Röd journalistik – mer åsikt än insikt?

2

15 augusti, 2016 av Harkling

Alex Schulman har under sommaren fått uppmärksamhet för ett antal artiklar i Expressen. Det är intressant att känna till något om bakgrunden hos personer som via media påverkar svenska folkets tänk och tyckande och en googling på Schulman ger intressanta upplysningar. Bland annat visar det sig att Expressen nu utökat sin vänsterinspirerade journalistkår med ytterligare en röd skribent.

Här https://www.youtube.com/watch?v=QIEu0NaVmko meddelar han sin politiska ståndpunkt (röstar på vänsterpartiet) och här http://www.expressen.se/kronikorer/alex-schulman/jag-skams-nar-jag-hor-lofven/ förfasar han sig över Stefan Löfven och andra politiska ledare som han anser går SD:s ärenden och därmed uttalar sig ”rasistiskt”. Här https://www.youtube.com/watch?v=Px0Es-f-KnM får vi ett smakprov på hans uppfattning om humor.

Den som nu tror att röde Schulman härstammar från genuin arbetarsläkt och grundar sina ställningstaganden på egen erfarenhet av klassamhällets avigsidor, tar grymt fel. Gossen är sprungen ur idel ädel adel och tillhör därmed den grupp som tidigare betecknades ”rödvinsvänster”. Han tycks emellertid dras med vissa identitetsproblem och även med svårigheter att förvalta sitt pund. Dessutom erkänner han att han lider av ett stort överkasskomplex. http://www.expressen.se/nyheter/alex-schulman-om-morka-stunderna-med-sin-mamma/

Sådan information kan vara bra att ha i åtanke då man läser Schulmans artiklar, vilka innehåller ett antal tvärsäkra politiska uttalanden. För en uppmärksam läsare avslöjar dessa emellertid en påtaglig mängd okunskap och hans senaste, som är en reaktion på ett uttalande av Kenth Ekeroth, http://www.expressen.se/kronikorer/alex-schulman/ekeroths-syn-pa-asylsokande-paminner-om-nazisterna/ och som avslutas med följande påståenden:
”Asylsökande har rätt att vara här.
Asylsökande har rätt att säga vad de tycker.” har fått Nora4you att bokstavligen läsa lagen.
Nora skriver på sin blogg:
”ALLA har inte rätt söka asyl, Alex Schulman. Du borde läst längre i Artikel 14 än första raderna. Du har missat att de flesta som tar sig till Sverige inte äger rätt att söka asyl överhuvudtaget!
ALLA äger inte rätt att söka Asyl enligt de Mänskliga Rättigheterna.
Om det kan man tycka vad man vill, men det framgår klart i FN:s Mänskliga Rättigheter att:
Artikel 14
1.Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljelse.
2.Denna rätt får inte åberopas vid rättsliga åtgärder som genuint grundas på icke-politiska brott eller på gärningar som strider mot Förenta nationernas ändamål och grundsatser.
OBSERVERA NOGA:
KRÄVS ATT PERSON SOM SÖKER ÄR FÖRFÖLJD OCH ATT DET INTE FINNS ICKE-POLITISKA BROTT SAMT ATT DET INTE ÄR TILLÅTET ATT ÅBEROPA ASYLRÄTT FÖR NÅGON SOM FLYR SITT LAND NÄR HAN/HON VARIT AKTIV I TERRORISM, FOLKMORD, FÖRFÖLJELSE AV OLIKTÄNKANDE etc.
(…) Svenska politikers och kulturvänsternissars tolkning de senaste 30 åren där man åberopat Humanism, är INTE GILTIGA ASYLSKÄL ENLIGT FN:S MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER.
Det är heller ingen Mänsklig Rättighet att själv välja hemland. Ingen Mänsklig Rättighet Välja Hemland
https://norah4you.wordpress.com/2016/08/07/alla-har-inte-ratt-soka-asyl/

I GP 9 augusti 2016 bemöter Kent Ekeroth Schulmans påståenden under rubriken
”Asylförvar ökar vår säkerhet”. Ur artikeln:

”Både SD och en del övriga riksdagspartier drev kravet på att upprätta transitcentrum där inkommande asylsökande skulle kunna hållas tills de är identifierade som en del i sin politik. I november 2015 la KD fram ett förslag på att öppna transitcentrum bland annat för ´personer som inte kan styrka sin identitet´ (SvD 11/11-2015). Konstigt nog kallades detta krav inte odemokratiskt då.
En majoritet av asylsökande i Sverige saknar ID-handlingar. Därmed vet vi inte vilka dessa människor är och vilka avsikter de har i vårt land. (…) tiden mellan en asylansökning och ett första möte med en asylhandläggare på Migrationsverket, som bland annat ska utreda eventuella terrorkopplingar, har ökat till ett år. Detta innebär att bland annat personer utan styrkt identitet och med oklara avsikter kommande i vissa fall direkt från ett IS-kontrollerat område får göra vad de vill under minst ett år.”

Ekeroths inlägg bemöts i sin tur, 11 augusti 2016, av Viktor Banke, asylrättsjurist och skribent.http://www.gp.se/nyheter/debatt/att-bura-in-alla-asyls%C3%B6kande-%C3%A4r-r%C3%A4ttsvidrigt-kent-ekeroth-1.3685624 Var Banke står politiskt framgår bl.a. i Metro http://www.metro.se/kolumner/banke/ och Politism http://www.politism.se/tag/viktor-banke/ Politism definierar sig själva på följande sätt:
”…en antirasistisk, feministisk, maktkritisk sajt som arbetar för ökad jämlikhet. Vi är vänster, men inte lojala med något parti.” 
Ytterligare vänsterperspektiv alltså.

Alla åsikter ska självklart kunna uttryckas, men det är viktigt att då veta vilken vinkling de har och inte svälja dem som sanningar enbart för att de åtföljs av titlar som får skribenterna att framstå som experter.

Utifrån sommarens händelser i flera europeiska länder och med tanke på den framtidsbild vi står inför http://www.svt.se/nyheter/utrikes/professor-terrordad-ar-det-nya-normala förefaller förslaget om svenska transitcentra vara i högsta grad befogat och en självklarhet för en nation som vill garantera sina medborgares säkerhet. Detta oavsett vilket parti förslaget kommer ifrån. Dessutom gäller ”förvaret”, så vitt jag förstår, enbart de som saknar identitetshandlingar, inte alla asylsökande som både Schulman och Banke påstår.

Herrarna Schulman och Banke borde öppna sina rödsprängda ögon för hur omvärlden ser ut och dessutom följa Noras råd att läsa på regelverket bättre innan de dunkar nazist- och rasiststämplar i huvudet på dem som har en annan uppfattning.

2 tankar om “Röd journalistik – mer åsikt än insikt?

  1. […] Källa: Röd journalistik – mer åsikt än kunskap? […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: