EU – för vem?

Lämna en kommentar

19 september, 2016 av Harkling

Trots alla varningar för vad som skulle hända om Brexit blev ett faktum, så röstade en majoritet för ett brittiskt utträde ur EU. Men blev det så illa? Inte för aktiemarknaden i alla fall. Efter en kort dip återhämtade sig börsen och fortsatte uppåt. Inte heller britterna tycks i någon större utsträckning ha blivit lidande. Däremot förefaller EU vara skakat i sina grundvalar och ett toppmöte arrangerades nyligen i Bratislava för att dra upp riktlinjer för ett stärkande av EU:s legitimitet.

När Sverige blev EU-medlem talades det mycket om det svenska snuset och om raka bananer. Fortfarande dyker rapporter om märkliga petitesser upp då och då. För några dagar sedan kom till exempel beskedet att vi får fortsätta virka grytlappar! https://www.pressreader.com/sweden/g%C3%B6teborgsposten/20160915/282067686395898
Bakgrunden är en ny EU-bestämmelse som innebär att grytlappar ska klassas som personlig skyddsutrustning och förses med särskild säkerhetsmärkning, men nu meddelas att hemvirkade grytlappar undantas eftersom de räknas som ”dekorativa hantverksprodukter”. Vilken lycka!

Kanske blir uppföljning och kontroll av den bestämmelsen effektivare än vad som varit fallet med mer seriösa beslut, såsom Schengenavtalet, vilket innebar att de inre gränskontroller som avskaffades för att underlätta fri rörlighet skulle ersättas med en för medlemsländerna gemensam bevakning av EU:s yttre gränser, Frontex. http://www.europaportalen.se/tema/frontex

Det blev ingen succé. Så inte heller den regel som innebar att flyktingar skulle ansöka om asyl i det första EU-land de kom till. Under förra årets migrantinvasion blev det uppenbart för alla att ingen av dessa bestämmelser fungerade.

Ytterligare ett exempel på regler som inte följs är de som handlar om djurskydd. För en tid sedan visades i en nyhetssändning prov på hur grymt nötkreatur behandlas när de transporteras långa sträckor – i det här fallet från Irland till Turkiet – för att bli importerat kött. Efter dygn i varma och trånga utrymmen, där en del djur dog av törst, väntade för de överlevande halalslakt genom att utan bedövning få halsen avskuren. Det nyhetsinslaget borde ha fått köttkonsumenter att överväga vegetariska alternativ, eller åtminstone sluta köpa importerat och övergå till svenskt kött.

Även gåsleverkonsumenter bör ta sig en funderare. I Sverige är inte uppfödning för gåsleverproduktion tillåtet. Däremot finns inget förbud mot import. En insändare av Mattias Elensjö i GP 7 augusti 2016 efterlyser ett sådant förbud och redogör för hur gässen behandlas för att kunna producera rätt sorts lever. I minimala burar, där de inte kan stå eller sträcka på vingarna, tvångsmatas de med kolhydrater och fett via ett rör som pressas ner i deras strupar. Behandlingen gör att fågelns lever kan bli upp till tio gånger större än vad som är normalt.
Sådant djurplågeri tillåts fortsätta, utan några åtgärder från EU.

Av det stöd till jordbruket, som utgör nästan halva EU:s totala budget, går merparten till franska, bulgariska och ungerska bönder. Sverige har striktare regler för djurhållning än övriga EU-länder, vilket ger svenska bönder sämre konkurrenskraft i fråga om mjölk- och köttproduktion. Många har tvingats avveckla sin djurhållning. Andra försöker hitta nya, alternativa vägar till lönsamhet, som till exempel de små mejerier som på senare år har börjat konkurrera med Arla. Arla surar och beskriver det ”som att ta ett steg tillbaka”, men för de mindre svenska jordbruksföretagen har inte EU-medlemskapet inneburit några förbättringar och därför är det naturligt att de söker andra lösningar.

Och vad tycker vi egentligen om försvar och Nato-medlemskap?

När de ursprungliga avsikterna med EU gång på gång visar sig inte fungera är det inte så underligt att unionen ifrågasätts i de breda folklagren. Några rubriker från Sydsvenskan i samband med Bratislavamötet ger en tydlig bild av ett EU i gungning:
http://www.sydsvenskan.se/2016-09-15/eu-ar-en-union-pa-gransen-till-sammanbrott
http://www.sydsvenskan.se/2016-09-15/marken-darrar-under-eus-toppfolk
http://www.sydsvenskan.se/2016-09-15/eu-presidenten-kritisk-mot-lofvens-flyktingtal-om-att-europa-inte-bygger-murar

Inte underligt att brexitmotståndet var så massivt från de mest EU-engagerade. Frågan är vilka som egentligen tjänar på unionen? Kanske bara politiker, anställda byråkrater och storföretag?

I år betalar Sverige 31,8 miljarder kronor i avgifter till EU och får tillbaka knappt 13 miljarder, enligt regeringens budget för 2016. http://www.eu-upplysningen.se/Sverige-i-EU/Sveriges-EU-avgift/

I Sverige är hela 64 % av medborgarna kritiska till utökad EU-makt. http://www.sydsvenskan.se/2016-08-06/svenskar-kritiska-till-mer-eu-makt
Kanske dags för en Swexit-omröstning trots allt?

EU

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s