Populism

Lämna en kommentar

8 september, 2016 av Harkling

Det talas och skrivs mycket om ”populism” och ”populistiska partier” nu. Populistiska partier finns i alla europeiska länder och de växer så det knakar. I det tyska delstatsvalet i Mecklenburg-Vorpommern fick AfD (Alternativ för Tyskland) 21 % av det totala antalet röster. Tidigare i år, på ”supersöndagen” 13 mars hade partiet en framgång vid valet i de tre tyska delstaterna Sachsen-Anhalt, Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz.

Den beskrevs i SvD som ”storslam”. http://www.svd.se/merkels-popularitet-vags-i-val
Partiet bildades i april 2013 och anledningen till den snabba framgången är ett växande missnöje med Merkels flyktingpolitik. AfD är enligt Wikipedia ”ett nationalkonservativt och euroskeptiskt politiskt parti”, men i svensk press varierar beteckningarna mellan ”högerpopulistiskt” och ”främlingsfientligt”. Båda exempel på väl etablerade floskelbeteckningar, som konsekvent används i nedsättande och avståndstagande syfte.

Beteckningen ”främlingsfientlig” innebär en negativ syn på individen – främlingen. En sådan syn är ovanlig i Sverige och sannolikt även i Tyskland. Det som de flesta partier och enskilda kritiserar i sammanhanget är den migrationspolitik som förs. Sådan kritik handlar inte om individer och har således inget med ”främlingsfientlighet” att göra.

Definitionen på ”populism” lyder: ”Politisk rörelse som vädjar till ´folket´ och ´sunt förnuft´  samt angriper en politisk eller social elit, ofta utan grund i en specifik ideologi.” Inte särskilt kontroversiellt eller negativt alltså, utan snarare uttryck för en sund reaktion på missförhållanden som inte åtgärdas av de politiskt valda i traditionella partier.

Tidskriften Forskning och Framsteg skrev 20 augusti 2010:
”För en tid sedan intervjuades en aktad näringslivsman i TV om någon ekonomisk fråga, vilken det nu var. Reportern avfärdade då ett påstående i den allmänna debatten som ´populism´. – Ska man inte bry sig om vad folk tycker då?´ frågade näringslivsmannen. Reportern blev svarslös. Något så konstigt hade hon tydligen aldrig hört förut”. http://fof.se/blogg/birgitta-forsman/populism-och-demokrati

Vänsterextremistiska Expo har förstås sin egen definition av populism http://skola.expo.se/populism_95.html och av någon anledning tycks den ha anammats av svensk media.

När det talas och skrivs om företeelsen i Sverige så har den alltid förledet ”höger-”. Som om vänsterpopulism inte skulle förekomma! Senaste året har svensk politik svämmat över av populistiska beslut, ända sedan förra höstens kovändning på migrationsområdet. Det som inte fick vare sig granskas eller nämnas blev plötsligt rumsrent – som en anpassning till folkets reaktion på den verklighet man konkret såg och upplevde. Populism!

Det har påtalats i många sammanhang men förtjänar att nämnas igen: SVT, DN, Aftonbladet med flera, har efter år av förnekelse tvingats erkänna att de förhållanden, som tidigare bara beskrevs i alternativsajter på nätet, faktiskt existerar:
Att den stora migrantvågen innebär kostnader som slår mot välfärdssamhället. Att landet har begåvats med nya typer av brottslighet. Att tillräckligt antal bostäder och jobb inte finns. Att merparten av de som kommer från Syrien och andra länder i området, inte är högskoleutbildade. Att alltför många ”ensamkommande barn” möjligen är ensamkommande men inte barn.

UG:s program om åldersbestämning (31 augusti 2016) visade tydligt på behovet av sådan och gav också en förklaring till varför den inte införts för länge sen. Barnläkaren och professorn Anders Hjern, Karolinska institutet, hade i egenskap av expert, tidigare uttalat sig mot åldersbestämning (som görs via tand- och handledsröntgen), eftersom han ansåg den inte vara tillförlitlig. Hans åsikt hade fått brett genomslag, men då han i programmet konfronterades med konsekvenserna av sitt ställningstagande, svävade han betänkligt på målet och kom fram till en något märklig slutsats: Åldersbestämning kan användas på personer som har begått brott. DÅ är den tydligen tillförlitlig! http://www.svt.se/ug/ug-referens/alder-okand

När debatten svängde, och förespråkarna för fortsatt ”låt gå”-politik i flyktingmottagandet på starka grunder fick sina ståndpunkter ifrågasatta, svängde man också i beslutsfattande och införde som bekant regler och förordningar stick i stäv med det som tidigare gällt. Att lyssna så mycket på opinionen att man radikalt byter åsikt och anammar idéer som tidigare kritiserats – är inte det just populism? Vänsterpopulism!

populismo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s