Vem släppte in Arnstad?

4

25 juli, 2016 av Harkling

GP genomgick en positiv förändring när Alice Teodorescu tillträdde som politisk redaktör och tillsammans med de duktiga journalister hon har i sin stab har hon lyft tidningen till oanade höjder. Så här i juli månad får man förmoda att det på GP, precis som på andra ställen, råder semester- och vikarietid och i tidningen har det därmed dykt upp flera nya namn, men också ett välkänt: Håkan Boström! Inte bara en klarsynt skribent, utan också en som förmår använda svenska språket korrekt, något som gläder en gammal språklärare.

Många unga journalister som tvingats genomlida den kommunaliserade flumskolans ”nya” pedagogik har drabbats av kompensationssyndromet, vilket yttrar sig i febrila försök att skyla över bristande kunskaper i stavning, grammatik och särskrivning genom att briljera med ovanliga benämningar för vanliga begrepp och därmed framstå som intellektuella och kunniga. Hurra för nätets synonymlexikon!
Men det behöver inte Håkan göra. Han kan grunderna! Ett kärt återseende när han kommer tillbaka.

Ett mindre kärt återseende blir det att plötsligt hitta en lång artikel av Henrik Arnstad i GP. I kulturdelen visserligen, men ändå! Vilken vikarie har släppt in denna, svensk journalistiks mest förvirrade hjärna, i tidningen?

Arnstad gillar inte den danska migrationspolitiken eftersom den under årens lopp skilt sig avsevärt från den svenska – vilken han förstås inte heller gillar. Nu har han hittat en ny koppling till sitt favoritämne rasismen, som han tycker sig se överallt. Den här gången i en flera decennier gammal dansk TV-serie, Matador, som sändes första gången i Sverige under 80-talet och senare repriserades. Serien, som handlar om Danmark under åren 1929 till 1947, blev så populär att danskarna byggde upp en version av den fiktiva staden Korsbaek, där historien tilldrog sig. Det får Arnstad att gå i gång.

”År 2016 kan alltså nutidens danskar fysiskt vandra omkring i detta Korsbæk och deras kroppar kan existera – en solig söndagseftermiddag – i `det rena landet´ från 1930-talet.” utbrister han och fortsätter sedan sitt märkliga resonemang med att referera till en avhandling om Nørrebro i Köpenhamn, som behandlar stadsdelens invandringshistoria 1885–2010. Denna skrift menar han kan tolkas som en direkt utmaning gentemot produktionen av `sanning`, manifesterad i den politiska tanken att Danmark på några korta decennier lämnat ett tillstånd av rasbiologisk och kulturbiologisk `renhet` (`etnisk homogenitet`)”.

Sug på dessa två citat och fundera över både innehåll och meningskonstruktion!

En del av stoffet till artikeln verkar vara hämtat från Kvällsposten, 12 februari 2016 http://www.expressen.se/kvallsposten/kultur/det-nya-landet-pa-andra-sidan-bron/ men där saknas de rasistkopplingar som har blivit Arnstads speciella signum.

Efter ett antal försök att visa på grannlandets ”rasism” och ”islamofobi” lämnar han Danmark för Sverige och konstaterar att svenskar hellre besöker Astrid Lindgrens Bullerbysverige än ett uppbyggt flyktingläger från Trelleborg vintern 1944 (…) eftersom det skulle påminna oss om, att dagens svenska flyktingmottagande alls inte är något nytt. (…) Att historien om ett svunnet ”etniskt homogent” Sverige  – som på kort tid ersatts av ”invandrarlandet” – faktiskt är en lögn, som har sina rötter i rasbiologi. http://www.gp.se/n%C3%B6je/kultur/arbetarstadsdel-blev-invandrarkvarter-1.3499185

Arnstad tycks helt sakna verklighetskontakt och bryr sig inte om – eller inser inte – att han gång på gång sätter sin trovärdighet (om där någonsin funnits en sådan) på spel. Trots att alla siffror objektivt visar på det nuvarande ”flyktingmottagandet” som Sveriges genom tiderna största och trots att media numera dagligen rapporterar om negativa konsekvenser och om hur kommuner våndas över ett påtvingat mottagande http://www.svt.se/nyheter/inrikes/mottagandet-av-nyanlanda-gar-trogt vägrar Arnstad inse fakta. Som en travhäst försedd med skygglappar galopperar han fram på sin egen trånga bana och även när han inte blir diskad, missar han alltid målgången med hästlängder.

Seriösa tidningar brukar ställa vissa kvalitetskrav på artiklar de publicerar, men det tycks inte behövas i Arnstads fall. Kanske har han mäktiga vänner på hög nivå inom journalistiken – eller används han helt enkelt som ”nyttig idiot”? Den nyttan torde i så fall ha en icke avsedd effekt.

Arnstad

Annonser

4 thoughts on “Vem släppte in Arnstad?

  1. SasjaL skriver:

    Arnstad är inget annat än en svensk (? Namnet kommer från tysk stad, ökänd via Andra Världskriget, där ett antal judar miste livet …) modern version av Joseph McCarthy & Co, där de senare såg kommunister i varenda buske, medan Arnstad i stället ser rasister. Termen ”paranoid” ligger nära till hands. Har han inte även varit ”rådgivare” åt vår befintliga ”statsminister” ? Rumsren är han inte oavsett …

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s