”Bunta ihop dom…”

Lämna en kommentar

11 juli, 2016 av Harkling

Fredrik Reinfeldt gjorde comeback i Almedalen på torsdagskvällen (7/7). Dessbättre inte som partiledare den här gången, utan för att tala om hur den ökande livslängden hos svenskar påverkar arbetsliv och pensioner. Under sin tid som statsminister fick han mycket kritik för att han ville höja pensionsåldern till 75 år – något han inte alls hade föreslagit. Däremot efterlyste han  möjligheten för dem som så önskade  att stanna kvar på arbetsmarknaden efter uppnådd pensionsålder.

Med de regler som gäller i dag är det definitivt slut vid 67. Sen är man uträknad, sägs upp från sin tjänst och kan i bästa fall få timanställning, utan sociala förmåner. Reinfeldts förslag är bra och värt att ta på allvar. Det är samhällsekonomiskt lönsamt och det kan höja livskvaliten för den som byggt upp sin identitet på arbete.

En invändning mot idén är att konkurrensen om arbetstillfällen ökar. Innan gruppen 40-talister uppnådde pensionsålder utmålades de som ”proppen Orvar”. Bara de försvann från arbetsmarknaden skulle antalet jobb öka och arbetslösheten vara ett minne blott sa man. Riktigt så blev det nu inte. Trots att alla 40-talister har passerat 65 fortsätter arbetslösheten öka, men bara bland utrikes födda http://www.svt.se/nyheter/inrikes/nu-ar-fler-an-halften-av-de-arbetslosa-utrikes-fodda?gmenu=open och samtidigt kan ett stort antal lediga platser inte tillsättas, eftersom personer med rätt utbildning saknas. En ny trend har därmed skapats som innebär att fler företag anställer äldre arbetskraft med den erfarenhet och kompetens som behövs. Tydligen saknas dessa egenskaper hos många av dem som står till arbetsmarknadens förfogande, men som – enligt vad som påstods fram till hösten 2015 – skulle rädda den svenska välfärden. Mer om detta finns att läsa i GP-ledare 11/7 http://www.gp.se/ledare/arbetskraftsbrist-kr%C3%A4ver-nyt%C3%A4nk-1.3466289

För en del är det inte ett positivt val, utan en ekonomisk nödvändighet att förlänga arbetslivet, eftersom pensionen inte räcker till.
En artikel i Expressen fick stor spridning i sociala medier nyligen. Det är Ann Helena Rudberg, 70-årig journalist och författare, nu pensionär, som beskriver sin ekonomiska situation. Efter 50 års arbete har hon en nettopension på 10 314 kronor per månad och tillhör därmed gruppen så kallade fattigpensionärer. Hon anser att Sverige, till skillnad från övriga europeiska länder, förföljer de äldre och gör en jämförelse med hur hennes situation skulle se ut om hon flyttade till Tyskland, Frankrike eller Portugal.
Inte i något annat land avkrävs pensionärer en högre skatt än löntagare. Här, som i så många andra sammanhang, är Sverige unikt. I flera länder är läkar- och tandläkarbesök gratis för pensionärer, men inte här. Rudberg påpekar att EU:s fattigdomsgräns ligger på 11 830 kronor. Alltså ca 1 500 kronor över det hon har kvar efter skatt. http://www.expressen.se/debatt/flyttar-jag-sa-tror-jag-att-jag-dor/

Man kan invända att Rudberg ju äger en fastighet som hon kan sälja för att förbättra sin ekonomi. Men även om det kan verka som en logisk lösning har det visat sig inte fungera i praktiken. Många äldre sitter fast i sina villor på grund av gällande beskattningsregler och kostnaden för att köpa en ny bostad. Att sälja skulle för de flesta betyda mindre – inte mer – i plånboken.

Rudberg är 40-talist och anses som sådan tillhöra en mycket välbeställd grupp, men det gäller inte för alla. Speciellt inte ensamstående kvinnor med låg pension. Det går inte att generalisera kring gruppen 40-talister, lika lite som man kan generalisera i fråga om ”invandrare”, ”arbetare” eller någon annan grupp, eftersom det alltid handlar om individer med olika förutsättningar. Att inte se till varje persons unika situation, önskemål och behov får konsekvenser som ibland kan drabba mycket negativt. Det gäller inte minst för de äldre pensionärerna, de som föddes under 20- och 30-talen.
Om dem handlar nästa inlägg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s