Politik – att vilja eller att kunna?

Lämna en kommentar

29 januari, 2016 av Harkling

August Palms mer än 100 år gamla frågeställning, ”Vad vilja Socialdemokraterna?” har dammats av och används ofta numera. Den ställdes i en av SVT:s nyhetssändningar 25 januari och Gunnar Gillberg, lektor vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet, utgick från den i en gästkrönika i GP 20 januari. http://www.gp.se/nyheter/ledare/gastkronikor/1.2962410-gunnar-gillberg-vad-vilja-socialdemokraterna-
Frågan har nog aldrig varit så motiverad som nu, när inte ens Socialdemokraterna själva vet svaret.

I opinionsundersökningarna de senaste tio åren har (S) steg för steg backat ner till dagens katastrofsiffror och nu är de oroliga.
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2970976-oro-inom-s-vaxer-efter-bottensiffror
Det har de anledning att vara, eftersom de i allt högre grad tycks bli beroende av en äldre generation, som röstar på (S) i tacksamhet över vad partiet åstadkom under 40- 50- och 60-talen. Den analytiker som påstod att (S) tappar sina väljare till graven hade nog inte fel. Att attrahera yngre generationer verkar de helt misslyckas med. http://www.dn.se/nyheter/sverige/svart-for-s-att-locka-unga-valjare/

Förvånande? Inte alls! Men många gamla socialdemokrater börjar också vackla i tron eftersom de har svårt att känna igen sig, både i den politik som förs och i folkvaldas sätt att bete sig. Efter Tage Erlanders död lär hans hustru Aina ha lämnat tillbaka hans pennor, märkta ”Tillhör Statsverket”. I dag tillämpas en helt annan moral. Det som en gång i tiden var socialdemokratiska honnörsord – solidaritet, välfärd, ansvarstagande, ärlighet, vilja att göra rätt för sig – är begrepp som försvunnit eller fått helt ny innebörd.

Ytterligare en förändring och kanske den största anledningen till väljartappet, är den populism som präglat Socialdemokraterna under lång tid och som det senaste året antagit rent löjeväckande proportioner i hanteringen av migrationsfrågan.

Till detta kommer de utfästelser som gjordes i samband med senaste valet. De var så magert bete att inte någon borde ha nappat.

Vi skulle ha Europas lägsta arbetslöshet 2020.

Femtusen nya lärare skulle anställas i grundskolan.

Ordning och reda skulle råda, både i ekonomin och i övrigt.

Med de volymer asylsökande (och andra migranter) Sverige accepterat att ta emot, sänker man inte arbetslösheten.
Femtusen nya lärare skulle Sverige inte kunna uppbåda. Om man vill anställa behöriga vill säga. Men kanske var det tänkt att handla om outbildade?
Ordning och reda är inget som har utmärkt Löfvenregeringen. Numera vet man inte om besked från statsministern gäller ett dygn eller tre månader. Att de inte kommer att hålla året ut kan man däremot vara säker på.
Och finanserna! Dagens Industri skrev för ett år sedan att kostnaden för asylmottagandet skulle skena upp till 40 miljarder under 2016. Numera talas det tyst om kostnaderna igen, men under hösten 2015 kunde man läsa om hur siffran från Di mer än fördubblats. Då handlade det om asylmottagandet – inte om de kostnader som tillkommer för integrationen av individer som får stanna. Tror någon att detta inte påverkar Sveriges ekonomi negativt? Tror någon att inte olika gruppers intressen kommer ställas mot varandra? Det är alltid ”någon” som får betala.
Det enda vallöfte man därför kan vara säker på kommer att infrias är det som gäller höjda skatter. GP förutspådde i oktober 2015 höjd kommunalskatt med minst ett par kronor per 100-lapp.
http://www.gp.se/ekonomi/1.2857619-kommunerna-varnar-for-skattechock.
I ett Facebook-inlägg 26 januari förekom uppgiften att vissa kommuner räknar med höjningar mellan 8 kr och 25 kronor under de närmaste åren.

Regeringen Löfven, med den i sammanhanget odugliga partnern Miljöpartiet, är en katastrof för svenska skattebetalare. Att allianspartierna låter eländet fortgå, i stället för att sänka minoritetsregeringen och se till att MP:s skadliga inflytande elimineras, är fullkomligt obegripligt såvida det inte helt enkelt handlar om partitaktik. Men ängsliga, velande politiker som inte vågar ta ansvar och som sätter taktik före handfast handlande är inte vad svenska väljare vill ha nu, oavsett om taktiken kommer från vänster eller från höger.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s