”Har du fått det sämre? Hand upp!”

Lämna en kommentar

18 juli, 2016 av Harkling

Det fälldes många märkliga kommentarer och yttranden under Almedalsveckan, men en kandidat till förstapriset är ändå Migrationsverkets Anders Danielsson och hans uppmaning om handuppräckning för de som ansåg sig ha fått det sämre på grund av förra årets inflöde av migranter. Han fick efteråt välförtjänt kritik och uppmanades att ställa frågan till fattigpensionärer, till gamla, sjuka, och till boende i ”utanförskapsområden” i stället för till den välbeställda elit som frekventerade Almedalen.

Att de ökande kostnaderna påverkar framför allt den kommunala ekonomin har redan visat sig och kommer bli än tydligare om ett par år. Politikerna till vänster (och även längre höger ut) talar vitt och brett om hur bra allt går just nu, om den högkonjunktur som Sverige befinner sig i och om hur ekonomin blomstrar. I media hör vi samtidigt om nedskärningar och besparingar. Det verkar vara något som inte stämmer. Vad är egentligen sanningen om svensk ekonomi?

Offentligt stimulerad konsumtion till följd av flyktingvågen 2015, men även ökande investeringar och export bidrar till att det ekonomiska uppsvinget enligt Stina Ollila i Di, februari 2016 http://www.di.se/artiklar/2016/2/29/flyktingvagen-ligger-bakom-sveriges-bnp-tillvaxt/

Ett par månader senare varnar moderaterna Tomas Tobé och Ulf Kristersson för att bidrag och transfereringar beräknas öka med 77 miljarder kronor fram till år 2010. De anser det ”allvarligt att regeringen nu släpper på kontrollen över offentliga finanser” och att ”Magdalena Andersson lånar till nya permanenta utgifter.” http://www.svt.se/opinion/m-om-budget

De får medhåll av Jesper Ahlgren som är chefsekonom på Timbro:
”När väl konjunkturen vänder neråt kommer Sverige tvingas till smärtsamma neddragningar och skattehöjningar då ekonomin istället skulle behöva stimulans. (…) Risken för på sikt försämrade statsfinanser är särskilt stor då de långsiktiga effekterna av en del av regeringens reformer är betydligt mer negativa än de som syns omedelbart.” http://www.dagenssamhalle.se/debatt/finanspolitik-utan-ramar-riskerar-sta-sverige-dyrt-24155

Ännu mer pessimistiska är ett antal forskare och docenter i ekonomi på Di:s debattsida:
”Blickar vi några år framåt kan Sverige befinna sig i en kris värre än krisen under 1990-talet. (…)En ekonomisk krasch kommer att slå hårt mot hela den svenska ekonomin och den svenska modellen.”
http://www.di.se/artiklar/2016/4/28/debatt-sverige-pa-vag-mot-djup-kris/

En stor del av den oro för framtiden som uttrycks i dessa tre artiklar(samtliga från april 2016) är kopplad till flyktingmottagandet hösten 2015.

I juni kom beskedet om sänkning av de statliga bidrag kommunerna får för att täcka en del av kostnaderna för de ”ensamkommande flyktingbarnen”. Vilka konsekvenserna kan bli av den besparingsåtgärden beskriver Johan Westerholm på http://ledarsidorna.se/2016/07/tid-ar-pengar/ ”Regeringens förslag om neddragningar mellan 30 och 50 procent på statsstödet till kommunerna för ensamkommande flyktingbarn och unga vuxna kommer skapa undanträngningseffekter i de kommunala budgetarna. Besparingar som kommer kosta arbetstillfällen.”

Fram till senhösten 2015 påstods den stora flyktinginvandringen vara en lönsam affär för Sverige. I alla sammanhang talades euforiskt om alla högutbildade, alla de ingenjörer och läkare, som skulle lösa Sveriges problem med brist på kompetent arbetskraft och rädda landet ur den demografiska sörjan, orsakad av pensionärer som är oförskämda nog att fortsätta leva långt efter fyllda 65.
Det har varit påtagligt tyst på den fronten senaste tiden, sedan det visat sig att de högutbildade bara utgör 10 %, medan en större andel knappt har utbildning på grundskolenivå, eller till och med är analfabeter. Att de senare någonsin skulle lyckas ta sig in på svensk arbetsmarknad är inte troligt och det skulle under alla omständigheter behöva föregås av en lång och kostsam utbildningsinsats. Man kan också ifrågasätta studiemotivationen för dessa människor när bidragen för en familj på fem personer kan hamna på 30 000 kr netto per månad. Att Moderaterna därför föreslår begränsningar och krav i bidragssystemen är i och för sig lovvärt, men till intet förpliktigande eftersom de inte är beredda att fälla nuvarande regering och inte självklart kan räkna med majoritet efter valet 2018.

För merparten av de 163 000 som sökte asyl i Sverige hösten 2015 väntar alltså ett liv i bidragsberoende om de får stanna. En dyr affär för kommunerna, även utan den familjeåterförening som är möjlig för de som kom innan reglerna skärptes. En dyr affär för lågavlönade, pensionärer och andra skattebetalare. Det har redan talats om stora skattehöjningar de kommande åren.

Våra grannländer har länge betraktat oss med skräck i blicken och med stigande förvåning. Elin Örjasäter, norsk författare, skribent och högskolelektor, tar svenskarna i örat http://www.svd.se/sverige-vet-inte-vad-invandringen-kostar och pekar på viktiga detaljer som våra politiker verkar ignorera eller kanske inte ens har tillräcklig kunskap för att ta hänsyn till, upptagna som de är med att till varje pris svartmåla Sverigedemokraternas förslag. Detta trots att de nu genomfört panikåtgärder med en långt hårdare utformning av flyktingpolitiken än vad någon SD-företrädare kunnat drömma om.

Anders Danielsson hade nog, innan han ställde frågan i Almedalen, behövt lyssna till den befogade åthutning Leif G W Persson gav Dan Eliasson:
”Håll käften!” 

handuppräckning

 

Här ytterligare några länkar för den som orkar:

http://ledarsidorna.se/2016/06/ett-spadtag-till-och-nya-maskar/http://www.gp.se/ekonomi/1.3025724-professor-calmfors-vill-hoja-skatternahttp://www.migrationsinfo.se/ekonomi/offentliga-finanser/http://www.skattebetalarna.se/kampanj/kommungranskninghttp://www.dagenssamhalle.se/kronika/mytbildning-om-utbildning-foersvarar-integrationen-20291http://ledarsidorna.se/2015/07/den-undantrangda-debatten/

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s