Regeringen beslutar – kommunen betalar 2 (Funderingar)

Lämna en kommentar

3 oktober, 2016 av Harkling

Fortsättning från föregående inlägg

När Torslanda någon gång figurerar i media är det nästan alltid med syftet att visa dess ”privilegierade” förhållanden i jämförelse med den ”utsatta” östra delen av Västra Hisingen. Torslanda har hittills haft låg arbetslöshet och få bidragsberoende invånare. I riksdagsvalet 2014 fick Alliansen ca 50 % av Torslandabornas röster och merparten av dessa gick till (M).

Att det råder stora socioekonomiska skillnader mellan Torslanda och Biskopsgården är korrekt, men uttrycken ”privilegierad” kontra ”utsatt” blir märkliga i sammanhanget. Privilegier får man av någon annan. Utsatt blir man genom någon annans handlande. Båda orden beskriver passiviserade tillstånd och ger sken av att individer inte själva kan påverka sin situation. Det kan alla – det gör alla – på varierande sätt och med varierande resultat.
Att bränna villavagnar i Torslanda, vilket hände 29 september, är naturligtvis lika korkat som att bränna bilar i Biskopsgården. Ingetdera löser några problem. Testa något konstruktivt i stället! Varför inte börja med politikerna? Att ta en debatt med de folkvalda och verbalt uttrycka känslor och åsikter kan vara en mer framkomlig väg och åsamkar dessutom inte allmänheten ökade kostnader.

Under informationsmötet på Vingen om det kommande mellanboendet i Lilleby uttrycktes en – i många fall befogad – oro från flera Torslandabor, men den information som förmedlades var bitvis vag och väckte mest nya frågeställningar och funderingar:

1. Det har varit mycket hyschhysch kring boendeetableringarna i Torslanda och möjligheten till överklaganden har därmed medvetet begränsats, vilket rimmar dåligt med demokratiska principer. Vad är tanken bakom detta?
2. Den kostnad på 8500 kr i månaden per person, som rapporterats om i media gäller bara för själva boendet i Lilleby. Hur stor blir totalsumman när övriga behov(mat, kläder och annan utrustning, utbildning, busskort o s v) lagts till?
3. Hur mycket kostar bevakningen av campingen, hur länge kommer den att finnas kvar och hur ska den finansieras?
4. ”Behöriga” lärare i svenska som andraspråk för yngre barn som kommer till boendet finns formellt, eftersom den kategorin lärare automatiskt fick legitimation, utan att någonsin ha studerat ämnet, men hur är det på högstadiet? Finns det verkligen behöriga SFI/SVA-lärare på alla skolor i Torslanda? Hur har man i så fall lyckats med den rekryteringen när hela landet skriker efter sådan kompetens?
5. Vad händer efter den sänkning av statens ersättning till kommunerna som träder i kraft nästa år? Har Göteborgs kommun räknat på vad det kommer innebära av skattehöjningar/nedskärningar? I Landskrona har man gjort det. http://www.hd.se/2016-07-29/mangmiljonsmall-hotar-flyktingmottagning
6. Kommunen har åtagit sig att bereda plats för 880 nyanlända, som fått permanent uppehållstillstånd trots att Fastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj (S) anser Göteborg ha världsrekord i bostadsbrist. Hur kommer det sig att inte Göteborg – till skillnad från både Stockholm och Malmö – begärt uppskov med hänsyn till bostadssituationen?
7. Hur tänker man lösa boendefrågan efter de fem månaderna i Lilleby? På så lång tid har inte minst barn hunnit etablera sig på orten. Ska de ryckas upp och flyttas någon annanstans? I Torslanda finns i princip inga (lediga) hyreslägenheter. Har man tänkt göra som flera andra kommuner, d v s köpa in bostadsrätter/radhus i Torslanda som reserveras för dem som lämnar villavagnarna i Lilleby? http://www.di.se/artiklar/2016/8/26/kommuner-koper-bostadsratter-for-nyanlanda/ Det verkar onekligen som en tanke att ”min” bostadsrättsförening i veckan skickade ut en information om vad som gäller när kommunen köper in lägenheter för sådana ändamål. Så här beskriver ”Ledarsidorna” boendesituationen i Stockholm http://ledarsidorna.se/2016/09/jobbigt-jobbigare-jobbigast/
8. Det låter oroväckande att en tredjedel av de 880 som Göteborg tar emot är ensamstående (förmodligen unga) män. Det har rapporterats om problem från andra orter på grund av en sådan köns-/åldersfördelning.
9. Många av de 880 som tas emot i Göteborg kommer från Afghanistan, Somalia och Eritrea. Även om dessa länder erbjuder extremt dåliga levnadsförhållanden, så handlar det i deras fall inte om flykt från pågående krig. På vilka grunder har debeviljats uppehållstillstånd? Att vilja studera är inte asylskäl. http://www.svd.se/inget-i-sverige-blev-som-vi-tankt-oss

Inom loppet av en vecka har jag haft tillfälle att diskutera med två (S)-politiker, varav en lokal och en riksdagsrepresentant. Båda har varit kritiska till det egna partiets tidigare förda migrationspolitik och bland annat framkom att personer från Afghanistan, Somalia och Eritrea inte längre får permanent uppehållstillstånd efter åtstramningen i november 2015, men innan dess valde partiet – tillsammans med (MP) och med stöd från (V) – att inte ta hänsyn till gällande regler för asylskäl. Ändå kunde man i en nyhetssändning på TV för någon vecka sedan höra en S-företrädare förorda återgång till det tillstånd som gällde före hösten 2015. (S) är tydligen splittrat i frågan. Hur ställer sig (M)? Det var ju trots allt Reinfeldt som initierade den överdrivet generösa migrationspolitiken genom uppgörelsen med (MP).

(M) lokalt är kritiska till Lillebylösningen med villavagnar. Hampus Magnusson (M) framför kloka synpunkter i en GP-intervju:

”Jag tycker man måste stanna upp och ta lite ansvar. (…) Hur ska de kunna integreras när de bor i en trailerpark som dessutom är kostsamt? (…) Om regeringen lagt på oss frågan så måste de vara med och hjälpa till. (…) 

Vi kan inte låtsas att vi löser det till varje pris och till vilken kostnad som helst.”
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/politisk-strid-om-villavagnarna-1.3805819
Men är det inte just det kommunerna nu förväntas göra?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s