Äldrevård – finns den?

1

14 juli, 2016 av Harkling

Amelia Adamo berättade i ett diskussionsforum under Almedalsveckan om sina erfarenheter i samband med att hennes mor blev i behov av plats på äldreboende. Att få en sådan i dag tycks vara svårare än att vinna en jättesumma på lotto. Detta på grund av att antalet äldreboenden har minskat under lång tid, eftersom en myt odlats om att majoriteten gamla vill bo kvar i den egna bostaden så länge som möjligt. Nu tvingas många alltså bo kvar även sedan det blivit omöjligt.

Amelia ifrågasatte att den tjänst man tror sig ha betalat för via skattsedeln plötsligt visar sig inte existera. I stället läggs ansvar över på anhöriga (läs döttrar eller andra kvinnliga släktingar), som ibland tvingas gå ner i arbetstid eller helt sluta jobba för att orka med det påtvingade vårdåtagandet. Ännu mer fel blir en sådan lösning genom att de flesta gamla inte vill bli vårdade av anhöriga. http://www.svd.se/aldre-i-sverige-vill-inte-vardas-av-sina-barn.
En pikant detalj, som kanske bidragit till att förvärra situationen de senaste åren, är att ett stort antal äldreboenden gjorts om till boenden för asylsökande/”ensamkommande flyktingbarn”.

Googling på ”nekades äldreboende” ger 40 träffar som beskriver olika, mer eller mindre absurda fall, men priset tar nog reportaget om 100-åringen i Heby, Uppland, som fick en toahink i vardagsrummet i stället för en boendeplats. Därmed behövde han inte ta sig upp för trappan till övervåningen där badrummet fanns, utan kunde stanna kvar i bottenplanet. Kommunen anser inte att ålder eller bostadens funktionalitet räckte för att motivera flytt till äldreboende. http://gamla.hbl.fi/nyheter/2013-10-02/507511/100-aringen-som-fick-en-toahink-i-stallet-aldreboende

Hundraåringens belägenhet kan ställas i relation till Socialstyrelsens lagstadgade ambition: ”Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande (värdegrund) 5 kap. 4§ socialtjänstlagen (2001:453), SoL.

Alternativet ”vård i hemmet” leder lätt till isolering. Många gamla blir fångar i sina hem, med varierande antal besök från hemtjänsten som enda kontakt. Eftersom personalbristen tycks vara kronisk kan det under en månad handla om 10 – 15 olika personer som dyker upp, utför de mest akuta sysslorna och sedan rusar vidare till nästa ställe. Där finns ingen tid att sitta ner för att prata och bygga upp personliga relationer.

De som jobbar i äldrevården har länge reagerat på en omänsklig arbetssituation och krävt ändring, eftersom nuvarande organisation drabbar både dem och deras vårdtagare – eller ”brukare” som de numera kallas.
I en debattartikel i Aftonbladet, 29 juni 2016 beskriver undersköterskan Fredrika Hakorinne hur det ser ut där hon jobbar sedan åtta år.
”Vi hinner inte äta eller gå på toa – gör något!” och hon har förslag till arbetsgivaren på förbättringar:
”✓ Anställ endast utbildad personal
✓ Förse oss med arbetskläder
✓ Se till att din personal kan prata svenska
✓ Det självklara – ge dina anställda en värdig lön
✓ Anställ din personal med omsorg
✓ Slopa mobi-pen
✓ Låt det ta tid
Känns det som orimliga förändringar? Verkligen inte!
Känns det som något en majoritet inom äldrevården önskar?
Jepp!
Märkligt då att inget görs.”
http://www.aftonbladet.se/debatt/article23082505.ab

Christina Rogestam, förbundsordförande, SPF Seniorerna konstaterar i GP, 30 mars 2016, att nuvarande lagstiftning är för svag, vilket möjliggör för kommunerna att utan konsekvenser låta budget gå före individuella behov, medmänsklighet och trygghet. Organisationen kräver nu en lagändring. http://www.gp.se/nyheter/debatt/%C3%A4ndra-lagen-%C3%A4ldre-ska-ha-goda-livsvillkor-1.29077

Någon skrev på Facebook för ett tag sedan: ”Läs detta sakta och förstå: Du betalar skatt, regeringen hävdar att dom för en politik som inte ställer grupper mot varandra.
Att kommunerna i ett trängt ekonomiskt läge gör just det medborgarna uppmanas att låta bli – alltså ställer grupper mot varandra – visar sig i allt fler sammanhang.
Vilka konsekvenser detta kommer innebära för kommunal ekonomi och för skattebetalarna kan redan anas.

anziani

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s