Sverige, EU och katastroferna

2

5 juli, 2016 av Harkling

Björklund slog ett slag för EU i sitt Almedalstal på söndagskvällen, men hans pedagogiska förmåga i det sammanhanget är inte lika övertygande som då det gäller skolan. I media fortsätter debatten om konsekvenserna av brexit, även om den har tonats ned en aning sedan det visat sig att det inte blev något Ragnarök, i synnerhet inte för den svenska börsen. Medias domedagsprofetior kom på skam, precis som de skräckvisioner som målades upp inför millennieskiftet. Men kanske lurar ändå en katastrof runt hörnet?

Johan Westerholm varnar, efter en rapport i den brittiska tidningen Express för en ny kris inom EU:
”Italien står inför en finansiell kris som kommer få såväl efterdyningarna av Brexit som Greklands statsfinanser att likna en mild bris.” http://ledarsidorna.se/2016/06/den-perfekta-stormen/
Om man till det lägger en pågående kampanj för ”nexit” i Nederländerna http://www.di.se/artiklar/2016/6/29/nexit-kampanj-igang-i-nederlanderna/ (som i dagläget dock inte tros nå tillräcklig framgång) och att EU-motståndet växer i flera andra medlemsländer, så anar man en union allt mer i gungning. Nu betonas från alla håll att EU måste leverera. Att medborgarna måste få se fördelar med medlemskapet. Det har varit lång leveranstid hittills, trots att räkningarna har betalats punktligt.

Nederländerna leder ligan för storleksordning på avgift till EU. 3.600 kronor per person och år handlade det om 2014. Som god tvåa kom Sverige med 2 600 kronor, tätt följd av Belgien på tredje plats med drygt 2.400 kronor. http://www.svt.se/nyheter/inrikes/dyrt-med-eu-avgift-for-svenskarna
Totalt i år betalar Sverige 31,8 miljarder kronor i avgift till EU och får tillbaka knappt 13 miljarder, enligt aktuell regeringsbudget. Det kostar att få tillgång till marknaden!

Om någon möjligen finner det märkligt att ett så pass litet land med så pass få invånare har blivit en av EU:s bästa mjölkkossor lyder förklaringen så här:
(…) ”Sverige har goda inkomster, bland annat från export av varor till utlandet, jämfört med många andra EU-länder. Stora inkomster innebär en hög BNI och eftersom merparten av EU-avgiften baseras på landets BNI blir Sveriges avgift hög.
Ett annat skäl till att Sverige är nettobetalare är att merparten av EU:s pengar går till jordbruket och till utjämning av sociala och regionala klyftor.
Eftersom Sverige har små men moderna jordbruk får Sverige inte lika mycket jordbruksstöd som länder med stor jordbruksproduktion eller länder med jordbruk som behöver moderniseras. På samma sätt är de regionala och sociala klyftorna jämförelsevis små i Sverige och därmed finns inte samma behov av sådana stöd i Sverige som i många andra EU-länder.”
Uppgifterna kommer från ”EU-upplysningen”, Sveriges Riksdag http://www.eu-upplysningen.se/Sverige-i-EU/Sveriges-EU-avgift/ Jag kan varmt rekommendera ett besök på den sajten!

Om man vill hårdra detta resonemang, betyder det alltså att Sverige straffbeläggs för att ha fört en politik som lett fram till ekonomiskt välstånd och ett effektiviserat jordbruk. En sådan uppbyggnadsprocess tvingas vi nu bidra till igen, men denna gång inte i Sverige utan i andra länder inom EU.

Kanske har väljarna i UK fattat ett mycket klokt beslut, trots allt?

Å andra sidan behöver vi ett sammanhållet Europa. Finns det en gyllene medelväg? Så här skriver Leo Kramár på Facebook:

”Jag är en varm anhängare av europeiskt samarbete, men lika bitter motståndare till europeisk federalism. Euron fungerar inte då Europas länder inte har kompatibelt näringsliv och ekonomisk politik, och de har inte heller gemensamma utrikespolitiska intressen. Det bästa skulle vara att skrota den dyra cirkusen, ´parlamentet´ i Strasbourg, skära ner Brysselbyråkratin till hälften och återgå till ekonomiskt, polisiärt och annat samarbete på regerings- och ministernivå. Och där skulle säkert även Storbritannien passa in. Och glöm Turkiet, det är inte ett europeiskt land.”

Kloka ord, som kan vara ett alternativ till nuvarande ordning (eller kanske snarare oordning).

EU

2 tankar om “Sverige, EU och katastroferna

  1. […] Källa: Sverige, EU och katastroferna […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: