Hormonstinna hanar (1)

Lämna en kommentar

25 maj, 2016 av Harkling

Min farfar spelade i sin ungdom (första hälften av 1900-talet) fiol på ”lekstugor”, den tidens danshak ute på landet. För att det skulle bli en lyckad kväll krävdes, förutom bra musik och många dansande, minst ett rejält slagsmål. Ingen verklig orsak behövdes till bråken, utan man muckade, bara för nöjet att få slåss. ”Man” = unga män med behov att få utlopp för sin aggressiva energi.

Efter min fars död förra året hittade jag bland hans efterlämnade papper en polisrapport om fylla och våldsamt beteende i samband med en danstillställning. Han hade berättat att han i sin ungdom vid något tillfälle ”spöat upp en kille som var tyken”. Att polisen varit inblandad hade jag ingen aning om, eftersom händelsen inte precis var något han skrutit om. I hans gömmor hittade jag också en märklig tingest som visade sig vara ett knogjärn. Efterforskningar bland äldre släktingar gav vid handen att många ynglingar på den tiden (40-tal) bar med sig diverse tillhyggen ”att användas i självförsvar”.

På 60-talet kom raggargängen som träffades på i förväg bestämda platser för att göra upp. Vilda rykten gick om hur de slogs med cykelkedjor och andra livsfarliga föremål. Av en äldre generation ansågs de vara direkt samhällsfarliga och det klagades över att polisen måste sätta till resurser för att stävja eländet.

De flesta av dessa tre generationers unga busar växte emellertid till sig, skaffade jobb och familj och blev vanliga, hyggliga skattebetalare. Det var vad samhället förväntade sig av dem och de levde upp till förväntningarna, sedan de blivit tagna av polisen några gånger och fått stå för sina dumma tilltag.

Dagens varianter på temat finns dels bland fotbollssupportrar, dels i de så kallade utanförskapsområdena.

GP (23 maj 2016) har en mycket bra och flera sidor lång artikel om de unga män som passar på att tillfredsställa sitt behov av aggressiva känsloyttringar i fotbollssammanhang. http://www.gp.se/sport/fotboll/huliganspan-s%C3%A5-jobbar-polisen-p%C3%A5-h%C3%B6griskmatcher-1.1478527

Polisen får ofta kritik för att inte vara tillräckligt hård i samband med bråk under fotbollsmatcher, men artikeln förklarar varför. Argumenten är solklart hållbara. Allt arbete som under flera år lagts ner på att få en lugn miljö inne på arenan har gett resultat, även om någon enstaka incident inträffar då och då. Samarbetet mellan polis, föreningar och supporterklubbar tycks ha fungerat, men tyvärr råder en allmän uppfattning om fotbollsevenemangens farlighet – främst bland de som aldrig besökt en match.

Jag har sett åtskilliga av IFK:s hemmamatcher på Ullevi, men aldrig känt någon rädsla eller upplevt att stämningen har blivit hotfull, inte ens under matchen mellan IFK  Malmö FF för några veckor sedan, då publiken tvingades vänta i 35 minuter på besked om stopp eller fortsättning efter en IFK-supporters bangerinkast. (Flera bangers hade dessförinnan kommit från Malmö-supportrar, dock utan att leda till matchavbrott). Allt var föredömligt lugnt, även på klackläktaren där jag stod, både under väntan och sedan besked om stopp meddelats.

Det ligger förmodligen som en del i Darwins utvecklingsteori att unga, hormonstinna människohanar, liksom andra hanar i naturen, kämpar sinsemellan om revir, status och tillgång till honor, även om de numera kanaliserar sitt nedärvda beteende i konstruerade sammanhang. De som ondgör sig över samhällets kostnader för polisbevakning under fotbollsmatcher borde kanske inse att det inte har så mycket med fotboll att göra, utan att beteendet skulle överföras till andra områden om inte fotbollen fanns där som katalysator. Antagligen har den till och med en dämpande effekt, eftersom det här finns en stark social kontroll. Den som utmärker sig negativt i fotbollssammanhang riskerar inte bara polisiära påföljder utan också repressalier från klubben i form av lång avstängning.

Märkligt i sammanhanget är emellertid att de allra flesta unga män helt på egen hand förmår tygla sina grottinstinkter och bete sig som civiliserade individer. Om orsaken till detta finns åtskilliga teorier.

(Fortsättning följer)

Annandag påsk 007

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s