”När staten sviktar”

Lämna en kommentar

31 maj, 2016 av Harkling

Bostadsrättsföreningen bytte TV-leverantör under våren. Efter sju sorger och åtta bedrövelser fungerar allt nu till belåtenhet. EN stor fördel har bytet inneburit. Vi har fått kanalen Axess i grundutbudet, en kanal som sänder enbart kvalitetsprogram. Till och med pauserna är njutbara med klassisk musik och tecknade, ofta mycket vackra, filmer. Lördag 28 maj 2016 sändes ett program som jag skulle önska att alla svenskar hade tid och möjlighet att se.

Titeln är ”Axess lunchseminarium – När staten sviktar” och programmet ligger på kanalens playfunktion ”tills vidare”. http://www.axess.se/tv/vodplayer.aspx?vod=7623

Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen, och Patrik Oksanen med samma funktion på Hudiksvalls Tidning håller var sitt inledningsanförande. Den bild de ger av situationen i Sverige är inte upplyftande. Det handlade om statens reträtt i alltför många sammanhang. Många med anknytning till en migrationspolitik som gått ut på att ge så många som möjligt tillträde till Sverige, utan att se till konsekvenserna.

Det handlar om Staten som har abdikerat genom att gällande lag inte efterlevs. Om tiggare vars illegala bosättningar medfört kränkning av äganderätten. Om 3-månadersregeln som åsidosätts. Om våld mot blåljuspersonal. Om flykt från polisyrket. Om att för få brott klaras upp. Om kriminalitet i välfärdssektorn.
Det handlar om en statlig geografisk reträtt, vilken tagit sig uttryck till exempel i nedläggning/stängning av tingsrätter, polisstationer, socialkontor, bibliotek och andra lokala institutioner på mindre orter och med ökad arbetslöshet, ökat socialbidragsberoende, ilska och frustration hos de drabbade som följd.

Frågor som ställs:
Hur påverkas samhället i ett sådant läge? Vad händer med landsbygden? Vad skulle hända i en krissituation? Är landet rustat för en sådan? Hur kommer vi att påverkas av en Brexit? Kan en kris leda till en auktoritär stat?

Några röster:
”Vi står inför osannolika utmaningar, mycket besvärliga saker, som vi har väldigt lite förståelse för och vi har haft den här situationen i 20 – 25 år.” (Seminarieledaren)

”När staten retirerar uppstår svarta marknader, segregation… Sverige börjar bli lite mer som USA… De som har råd kommer att söka privata lösningar…” (Anna Dahlberg)

”Vi måste sluta tala om ´flyktingkrisen´ som något övergående. En kris är vanligen ett tillstånd då patienten tillfrisknar eller dör inom kort tid. Det här är ett kroniskt tillstånd som kommer att vara i många, många år”. (En man i publiken som refererar till den afrikanska kontinenten, där en allmän uppfattning är att ett liv i Europa, om än dåligt, är bättre än ett liv i det egna landet)

Förra året kom 71 000 barn under 18 år som skulle handläggas av en socialtjänst på grunden till sammanbrott. Redan innan ”flyktingkrisen” fick Socialtjänsten svidande kritik för att de inte klarar av att följa socialtjänstlagen. Ekvationen går inte ihop.” (Jenny Sonesson, socionom)

Det tydliggörs hur ”utmaningar” (läs ”problem”) skyfflas runt i stället för att berörda myndigheter, politiker och tjänstemän tar ansvar genom konkreta åtgärder som att stifta lagar (som följs), sätta gränser, skapa system som är hållbara och försvåra för kriminell verksamhet.

Seminarieledaren avrundar med orden:
”De som kom hit och tänkte få sig en glädjestund inför helgen har blivit djupt besvikna. Ett tema som kommer att karaktärisera den svenska debatten under lång tid framöver.”

Jag tror de som följde seminariet framför TV:n instämmer till fullo.Programmet ger en nattsvart beskrivning av ett land i pågående förfall och upplösning, där vilja och mod saknas för att genomföra radikala, men nödvändiga förändringar.

Det borde bli en ögonöppnare för alla – inte minst politiker. Uppmaningen är tydlig: Sluta med käbbel och slitna floskler!  Våga se vad som händer! Våga ta diskussionen! VÅGA GÖRA NÅGOT! Det är ert jobb – er skyldighet mot era väljare. Det ni förväntas göra som motprestation för era skattefinansierade löner och förmåner.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s