Lögn, Förbannad Lögn och Hyckleri (1)

Lämna en kommentar

6 februari, 2016 av Harkling

bostäderJag blir så FÖRBANNAT trött på det svenska hycklandet! (Ursäkta svordomen, men ibland kokar det över.) Det hyckleri jag avser har pågått i över 20 år, så uppladdningstiden har varit lång.

År 1989 fick 44 683 personer uppehållstillstånd i Sverige. http://web.archive.org/web/20040101091556/http://www.migrationsverket.se/pdffiler/statistik/tabs1.pdf Statistiken omfattar alla typer av invandring, från arbetsinvandrare till asylsökande.

Detta var en hög siffra för den tiden. LO befarade sänkta löner och arbetsbrist och i december 1989 tog S-regeringen, då ledd av Ingvar Karlsson, ”Lucia-beslutet” som innebar kraftiga inskränkningar i hur många som tilläts komma in i landet. Två år senare revs beslutet upp av den nytillträdda Bildt-regeringen och eftersom kriget i ex-Jugoslavien utbröt samma år, ökade flyktingströmmen snabbt och var uppe i 78 987 individer, främst asylsökande, år 1994.

Invandringen debatterades, då som nu, och resulterade 1991 i bildandet av Ny Demokrati – ett parti lika ifrågasatt som dagens SD. Någon gång i början av 90-talet sändes ett TV-program (jag kan ha fel, men jag vill minnas att det var ”Striptease”, med Jens Orback som programledare) där villaägare och politiker av olika kulörer intervjuades om sin inställning till invandring. Alla var SÅ välvilliga – ända tills kameran stängdes av. Vad de inte visste var att de sedan filmades i smyg, samtidigt som intervjun fortsatte, och då blev det annat ljud i skällan:

Visst var solidaritet viktig, men de där som kom fick gärna bosätta sig en bit bort, i något annat område. Det fanns ju annars en risk för sjunkande huspriser och andra olägenheter. Och så var det den där  högre brottsfrekvensen… 

Den lilla skandal som uppstod efter programmet blåste snabbt över.

HYCKLERI!

Ny Demokratis två affischnamn Wachtmeister och Karlsson blev mest kända för att de förespråkade återgång till en restriktiv flyktingpolitik, men hade på sin agenda också sänkta skatter, rejäla neddragningar i offentlig sektor och svensk anslutning till EU (då EG). Partiet stämplades som populistiskt och främlingsfientligt och åkte ut från riksdagen efter valet 1994.

Men vad hände sen?

Ny Demokratis förslag sögs upp av andra, rumsrena, partier och ser man på!
Under åren som följde fick vi
• Kraftiga nedskärningar i offentlig sektor.
• Sverige gick med i EU.
• Skatterna sänktes.
• Invandringen minskade och låg år 1996 på 31 664 individer.

De där förslagen som varit så kontroversiella och kritiserade när de presenterades av Ny Demokrati blev plötsligt bevis på ansvarstagande och framsynthet när de adopterades och genomfördes av traditionella partier.

HYCKLERI!

De som oroats av hög brottslighet och sjunkande villapriser kunde för tillfället andas ut. Majoriteten av de som kom till Sverige från mitten till slutet av 90-talet bosatte sig i förorter där deras landsmän fanns och där de inte påverkade livet för personer bosatta i de helsvenska områdena. Det relativt låga inflödet var dessutom samhälleligt hanterbart. Alla föreföll nöjda och glada, i alla fall på ytan. Men runt millennieskiftet vände siffrorna uppåt igen och år 2000 sändes dessa inslag i SVT:

och

16 ÅR SEDAN! Men debatten är den samma i dag, bara lite mer ängslig eftersom kritiska röster riskerar rasiststämpling. Det som inte får debatteras kommer i stället till uttryck i ett växande SD, nu ett av Sveriges tre största partier. Många av deras sympatisörer har invandrarbakgrund!

Delar av media och de etablerade partiernas företrädare förskräcks och förvånas och kan inte förstå väljarnas svek.

HYCKLERI!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s