LO om SD (8)

Lämna en kommentar

12 januari, 2016 av Harkling

Att partier, och deras företrädare, granskas och ifrågasätts är bra, men det bör gälla alla partier och all sådan granskning bör vara objektiv och opartisk. Propaganda är aldrig objektiv och opartisk! Därför är det viktigt att skilja på propaganda och nyhetsförmedling. Det är viktigt att tränga bakom förenklade påståenden och söka de versioner av sanningen som inte redovisas. Den som inte lärt sig det riskerar bli påprackad någon annans uppfattning i stället för att själv söka information, ifrågasätta och objektivt ta ställning. 

 

LO och objektiviteten

LO-filmens speaker avslutar så med orden: ”I den här filmen har vi redovisat fakta om SD.”

Det har de förvisso gjort, men bara sådana fakta och i sådan mängd som gynnar egenintresset. Vissa andra fakta, som skulle kunnat ge en bredare och mer rättvis bild, har förtigits eller förvrängts. Kanske är SD ett precis så hemskt parti som LO vill att det ska vara, men filmen har då inte övertygat mig. Snarare har mitt sökande efter kompletterande fakta gjort mig mera skeptisk till LO:s framställningDen är inte objektiv och opartisk.

Genom att presentera propaganda på det sättet får vi, om målet uppnås, ett samhälle, där alla tycker och tänker lika och där avvikande åsikter kanske till och med förbjuds. Ett sådant samhälle bygger inte på demokratiska principer. Det är sådana samhällen människor flyr ifrån.
Håkan Boström varnar för detta i GP 4 januari 2016. http://www.gp.se/nyheter/ledare/ledarkronika/1.2944323-hakan-bostrom-hall-staten-borta-fran-medierna

Men vad är då definitionen på demokrati? Det finns flera förslag på nätet. Riksdagens är kort och ofullständig:
http://www.riksdagen.se/sv/Sa-funkar-riksdagen/Fragor–svar/Demokrati/Skriv-in-fragan-har1/?sid=38343
Så här säger Expo:
http://skola.expo.se/demokrati_166.htmlMajoriteten får dock aldrig förtrycka minoriteter i ett land. Demokratins grundstenar är att alla är lika mycket värda och man ska inte diskriminera andra. I en demokrati anses åsiktsfrihet (att man får tänka vad man vill) vara viktigt, samt tryckfrihet (att man får publicera det man vill i skrift utan att staten censurerar dvs. bestämmer innehållet i medier). Ett annat viktigt inslag i demokratier är att alla människor är lika inför lagen och att ingen person får dömas utan en rättvis och riktig rättegång. Människor ska också vara fria att mötas i grupp för att demonstrera offentligt mot det man inte tycker fungerar i samhället.”

Expos definition är utförlig och i mitt tycke en mycket bra beskrivning av hur demokrati bör fungera. Frågan är bara om den gäller i alla sammanhang och fullt ut för alla. Det tycks i alla fall inte varit den LO haft i tankarna då filmen om SD producerades.

Kanske är det dags låta LO genomgå en kritisk granskning?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s