Moder Svea går på knäna (1)

1

13 mars, 2016 av Harkling

 

Moder Svea 1

Jag har tyckt mig märka att frasen ”går på knäna” förekommit i många sammanhang senaste tiden. Googlade och fick min känsla bekräftad. Alla gör det! Hemtjänsten, anhöriga, biståndshandläggare, Arbetsförmedlingen, Malmö stad. Till och med Schengen går på knäna.

En del har gjort det i flera år, som till exempel skolan, och någon ljusning har inte synts. Snarare har det blivit värre.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=5319676
http://mitti.se/lararna-berattar-vi-grater-i-personalrummet/?tag=upplandsbro

Aftonbladet skrev redan i november 2013 om sjukvården och bristen på framför allt sjuksköterskor. Värst var situationen i storstadsområdena. Nyutexaminerade sjuksköterskor lämnar yrket efter några år på grund av låga löner, dålig arbetsmiljö och orimliga arbetsvillkor, samtidigt som antalet sjuka som söker hjälp ökar. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17867010.ab

Även polisen har gått på knäna i flera år, mycket på grund av en samhällsdebatt där de ständigt fått kritik. Antingen för att de inte gör tillräckligt och ”tar i med hårdhandskarna” eller för att de gör för lite och INTE ”tar i med hårdhandskarna”. Ny chef och omorganisation har inte gjort polisers tillvaro lättare. Under de första månaderna 2016 har dessutom det stora antalet ”gatubarn” som samlats på T-centralen i Stockholm och i Nordstan i Göteborg utgjort en ytterligare belastning.
”Det här tar så klart resurser från den vanliga ungdomsbrottsligheten som stölder och narkotika. Så det är ett problem. Men vi har en tydlig prioritetsordning som kom nu 2016 och där ligger migrationsfrågor som nummer fyra och det är högt. Det som kommer innan är bland annat grova brott och akuta larm. Vi måste arbeta med detta,” säger Björn Cewenhielm i en intervju för SVT Nyheter.” http://www.svd.se/polisforbundet-om-flyktingsituationen-vi-gar-pa-knana
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/polisens-larm-vi-gar-pa-knana-nu

Om problem inom Socialtjänsten rapporterade GP i juli 2015. Då var det den ökande flyktingströmmen och stort inflöde av ”ensamkommande barn och ungdomar” som försatte verksamheten i ”fritt fall”. Ur artikeln:
P4 Göteborg har kommit över ett internt dokument från socialförvaltningen som beskriver läget som ”allvarligt” och ”akut”. Antalet boendeplatser räcker inte till och risken är stor att ”övrig myndighetsutövning, exempelvis placerade barn, åsidosätts”. Det senare torde vara en underdrift.
Precis som inom andra välfärdsområden ökade antalet sjukskrivningar och uppsägningar bland personalen och när svårigheter uppstod med nyrekrytering av socialsekreterare kom förslag om lägre krav på utbildning, också här enligt mönster från andra verksamheter.
http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.2786439-socialtjanst-i-fritt-fall
https://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Svar-pa-skriftliga-fragor/Lagre-kvalitetskrav-nar-social_H312568/

Migrationsverket är det eländes elände. Personalen gråter och jobbar nästan ihjäl sig med alltför stora övertidsuttag och indragna ledigheter. Flyktingar sitter fast på dyra asylboenden i flera år, eftersom tiden inte räcker till för alla ärenden som ska behandlas. http://www.svt.se/nyheter/inrikes/facket-migrationsverkets-personal-gar-pa-knana

Och till sist Schengen. Tyskland och Sverige tycker inte att Grekland gör sin hemläxa. Grekland tycker att andra EU-länder inte tar sitt ansvar. Östeuropa vill helst hålla sig utanför EU:s migrationsproblem. Det är uppenbart att Schengenavtalet inte fungerar så som det var tänkt, vilket har fått konsekvenser – inte minst för Sverige. http://www.dn.se/ledare/huvudledare/schengen-gar-pa-knana/

Även om problem funnits i välfärdssektorer under många år tycks allt ha accelererat efter 2010. Samma år som Reinfeldt gjorde upp med Miljöpartiet i migrationsfrågan och flyktingströmmen till Sverige började öka.
Konsekvenserna av den ökningen började få genomslag runt 2012.
Konsekvenserna av 2015 års flyktingström ser vi fullt ut om två år när kommunerna själva får stå för kostnaderna i samband med att statens bidrag till upphör.

Det är tufft för Moder Svea!

Annonser

En tanke på “Moder Svea går på knäna (1)

  1. ulsansblogg skriver:

    Helt klart att det är tufft för Moder Svea. Färre skattebetalare ska försörja fler medborgare. Följden blir ju neddragningar i välfärden. Lönekostnader är den absolut största kostnaden. Det är där nedskärningarna görs samtidigt som arbetsbördan blir större! Klart att alla går på knäna!

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s