Gängkriminaliteten i Göteborg

1

25 augusti, 2016 av Harkling

Det har under flera år diskuterats i Sverige om huruvida brottsligheten i landet ökar eller minskar och om brottsstatistiken är tillförlitlig. Det är märkligt! Statistik är siffror och siffror brukar förknippas med exakthet. Den som följer nyhetsrapporteringen kan inte undgå intrycket att brottsligheten ökar för varje år, men detta förnekas ihärdigt från visst håll, även när statistiken visar något annat.

Hur det än förhåller sig med den saken så är det i samband med brottslighet alltid någon som drabbas och alltför ofta handlar det om helt oskyldiga individer, ibland barn. Två hittills i Göteborg på lite drygt ett år.

”Efter gårdagens sprängdåd varnar experter för att gängkrigen i Göteborg kan bli allt mer brutala”, skriver GP 23 augusti 2016.

Det har pågått länge. Redan 2013 rapporterades om en konflikt som började med gräl om en tjej och en därmed ”förlorad heder”. Senare övergick bråket i en strid om vem som ska få kontrollera den lönsamma narkotikahandeln på Hisingen. Vendettorna har avlöst varandra under flera år. Media har rapporterat och folk – inte minst de som bor i stadsdelen – har i väntan på åtgärder blivit allt mer irriterade. Det har gått tre år! Tre år av upptrappat våld!

”Men enligt Aftonbladets källa finns det inga tecken på att polisens insatser räcker – eller att striderna är på väg att mattas av”, skrev Aftonbladet då, 2013. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17686355.ab

Polisens insatser räckte inte 2013 och de räcker ännu mindre 2016. Hur är det med statistiken? Var ligger ansvaret? Vad är fel i svensk lagstiftning och kriminalpolitik? Vad gör politikerna?

Den 31 mars, 2016 publicerades rapporten ”Slutlig brottsstatistik från Brå” avseende brottsligheten i Göteborg. Den visade att 1,5 miljoner brott anmäldes och handlades under 2015. En ökning på 4 % jämfört med året innan.
”För närmare hälften (49 %) av de handlagda brotten hade en utredning bedrivits. Det är en minskning med 2 procentenheter jämfört med 2014. De resterande handlagda brotten (51 %) direktavskrevs. Det är en ökning med 2 procentenheter jämfört med föregående år. Närmare hälften av de direktavskrivna brotten utgjordes av stöld- och tillgreppsbrott”. http://socialutveckling.goteborg.se/slutlig-brottsstatistik-fran-bra/

Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem ifrågasätter, enligt Expressen, 10 augusti 2016, samhällets vaga reaktioner på brottslighet och han anser att åldersgränsen för att utdöma livstidsstraff borde sänkas till 18 år. http://www.expressen.se/ledare/farligt-daltande-med-kriminella-ungdomar/ Ur artikeln:
”Unga förövare ägnar sig inte längre åt ´äppelknyckarbrottslighet´, utan åt grov kriminalitet, förklarar Alhem.Det ligger mycket i det konstaterandet. Men det mest akuta att åtgärda är trots allt inte livstidsstraffet, utan vardagsbrottsligheten bland unga kriminella. Destruktiva mönster måste brytas i tid och auktoriteten för rättsväsendet återupprättas.”

Regionrådet Christer Siwertsson (M), som delade artikeln på Facebook, stödjer Alhems förslag och efterlyser en uppdatering av lagstiftningen, eftersom många gällande lagar stiftades på 50-talet, då samhället såg helt annorlunda ut, men från nu sittande regering syns inget initiativ i den riktningen.

Varje gång ett allvarligt brott inträffar uttalar sig politiker på olika nivåer. De fördömer förövarna, uttrycker sin medkänsla med offren och deras familjer och förklarar att det måste till krafttag. År efter år upprepas sådana uttalanden. År efter år läggs fler brott till statistiken, men de radikala förändringar som skulle behövas lyser med sin frånvaro.

Efter sprängattentatet i lägenheten i Biskopsgården intervjuades kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) i GP. Hon hänvisar till ett av otaliga projekt, ”Trygg på Hisingen”, som ett sätt att komma till rätta med gängkriminaliteten och om den senast inträffade händelsen säger hon: ”Det är så fruktansvärt, det finns inga ord för att beskriva det. Det är rent ut sagt för jävligt. Helt jävla meningslöst”.
Ett så potent och kärnfullt uttalande bör väl invagga Göteborgs invånare i trygghet, eller?
Kanske vore det på sin plats med en uppmaning till Ann-Sofie, i samma typ av vokabulär som hon själv använder och därmed bör förstå:

Men sluta snacka och gör något då! För helvete!

 

 

En tanke på “Gängkriminaliteten i Göteborg

  1. […] Det har pågått länge. Redan 2013 rapporterades om en konflikt som började med gräl om en tjej och en därmed ”förlorad heder”……..Gängkriminaliteten i Göteborg, Harkling 25 Augusti 2016 […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: