Efter brexit

4

27 juni, 2016 av Harkling

Midsommarens morgon rådde domedagsstämning i Sverige på grund av engelsmännens ställningstagande för ett EU-utträde. Sverige skulle komma att påverkas negativt hette det och börserna skulle sjunka i hela Europa, men hur det skulle gå för Stockholmsbörsen skulle vi inte få veta förrän på måndag (i dag) eftersom den höll midsommarstängt. Media målade upp den ena skräckbilden värre än den andra.

Kommentarerna om läget i UK var odelat negativa och de som röstat för brexit idiotförklarades på löpande band. Vi fick veta att det var de unga som var förlorarna och att resultatet var 50+-arnas fel. Nu skulle den stackars ungdomsgenerationen tvingas leva med alla negativa konsekvenser som utträdet förväntades medföra.

Redan på midsommaraftonens afton rapporterades att britterna ångrade sig och att en lista på krav om ny omröstning cirkulerade. Aftonbladet kunde på midsommardagen skadeglatt meddela att 3,5 miljoner britter skrivit på den. En ung engelsk dam motiverade i ett nyhetsinslag på TV sin namnunderskrift med hur chockad hon var över att valresultatet inte blivit det hon velat ha.
Söndag kväll uttryckte en svensk reporter vissa tvivel kring listans trovärdighet, sedan det visat sig att vem som helst – inte bara brittiska medborgare – kunde skriva sitt namn på den.

När siffror över valdeltagandet publicerades visade det sig att av alla 18-24-åringar som blivit SÅ besvikna över resultatet, hade bara 36 % orkat avge en röst. I åldersgruppen 45 – 54 röstade 75 % och de som var mest engagerade var uppenbarligen de äldsta, från 55 och uppåt, där 80 % hade röstat.

Att denna äldre grupp, som tydligen var de som ville se ett utträde, nu utnämnts till rasister av svensk vänstermedia (med Anders Lindberg, Aftonbladet i spetsen) kan bara beskrivas som ren och skär åldersfascism!

Kanske är det helt enkelt så att erfarenhet och kunskap har haft betydelse för valutgången. De som i dag tillhör gruppen 55+ är minsann den revolutionära 68-generationen, där de flesta med tiden tagit avstånd från sin ungdoms illröda vänstergriller.

Kanske kommer den nuvarande ungdomsgenerationen om några år tacka sin lyckliga stjärna för brexit. Google har efter valet registrerat ett stort antal sökningar på EU och vad det står för. Det är knappast de äldre som letar sådan information. Det är inte heller troligt att denna grupp ångrar sin röst. Om unga inte utnyttjar sin rösträtt och sedan kräver omval när röstresultatet inte blir det de väntat sig och om de inte ens känner till vad EU innebär, så bör de nog inte tillskrivas allt för stor betydelse.

Måndag morgon (27/6) meddelade SVT nyheter att Stockholmsbörsen sjunkit med 6 % direkt efter öppnandet.  Tidig eftermiddag är det fortfarande en sjunkande tendens, men inget verkligt dramatiskt. Vi har vant oss vid en volatil aktiemarknad det senaste halvåret och flera aktier har under perioden varit lägre värderade än de är i dag. Det kommer säkert fortsätta vara skakigt, men en del av brexiteffekten har tagits ut i förskott. Råden om is i magen håller med stor sannolikhet den här gången också.

Och domedagsprofetiorna i svensk media är förmodligen bara ännu ett exempel på ambitionen att uppfostra väljarboskapen till lydnad och till acceptans av den markerade fållan.
I klartext: Kräv inte en folkomröstning om Swexit!

4 tankar om “Efter brexit

  1. […] Källa: Efter brexit […]

    Gilla

  2. SasjaL skriver:

    Beträffande listan över personer som ‘ångrat’ sig och kräver omröstning, hur många av dessa röstade egentligen för att UK skall vara kvar i EU och inte är nöjda med utfallet …?

    En underlighet, en majoritet av skottarna ville vara kvar i EU, men de har av mycket gammal tradition inte gillat att bli styrda av politiker i London. Hur kan då de vara intresserade av att vara styrda av politiker i Bryssel/Strassbourg …?

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: