/Bondeförbundet och ett beslut undertecknat av Hjalmar Branting tillsammans med högerledaren Arvid Lindman, var faktiskt den enda anknytning jag kände till sedan tidigare mellan nazistisk ideologi och etablerade svenska partier.

Institutet drevs ända fram till 1958, alltså under en period då Socialdemokraterna, förutom fem år i skarven 20-/30-tal, hade regeringsmakten. Var Socialdemokraterna (och LO) nazister då? Eller kanske till och med rasister?

Poohl försöker inte förneka några av övriga påstådda kopplingar, men påpekar att ”synderna är femtio år gamla”. Därmed är de tydligen förlåtna? Med denna logik bör SD vara rumsrena om så där tjugo år?

LO-filmen går över till nutid med ett klipp från SD:s presskonferens där de presenterar höstens kampanj för att avskräcka migranter från att ta sig till Sverige. Här visas också ett citat från en debattartikel som 48 sverigedemokrater enligt filmen lär stå bakom:

”Bekämpa detta monumentala misstag som totalinvandringen är med alla till buds stående medel”. Denna mening är ytterligare ett exempel på hur citat rycks ur sitt sammanhang. Den följer på ett antal förslag till åtgärder som kan ingå i ”till buds stående medel” och inget av dessa innehåller förslag om våld, vilket LO försöker hävda.
https://helsingborg.sd.se/2015/10/28/nytt-luciabeslut-kravs-omgaende/
Hur som helst kan man konstatera att SD nu kan känna sig rikligen bönhörda av den LO närstående, rödgröna regeringen, vilken de senaste månaderna agerat med ”alla till buds stående medel” för att bromsa invandringen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s