Objektiv nyhetsförmedling efterlyses!

2

28 juli, 2016 av Harkling

DN har tillsammans med SVT under lång tid varit tongivande och satt agendan för svensk nyhetsförmedlings innehåll och utformning, i stort sett utan att få sin roll ifrågasatt. Ända fram till slutet av 2015 i samband med regeringens tvärvändning i migrationsfrågor. Då vaknade DN plötsligt till och ställde frågan ”Hur kunde det bli så här?” vilket fick den alltid träffsäkre Johan Hakelius att ställa en motfråga till DN:

”Hur kunde allt få löpa på så okritiskt, DN?” http://linkis.com/www.aftonbladet.se/n/RCk2N ”Så, storögt häpna Dagens Nyheter, hur kunde det bli såhär? Hur i all världen kunde allt bara tillåtas löpa på, utan analys och kritiska frågor?
Bra fråga. Diskutera med en bänkkamrat på redaktionen.”

Att DN äntligen blev tagen i örat och uppläxad var välförtjänt. Anledningen framgår med all önskvärd tydlighet i Akelius krönika, om nu någon läsare skulle ha missat att dra egna slutsatser av DN:s journalistik.

Om information desinformation och vikten av att söka information hos olika källor skriver Håkan Boström om i GP 2016-07-28 http://www.gp.se/ledare/vem-i-hela-v%C3%A4rlden-kan-man-lita-p%C3%A5-1.3512481 Att förtiga sanning kan vara mer effektivt manipulerande än direkta lögner, eller tvärtom, som i fallet med Hillary Clintons mail, där sanningen kan få konsekvenser för hennes möjlighet att bli USA:s nästa president.

Den licensfinansierade nyhetsförmedlingen i SR/SVT har ett starkt objektivitetskrav på sig, vilket på SR:s hemsida uttrycks så här:
”Lyssnarna ska kunna tro på vad vi säger. Vår rapportering ska präglas av noggrannhet, saklighet och objektivitet. Trovärdigheten är Ekots kännetecken.” http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4540&artikel=5684365

Detta betyder att inga åsikter/uppfattningar (politiska eller andra) ska gynnas och därmed bör medarbetarnas sammansättning spegla alla åsiktsriktningar. Att så inte är fallet visade Kent Asp, GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för Journalistik och Masskommunikation, i en undersökning av Journalisternas partisympatier 1989-2005. http://jmg.gu.se/digitalAssets/1284/1284227_nr38.pdf  ”Nästan var fjärde journalist sympatiserar med miljöpartiet. Det är mer än en fördubbling jämfört med 1999”. I en enkätundersökning av samme Kent Asp 2011/2012 svarade 50 % på SR/SVT att de sympatiserade med Miljöpartiet och mer än 80 % av journalisterna inom public service visade sig föredra de rödgröna partierna (v+s+mp).

Att objektiviteten skulle åsidosättas vill förstås varken DN eller SR/SVT medge, men ibland blir vinklingen så tydlig att förnekandet framstår som direkt löjligt. Ett sådant exempel är rapportering av händelsen med den asylsökande på Öland som ansåg sig ha blivit oprovocerat illa behandlad av en busschaufför. http://www.svt.se/nyhetsklipp/nyheter/article9622186.svt I inslaget ges bara den asylsökandes version och man får intrycket att busschauffören agerat utifrån rent rasistiska värderingar. Den asylsökande har gjort en anmälan.

Bussföraren har i sin tur gjort en motanmälan och hans historia, som berättas i lokaltidningen Östra Småland, ger en annan och mer komplett bild av det inträffade. http://www.ostrasmaland.se/kalmar/chaufforen-om-vad-som-hande/ Ur artikeln:
”De flesta asylsökande på Öland är väldigt trevliga människor. Men det finns en del som det varit problem med. De står aldrig vid hållplatser utan kräver att man ska stanna varhelst de befinner sig. De kan gå av och röka eller springa in till affären när man stannar för att plocka upp andra passagerare och kräver att man ska vänta. En del har struntat i att betala.
Vi har påtalat det här för både Nobina och KLT. Men inget har hänt. Det har funnits en underliggande frustration.”

Bakgrunden är alltså händelser som har hindrat busschauffören i hans arbete och till slut fått hans tålamod att brista, vilket han i dag ångrar. Om detta nämndes inget i SVT:s inslag. Inte heller att busschauffören är sjukskriven på grund av en fraktur i armen efter ett hårt slag från den asylsökande. Fråga: Vem är egentligen den felande parten?

GP sätter i en ledarartikel problemet i ett större sammanhang.
http://www.gp.se/ledare/busschauff%C3%B6rer-tar-sm%C3%A4llen-f%C3%B6r-d%C3%A5lig-asylpolitik-1.3500920
Men även solen har sina fläckar. GP, som annars inte viker sig för PK-kravet, rapporterade torsdag 21 juli 2016 (papperstidningen) om händelserna i samband med Gothia Cup, då tre flickor blev utsatta för tafsande killar, vilket senare ledde till att ett lag stängdes av.
Bra gjort av Gothia Cup-ledingen!

Varifrån laget kom meddelas inte och därmed är förstås spekulationerna i gång på sociala medier. Att hitta svaret där är ingen svårighet. Där finns till och med en bild av laget och namn på den lagledare som kommer att åtalas. Polisen handlar enligt uppgift efter sina direktiv (kod 291) att inte avslöja nationalitet/identitet på icke svenska brottsmisstänkta.

Någon motsvarande kod finns däremot inte då det gäller rapportering om svenskar som antas ha begått missgärningar.

I tidningsartikeln intill, med rubriken ”De kastade flaskor och skrek hora”, får vi veta att ”Ungdomar i Hovås har trakasserat ungdomar i Gothia Cup”. Det rör sig om ett mopedburet gäng som ska ha jagat cup-deltagande flickor boende på Hovåsskolan. ”Laget tror inte att spelarna tillhör Gothia Cup utan bara kör omkring i området” upplyser artikelförfattaren, Annelie Scholz, och citerar sist i artikeln ledaren för det Märstalag som håller till på skolan: ”Det verkar vara några killar som bor här och har ett riktigt tråkigt sommarlov”.

Här är det alltså tillåtet att i media både framföra beskyllningar, spekulera och tro. Det är möjligt att det handlar om Hovåskillar, men borde inte samma regler för identitetsskydd gälla för dem som för de utifrån kommande? Eller ännu hellre: redovisa allt öppet, så slipper vi spekulationer och sökande på alternativmedier för att få fram sanningen.

Vem törs påstå att en journalistkår, där 80 % har rödgröna värderingar, inte skulle få konsekvenser för nyhetsrapporteringens objektivitet?

Annons

2 tankar om “Objektiv nyhetsförmedling efterlyses!

  1. […] Att det förekommit desinformation via svenska media har bland annat Harkling påtalat ett antal gånger. Senast häromdagen: Vem törs påstå att en journalistkår, där 80 % har rödgröna värderingar, inte skulle få konsekvenser för nyhetsrapporteringens objektivitet? avslutar en mycket bra bloggartikel skriven av Harkling. Objektiv nyhetsförmedling efterlyses, Harkling 28 juli 2016 […]

    Gilla

  2. Stefan Jonsson skriver:

    Mitt i prick. Faktum är att det finns underlag i marknaden för att starta upp en nyhetskanal i etermedia pga SR/ SVTs fasansfulla insatser 24/7

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: