Glasögon eller ”hedersvåld”?

Lämna en kommentar

11 augusti, 2016 av Harkling

På UNICEF:s hemsida står att läsa: ”FN:s barnkonvention har undertecknats av 196 länder. Den är ett rättsligt bindande internationellt avtal som slår fast att barn är individer med egna rättigheter, inte föräldrars eller andra vuxnas ägodelar”. Innehållet sammanfattas i 4 grundläggande principer:

1. Alla barn har samma rättigheter och lika värde.
2. Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn.
3. Alla barn har rätt till liv och utveckling.
4. Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad.

Nyligen dök detta inlägg upp i mitt twitterflöde:

Twitterinlägg

Ställt i relation till en debattartikel i GP (10 augusti 2016) ges en nästan övertydlig bild av det absurda i svensk politik. ”Dags att prioritera barns rättigheter”, skriver Åsa Regnér (S) och Anders Österberg (Unga Örnar):
”Regeringen har utöver att göra bankonventionen till lag storsatsat på att barns rättigheter tillgodoses, bland annat genom att höja försörjningsstödet, glasögonstöd och gratis mediciner till alla barn. (…) infört sommarlovsstöd (…) den sociala barn och ungdomsvården har stärkts med 250 miljoner om året för att samhällets skydd ska var som starkast för de barn som behöver det mest (…) På så sätt stärker vi både barns rättigheter och den generella värfärden…”
http://www.gp.se/nyheter/debatt/dags-prioritera-barns-r%C3%A4ttigheter-1.3639592

I samma tidning finns en nyhetsartikel: ”Här stöder ungdomar hedersvåld” https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/h%C3%A4r-st%C3%B6der-svenska-ungdomar-hedersv%C3%A5ld-helt-%C3%B6ppet-1.3669800 och i anslutning till den intervjuas Sara Mohammad av Michael Verdicchio.

Mohammad ifrågasätter den spridning av ”hedersförtryck” som sker i Sverige via sociala medier och att flickors frihet begränsas genom ökad ”hedersrelaterad” kontroll i svenska förorter. Hon upprörs (med rätta) över att svenska politiker – med Mona Sahlin i spetsen – under decennier ursäktat religiöst förtryck och krävt förståelse för andra kulturer.
Nu vill hon se en debatt som handlar om religiösa och kulturella värderingar. Att fortsätta släta över den sortens problem och sopa dem under mattan kallar hon ”verklig rasism”.

GP följer upp med en artikel 11 augusti 2016 http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/det-skr%C3%A4mmer-mig-1.3686298 och i samma tidning finns denna klarsynta insändare, undertecknad Magnus Lorentzon, http://www.gp.se/nyheter/debatt/kalla-det-inte-hedersmord-1.3685660 som alla borde kunna skriva under på, i alla fall de som bekänner sig till demokratiska värderingar.

När barn och ungdomar i Sverige lever i en verklighet där brott mot Barnkonventionen tillhör vardagen, blir det närmast patetiskt att se (S) berömma sig själva för reformer som bara utgör en klick grädde på moset, medan de verkliga behoven ignoreras. Sådana prioriteringar brukar i andra sammanhang kallas för populism.

Vi är nog många som i dag känner både chock, skam och vanmakt över svenska politikers flathet och oförmåga att leva upp till gällande lagstiftning och ingångna avtal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s