LO och metoderna

1

23 januari, 2016 av Harkling

Alla metoder är tillåtna för att dra in pengar till facket resonerade Sträng på 1936 års kongress, där han försvarade förbundsorganet Lantarbetarens ”gummiannonser”, trots att preventivmedelsupplysning var förbjuden fram till 1938. Kommunal följer samma princip 2016. Det officiella ställningstagandet mot vinster i välfärden hindrade inte fackförbundet från att i november förra året förvärva aktier i riskkapitalkoncernen Attendo.

42 000 aktier till ett värde av 3 miljoner handlar det om. http://www.di.se/artiklar/2016/1/22/kommunal-brot-policy–kopte-aktier-i-attendo/

Det har alltid talats mycket om solidaritet och allas lika värde inom vänstern, men att de vackra orden bara gäller för dem som rättar in sig i ledet har blivit tydligt i flera sammanhang, ända från Landsvägsagitatorns tid och framåt. Förräderi inom arbetarklassen skulle bestraffas tyckte Sträng.

Om behandlingen av de strejkbrytare, som kallades in i samband med konflikter berättar han i biografin:
Strejkbrytarna hade det jobbigt och besvärligt för vi bevakade dem. De kunde inte gå ut på lördagskvällarna på dans i Folkets Park. Vi kastade ut dem från folkparken bara. Då slängdes de över staketet. De fick inte gå ut genom porten. (…) Sedan kom namnen. Vi hängde således ut dem offentligt till skam och vanära.”
När strejkbrytarna till sist föll till föga och gick med i fackföreningen var de tvungna att betala dubbel inträdesavgift och att göra offentlig avbön via en tidningsannons som de själva tvingades betala. Dessutom upprättades den så kallade ”Svarta listan” – en förteckning över fackföreningsfientliga arbetsgivare och ”skubbare” som inte ville organisera sig. I dag skulle en sådan lista  vara otänkbar. Frågan är om den var tillåten ens på 30-talet.

Tvivelaktiga metoder från fackets sida har hängt med in i modern tid och fått flera småföretagare att ge upp och avveckla sina företag. Att de anställda inte velat ha vare sig avtal eller fackligt medlemskap har inte varit något som bekymrat. Inte heller att anställda stått utan jobb när företagen genom fackets agerande tvingats lägga ner verksamheten.
http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.2956131–livs-sog-nastan-luften-ur-bageriet-
http://www.helagotland.se/ekonomi/segdragen-arbetstvist-gar-vidare-12369415.aspx

LO som arbetsgivare kunde man förvänta sig skulle utgöra ett mönstergillt föredöme, men snarare uppträder förbundet som avskräckande exempel. Expressen kunde 27 juni 2013 berätta om förhållandena på semesteranläggningen Riva del Sole i Italien, som till 68 % ägs av LO. Där ansåg sig de anställda leva under psykisk terror och de var förbjudna att tala med journalister om sina arbetsförhållanden.
Flera i personalen är säsongsanställda, men för att hindra dem från att lyfta A-kassersättning under den tid de inte har något arbete, så har man sett till att anställa dem på kortare tid än sex månader. http://arbetet.se/2013/06/27/MUNKAVLE-PA-ANSTALLDA-PA-LOS-SEMESTERANLAGGNING/

Man behöver inte gå långt för att hitta andra, ”rörelsen” närstående arbetsgivare, som agerar på liknande sätt. Ett exempel beskrivs här på bloggen i artikelserien om skolan, avsnitt ”ABF (En följetong om skolan)”.

Annons

En tanke på “LO och metoderna

  1. […] LO som arbetsgivare kunde man förvänta sig skulle utgöra ett mönstergillt föredöme, men snarare uppträder förbundet som avskräckande exempel. Expressen kunde 27 juni 2013 berätta om förhållandena på semesteranläggningen Riva del Sole i Italien, som till 68 % ägs av LO. Där ansåg sig de anställda leva under psykisk terror och de var förbjudna att tala med journalister om sina arbetsförhållanden. Flera i personalen är säsongsanställda, men för att hindra dem från att lyfta A-kassersättning under den tid de inte har något arbete, så har man sett till att anställa dem på kortare tid än sex månader. MUNKAVLE PÅ ANSTÄLLDA PÅ LO:S SEMESTERANLÄGGNING, Arbetet 27 juni 2013 ….. LO och metoderna, Harkling 23 Januari 2016 […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: