Fifflare är vi allihopa …

Lämna en kommentar

8 augusti, 2016 av Harkling

”Kriminella utnyttjar det svenska bidragssystemet” kunde vi höra i Sveriges Radios nyhetssändningar 13 juli -16. Dagen därpå meddelades att inga åtgärder kommer vidtas, eftersom problemet är så komplext. Det brukar råda nyhetstorka på sommaren och kanske är det därför man tar upp sådana gamla nyheter. Ifrågasättandet av hur det svenska bidragssystemet fungerar började redan på 1990-talet, den gången initierat av Ny Demokrati, som ville utreda alla former av bidragsfusk och lämnade in en motion i ärendet (Motion 1993/94:A32).

Då hände inget och när Ny Demokrati försvann tystnade debatten – ända till 2002, då Alf Svensson uttryckte oro för ett överutnyttjande. Det fick Göran Persson att gå i taket och förklara att i det här landet finns minsann inget bidragsfusk. Inför utvidgningen av EU hade Persson emellertid tänkt till och bytt ståndpunkt och uttryckte i november 2003 oro för vad han kallade social turism. http://www.dn.se/nyheter/politik/tv-inslag-fick-persson-att-byta-fot/
Samme Persson ansåg i år (2016) att bidragen till nyanlända borde sänkas och tiggeriet förbjudas. Sedan han kastade av sig de socialistiska bojorna och blev genuin kapitalist har han gått från klarhet till klarhet.

Frågan om fusk har varit/är känslig. Uppdrag Granskning tog upp den första gången 2005. Det programmet går inte längre att hitta på nätet. Däremot finns ett avsnitt om fusket på sfi-utbildningarna. https://www.youtube.com/watch?v=Hgi-rGejLrc från 2012, men 2011 var bidragsfusket märkligt nog en myt om man ska tro Västerbottens-Kuriren. http://www.vk.se/533368/bidragsfusket-ar-en-myt Metro rapporterade 2013 om ökat fusk med framförallt assistansersättningar http://www.metro.se/nyheter/bidragsfusket-har-okat-lavinartat/EVHmau!08dfVDA6R6c4o/ men 2014 var bidragsfusket bluff enligt DN och Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/kultur/article18479508.ab
Bidragsdiskussionen är ett lysande exempel på medias manipulerande ängslighet för att redovisa fakta och bottnar kanske i att fusket är utbrett på alla nivåer, från vabbande föräldrar till politiker på såväl kommunal som central nivå.

Riksrevisionen har genomfört en granskning av felaktiga utbetalningar inom socialförsäkringen. http://www.riksrevisionen.se/sv/rapporter/Rapporter/EFF/2016/Felaktiga-utbetalningar-inom-socialforsakringen–Forsakringskassans-kontrollverksamhet/ Ansvarig riksrevisor har varit Susanne Ackum, (som bekant nyss avgången på grund av diverse oegentligheter). Inledningsvis konstateras att:
”Försäkringskassan betalar årligen ut mer än 200 miljarder kronor i olika förmåner. Mätningar har visat att Försäkringskassan felaktigt har betalat ut ungefär 16 miljarder kronor totalt per år. Riksrevisionens granskning visar att regeringen och Försäkringskassan mellan 2012 och 2015 prioriterade ner arbetet mot felaktiga utbetalningar, trots att studier visat på omfattande fel och att nivån på återkraven varit låg.”
DN uppmärksammar problemet, men koncentrerar sig på VAB-fuskande föräldrar. http://www.dn.se/ledare/huvudledare/foraldrars-farliga-fuskande/ Det gör, enligt SR 4 augusti 2016, även Försäkringskassan som på senare tid börjat kräva återbetalning av felaktigt utbetalda ersättningar. http://www.gp.se/nyheter/sverige/mammor-vanligaste-bidragsfuskaren-1.3529449

Från vänsterhåll finns en vilja att tona ner bidragsfusket för att i stället lägga fokus på dålig arbetsmiljö och skattesmitare. Ett exempel http://www.dagensarena.se/innehall/helt-sjukt-om-fusk-och-fel/
Ur artikeln: ”I slutet av nittiotalet exploderade Sveriges sjukskrivningskostnader. Steg från 75 till 132 miljarder på fem år. Lägg siffran på minnet. Den hotade statsfinanserna, menade flera debattörer.”
Med anekdoter ”ur verkliga livet” försöker artikelförfattaren, Anna Tiberg, sedan bagatellisera och normalisera sjukförsäkringsfusket. ”Bara var tredje anses ha fuskat!” utropar hon apropå en kontroll som Försäkringskassan genomfört.
BARA var tredje!

Att bluffa med bidrag och sjukersättning har fram till helt nyligen varit i stort sett riskfritt eftersom de flesta anmälningar läggs ner. Om detta skriver Di:
http://www.di.se/artiklar/2016/6/1/bidragsfuskare-slipper-undan/
”Anledningen till att så många anmälningar läggs ner är ofta att personen har flyttat utomlands, att förundersökningsbegränsning gäller, vilket innebär att personen redan utreds för grövre brott, eller att fallet preskriberats.”
Enligt artikeln sker preskription eftersom anmälningarna blir liggande för länge. Polisen prioriterar annan brottslighet. Upplysningarna i övrigt säger något om vilka som begår brotten. De är alltså en del i en även i övrigt kriminell miljö och de är vanliga bland grupper som ”har flyttat utomlands”. Det handlar då knappast om svenska pensionärer som köper bostad i Spanien.

Skatteverket presenterar i en utredning ”Kartläggning av folkbokföringsfelet”
http://www.skatteverket.se/download/18.71004e4c133e23bf6db8000110100/200607.pdf olika typer av bedrägeri och anledningar till dem. Det rör sig om ”fusk med bidrag och ersättningar, vilja att hålla sig undan kronofogden eller annan borgenär, hålla sig undan hot, kunna arbeta svart, fuska med skatteavdrag och/eller skattedebitering, uppnå förmåner som inte är ekonomiska och att slippa utgifter”.
Orsakerna kan enligt utredarna ”ligga i personligheten, bero på tanklöshet eller benägenhet att chansa, girighet, privatekonomiska skäl, normer och värderingar eller att alla andra gör det. Det kan också handla om avståndet mellan individ och samhälle och om förtroendeklyftor”.

Hade en sådan utredning visat samma resultat för trettio, fyrtio år sedan? Uteslutet! De senaste 3 – 4 decennierna har Sverige förändrats i grunden.
Är vi, som skattebetalare villiga att betala priset?
Har vi något val?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s