Cirkus Bokmässan och värdegrunden

Lämna en kommentar

5 september, 2016 av Harkling

Ansvariga för Bokmässan hade på väl formulerade grunder accepterat högertidningen Nya Tiders deltagande i årets mässa. ”Som alltid gör vi en bedömning av vad det är för en utställare. Den här tidskriften har presstöd sedan något år tillbaka. Bok & Bibliotek vill ju vara en arena för det fria ordet. Genom att ha den här utställaren på plats så kan man låta åsikter brytas”. Så löd vd:n Maria Källssons motivering. En helt rimlig sådan med tanke på att årets tema är ”Yttrandefrihet”.

Efter högljudda protester från vrålvänstern ändrades beslutet. Nya Tider skulle inte tillåtas delta, vilket ledde till befogad kritik, nu från annat håll, och föranledde en krystad motivering från ansvariga på mässan: https://bokmassan.se/2016/08/varfor-far-nya-tider-inte-stalla-ut-pa-bokmassan/ Här sägs bland annat: ”Anledningen är att de inte delar vår värdegrund om människors lika värde.(…) Vårt beslut baseras enbart på frågan om värdegrund, om respekt för människors lika värde. (…)Vi är både glada och stolta över årets yttrandefrihetstema (…) Bokmässan har i över 30 år varit en arena för det fria ordet, för litteratur och kultur- och samhällsdebatt.”

Det skorrar rejält!

I GP 30 augusti 2016 fanns en utmärkt insändare, undertecknad ”Gunnar”, som jag tar mig friheten att återge i sin helhet:

Värdegrundens sanna jag
´Värdegrund´ är ett av de lömskaste begrepp vi har drabbats av.
Det sades nyligen i ett fiktivt land, någonstans i världen:
´Vi har yttrandefrihet i det här landet och har haft det i 300 år, och det är vi stolta över, men eftersom det strider mot vår värdegrund att kritisera vår älskade ledare Dik Tator, låter vi dig inte komma till tals´.
Men Gulag och Kulturrevolutionen, med tiotals miljoner dödsoffer, tycks inte strida mot någon värdegrund, inte heller åsikten att homosexuella ska dödas?
Ansvariga för Bokmässan borde lyssna till Evelyn Beatrice Halls citat, tillskrivet Voltaire, i stället för att krama kulturvänstern: ”I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it.”
Att åberopa ”värdegrund” är inte värdigt en demokrati med yttrandefrihet. Men det går alldeles utmärkt att göra detta i demokraturens Sverige.”

Så sant!
Bara genom att låta olika åsikter mötas skärskådas och diskuteras på saklig grund, kan förståelse och kanske samförstånd nås. När en del åsikter inte tillåts uttryck, med hänvisning till begreppet ”värdegrund” (som kan definieras olika av olika intressen), skapas frustration hos dem som inte tillåts göra sin röst hörd och detta leder i sin tur till ökad polarisering när åsikter förpassas till undergroundnivå och växer i lönndom utan att bemötas. Vidare kan man undra varför vänstern är så rädd för en öppen debatt. Håller inte deras argument?

Jag har, sedan diskussionen började, gått in på Nya Tiders sida för att skaffa mig en egen uppfattning och jag antar att många gjort det samma. Att tidningen nu får ökad publicitet är vrålvänsterns förtjänst. Bra jobbat!

Håkan Boström la ut den här länken på Twitter:
http://www.expressen.se/kultur/karin-olsson/ska-bokmassan-kasta-ut-adonis-ocksa/ Det handlar om Adonis, en syrisk författare som kommer att medverka på mässan med sin bok ”Våld och islam”. Ur artikeln:
”Adonis uttalanden (…) är spetsigare mot islam och arabvärldens kultur än mycket som står i Nya Tider.
Adonis, som egentligen heter Ali Ahmad Said Asbar, lever i exil efter en fängelsevistelse i Syrien och flyttade 1985 till Paris.
Men om man skulle sätta ´Våld och islam´ i händerna på samma personer som rasat mot Nya Tiders monter, skulle den polariserade twitterdebatten om han är ond eller god vara ett faktum. En del skulle säkert tycka att det är oanständigt att han bereds plats på Bokmässan för sina generaliserande uttalanden om islam och araber.”
Jämför gärna innehållet i Expressen-artikeln med vad Nya Tider skriver om och fundera! http://nyatider.nu/kategori/inrikes/
Bokmässans agerande är ett enastående exempel på kryperiet för högljudda vänsterelement. Att säga ”Yttrandefrihet”  och tillämpa censur är inget annat än hyckleri på högsta nivå.

Och så kommer då beskedet att Bokmässan har ändrat sig. IGEN! Nya Tider FÅR vara med. Anledningen påstås vara ”juridiska förväntningar” och bottna i hot om stämning för avtalsbrott, men för de flesta framstår det nog som ren och skär velighet – ett tafatt försök att tillfredsställa alla och kanske en insikt att kritiken mot bojkotten var relevant – att åsiktsfrihet faktiskt gäller ALLA. Även de vars åsikter av vissa kan uppfattas som obekväma.

Bokmässan har visat prov på ett farligt beteende, men är bara ett exempel i mängden. Att ryggradslöst böja sig för skränig opinion och frångå demokratiska principer har blivit allt vanligare i Sverige och det bådar inte gott för framtiden.
Vem bestämmer kriterierna för ”värdegrund”? Vem bestämmer vad som är – respektive inte är – förenligt med denna värdegrund? I Sverige tycks vi nu ha hamnat i farstun till uttalad censur och den censuren kommer att ägas av vänsterkrafter. Nästa steg är diktatur. ”Proletariatets diktatur” hette det en gång när vänstern befolkades av arbetare. I dag är det snarare den förment intellektuella kulturelitens diktatur, men hur det står till med den intellektuella kapaciteten i dessa kretsar kan starkt ifrågasättas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s