Väst på väg mot kollaps?

3

12 september, 2016 av Harkling

Litterära dystopier har fått ett uppsving senaste åren. Klassiker som ”Du sköna nya värld” (Aldous Huxley) och ”1984”(George Orwell) skrevs på 30- respektive 40-talen. Nu behöver vi nya, skrämmande framtidsvisioner att hänvisa till när vi räds en utveckling som tycks gå åt fel håll. En del författare skriver, som Huxley och Orwell, i romanform. Andra, mer pretentiösa, placerar sina verk under rubriken dokumentär/fakta.

Ett exempel från den senare kategorin är David Jonstad, frilansskribent och författare, som i sin bok ”Kollaps”, utgiven på Ordfront 2012, gör ett inlägg i debatten om det sammanbrott som väntas drabba  västvärlden. Jonstad finns med på tidningen Miljöaktuellts lista över de personer i Sverige som har störst makt på miljöområdet.
Bokens baksidestext inleds av följande citat: ”Att civilisationer kommer och går är knappast ett kontroversiellt påstående. Romarriket och mayaimperiet är populära historiska exempel. Men att vår egen industriella civilisation har ett bäst före-datum – det är svårare att acceptera”.
Enligt Jonstad kan den ständiga jakten på tillväxt inte fortsätta, eftersom den förutsätter en lång räcka av skapade behov för att upprätthålla den konsumtion som är en förutsättning för att inte ekonomin ska braka samman. Eftersom detta medför utarmning av jordens resurser, leder till klimatförändringar och hotar miljön, krävs ett systemskifte och en ny politisk ideologi, anser Jonstad och förespråkar ett samhälle där konsumtion och krav på bekvämlighet hamnar ungefär på svensk 60-talsnivå.
Kännetecknande för kollapsfasen är, enligt Jonstads referens Tainter, att folk måste jobba allt hårdare för att komplexiteten ska kunna upprätthållas och att antal arbetstillfällen minskar i takt med ökande effektivisering och robotisering. Detta, och ett antal andra faktorer, leder till att fler börjar ifrågasätta samhällseliten. När stödet för makthavarna sjunker växer statens kostnader för att öka sin legitimitet eller för att stärka sin kontrollapparat.
Det västerländska systemet har, enligt Jonstad, passerat sin peak och är på väg utför, men ingen kollaps sker över en natt, utan i utdragna processer som möjliggör en långsam anpassning.

Det är trist att, åtminstone i vissa delar, behöva ge Jonstad rätt, vilket man nog måste göra när man ser på de förändringar som under ett par decennier skett i västvärlden, inte bara i Sverige och Europa, utan också i USA, där en stor del av befolkningen har tappat tron på etablerade politiker och både Clinton och Trump är de mest ifrågasatta presidentkandidaterna någonsin.

I Sverige har traditionellt vänster- högertänkande luckrats upp och i nuläget ser det inte ut som om något av de traditionella blocken i valet 2018 kan få tillräckligt  många röster för att bilda regering enligt beprövat mönster.  Det samhälle, som under 1900-talet skapades av socialdemokratin tillsammans med en homogen befolkning, existerar inte längre. Därmed har också den tidigare väl fungerande ”svenska modellen” spelat ut sin roll  och måste ersättas med något annat.
Märkligt nog verkar våra politiker inte ha funderat över vad detta andra skulle kunna vara, trots att de knappast kunnat undgå notera att samhället börjat gå baklänges. De viktiga förändringar för jämställdhet, religionsfrihet, demokrati och likavärde, som tidigare generationer kämpat hårt för att erövra, håller nu på att raseras på grund av ökad grov brottslighet, segregering, arbetslöshet, religiöst förtryck och återgång till en förlegad och diskriminerande kvinnosyn. Alltså regression. Precis det som Jonstad beskriver som kännetecken på ett samhälle i upplösning.

Det är inte en tillfällighet att många av förändringarna hänger samman med det ökande antalet radikala muslimer i Sverige. Nalin Pekgul skriver om det i GP 7 augusti 2016 http://www.gp.se/ledare/pekgul-sl%C3%B6jan-sprids-med-brutala-metoder-1.3534234 och konstaterar att islamiseringen som började i Mellanöstern för 30 år sedan nu har kommit en bra bit på väg i Sverige.
”I diskussionen borde man inte bortse från hur fundamentalistiska och bakåtsträvande grupperingar vill tvinga på muslimer över hela världen sin version av islam, ofta med mycket brutala metoder”, avslutar Pekgul sin artikel.
Men inte bara muslimer påtvingas en politisk och reaktionär religion. När man i Sverige på fullt allvar börjar diskutera separata tider i badhusen och ”frizoner” för tjejer på festivaler, när medborgare inte vågar röra sig fritt i samhället, när politiker efterlyser lokala sharialagar och ser genom fingrarna med brott mot bestämmelser om en konfessionsfri skola – för att ta några av flera exempel – då är det inte enbart muslimer som påverkas.

Och när det ledande skiktet inom Svenska Kyrkan inte vågar stå upp för den egna tron, som ändå är grunden för det västerländska samhället, utan uppmanar sina medlemmar att inte bära kors av hänsyn till muslimska intressen, då har hyckleriet passerat anständighetens gräns. Om detta och annat märkligt agerande från kyrkoföreträdares sida skriver Mathias Bred. http://www.gp.se/ledare/svenska-kyrkan-%C3%A4r-undfallande-inf%C3%B6r-islamism-1.3534265 En artikel som borde fått ärkebiskop Antje Jackelén och hennes närmsta krets att skämmas ögonen ur sig.
Rebwar Hassan (MP) avslutar ett inlägg i GP 8 aug 2016 med följande dystra framtidsvision:
”Den pågående islamiseringen kommer att bli Europas ödesfråga under 2010-talet…”.

Våra politiker har två år på sig att förklara för oss väljare vilken framtid de vill se för Sverige och hur de kommer agera inför hotet om systemkollaps och andra dystra visioner. I september 2018 är det vi som måste ta ställning! Tror vi på domedagsprofetiorna? Vilka alternativ kommer i så fall att finnas för att hantera kollapsprocessen? Vill vi fortsätta leva i ett sekulärt och jämlikt samhälle, eller vill vi gå bakåt i utvecklingen, till ett för flera decennier sedan passerat stadium där religionen detaljstyr i vår vardag?

3 tankar om “Väst på väg mot kollaps?

 1. Stefan Jonsson skriver:

  Synnerligen rakt i krysset, detta. The sum of all fears har stackat upp sig genom åren och nu börjar sönderfallet märkas. Små skakningar men ändå svårt för även de som blundar att ignorera. Politiska skalor kommer få göras om, nya allianser blir nödvändiga i sammanbrottets tidevarv.

  Gillad av 1 person

 2. Harkling skriver:

  Notera: Utgiven på Ordfront. Författaren tongivande i miljösammanhang. Hoppas du läste hela inlägget!

  Gilla

 3. SasjaL skriver:

  … leder till klimatförändringar …

  – Ok, där åkte ett stort antal varningsflaggor upp! Politiskt budskap maskerat som vetenskapligt …

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s