Brexitkortis

1

25 juni, 2016 av Harkling

Sällan syntes så skakade specialister som senaste solvarvet.
Inte många hade väl trott att brexit skulle bli verklighet och trots en flera år gammal vetskap om en kommande folkomröstning verkar alla ha blivit tagna på sängen. Inte förrän nu ställs i vidare kretsar den yrvakna frågan vad som ska hända sen. Hur kommer EU och dess övriga medlemsländer att påverkas, men först och främst förstås vilka blir följderna för UK? De som inte ville se ett utträde tävlar i förklaringar till det inträffade och fäller kommentarer som för tanken till räven och de sura rönnbären

Många är direkt pinsamma, men priset tar t f Aftonbladetredaktören Anders Lindbergs, nu raderade, tweet:

Anders Lindberg

Om Lindberg och en del andra tyckare med märkliga uttalanden, skriver en av mina favoriter, Johan Westerholm på sin blogg http://ledarsidorna.se/2016/06/brutaliserad-eller-balanserad-retorik/

En annan Johan, som också är en favorit, heter Hakelius i efternamn. Den mannen har en otrolig förmåga att på ett tydligt och många gånger humoristiskt/satiriskt sätt sätta fingret på just det där som leder till en aha-upplevelse. ”Javisst ja! Precis så är det!” Så även i Brexitfrågan, där han i en artikel med rubriken ”Hotet mot EU är den maktelit som inte vill bli störd” bland annat skriver:

”När medborgarna nämns i EU-sammanhang är det nästan uteslutande som hot och belastning. Ledande politiker och byråkrater besvärar sig knappt med omskrivningar: de tycker att det vore mycket bättre om de fick ratta EU, utan att störas av viskningar och rop från det demokratiska baksätet.
En nidbild? Inte om man lyssnar på kommentarerna det senaste dygnet. Den främsta lärdomen vi förväntas dra av resultatet, är att man ska undvika att fråga folk vad de tycker. Medborgarnas hemska åsikter bör hållas inlåsta i en liten ask, som aldrig öppnas.
Det har talats en hel del om hur kampanjen på brexitsidan gick över gränsen. Det är sant i vissa delar. Men mer intressant vore att tala om den nedlåtande ton som använts för att beskriva brexitanhängare. Att inte ställa upp bakom EU-medlemskapet har rutinmässigt likställts med att vara dum, fördomsfull, obehaglig och rasistisk. Svensk press har på det stora hela speglat den föreställningen”.

Hela artikeln finns på http://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/hotet-mot-eu-ar-den-maktelit-som-inte-vill-bli-stord/ Missa inte den!

För egen del tror jag UK klarar sig betydligt bättre utan EU, än EU klarar sig utan UK.

Annons

En tanke på “Brexitkortis

  1. […] Källa: Brexitkortis […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: