Nyrasismen

Lämna en kommentar

6 oktober, 2016 av Harkling

”Negerbollen” kom i rullning i början på 70-talet och startade en lavin. Den lilla bollen har nu blivit så stor att den hotar sprängas inifrån och ve den som inte vaktar sin tunga. De mest oskyldiga uttalanden kan förses med epitetet ”rasistiskt”, samtidigt som hudfärg mot alla odds hamnat på agendan igen efter många års förbud, nu dock i en omvänd version. TV-programmet Opinion Live tog upp ämnet i en sändning 15 september med anledning av SSU:s kontroversiella diskussionskväll om islamofobi, där personer med vit hudfärg inte tilläts närvara eftersom diskussionen skulle föras enbart bland de som ansåg sig vara ”rasifierade”.

Ann Heberlein, lektor i etik vid Lunds universitet, och Araia Ghirmai Sebhatu, grundare av organisationen Black Coffee, hade bjudits in till debatt. Det blev en på många sätt märklig sådan. Sebhatu krävde till exempel flera gånger att få tala till punkt, vilket han däremot inte tillät Heberlein att göra. Kanske ansåg han henne inte, som privilegierad, vit kvinna, kunna ställa sådana anspråk?
Efteråt stod det klart att vad som upprörde tittarna mest inte var det faktum att SSU portar personer på grund av deras hudfärg, utan att programledaren, Olle Palmlöf, drog en parallell mellan Ku Klux Klan och SSU:s diskriminering av vita, i en fråga ställd till Araia Ghirmai Sebhatu. http://www.svt.se/opinion/svt-opinion-live-om-programmet-15-september

Ann Heberlein skrev någon vecka senare en artikel på http://ledarsidorna.se/2016/09/ann-heberlein-rasism-som-rasism/ där hon berättar hur hon och hennes tonårsdotter, väntande vid ett övergångsställe, får sig glåporden”Jävla blondiner” slängda från någon i en förbipasserande bil.
”Jag har varit med om liknande händelser förr. ´Svennehora´, ´jävla rassehora´. Ovälkomna inviter som, när de avvisats, lett till kränkande tillmälen och ibland handgripligheter. Avsändarna har ofta varit människor med ett icke-europeiskt utseende”, säger Heberlein i artikeln.

Och så kommer Cecilia Hagens direkt vidriga inlägg i Expressen! http://www.expressen.se/kronikorer/cecilia-hagen/hur-ska-man-bli-av-med-manskliga-brunrattorna/ där hon lierar sig med Anne Ramberg, som på sin blogg jämför den moderate riksdagsmannen Hanif Bali med brunråttor och anser att ”hans samtalston hör hemma, inte i Sveriges riksdag, utan i rännstenen.” Hagen spinner vidare på detta och föreslår ”bekämpning”: ”Hur man ska bli kvitt de mänskliga brunråttorna? Med gift?”

Uttalandet får både ros (från vänstersympatisörer) och ris (från normalt tänkande människor) i sociala medier. Ivar Arpi kallar det på Twitter ofattbart att Expressen kunde släppa igenom krönikan, men Expressens Thomas Mattson anser den vara ”helt i sin ordning och inte ens värd att bemöta”. Och Hagen själv anser sig vara missförstådd!

Vänd på händelserna! Hur hade reaktionen blivit om Ann Heberlein skrikit: ”Jävla svartskalle!” eller Hanif Bali föreslagit gift för att utrota kulturvänstern?

Vänsterintressen talar om ”rasifiering”, ägnar sig åt ”rasism” har plockat upp begreppet ”ras”. Var det möjligen Tobias Hübinette, kontroversiell docent vid Södertörns högskola som återintroducerade rasteorin? Han har i alla fall använt den i sin forskning. En forskning som det under några år ofta hänvisades till i svensk media för att påvisa hur enormt rasistisk den svenska allmänheten är. Annan forskning, t ex World Values Survey och SOM-institutet, har kommit fram till motsatt resultat och beskriver Sverige som ett av de minst rasistiska länderna i Europa. http://www.svd.se/professor-ingen-okad-rasism-i-sverige
Hela SOM-rapporten finns på http://som.gu.se/digitalAssets/1534/1534007_uppfattningar-om-rasism-severin-hjerm.pdf och den som vill fördjupa sig i citat av Hübinette kan göra det på https://sv.wikiquote.org/wiki/Tobias_H%C3%BCbinette

Det har på senare tid varit ganska tyst om Hübinette Kanske blev han lite ”too much”, till och med för den kulturella vänstereliten, sedan det visat sig att han har problem, både med att hålla sig inom lagens ramar och med att kontrollera sanningshalten i sina publikationer. I och för sig inget förvånande då i hans CV bland annat ingår aktivistisk verksamhet inom Antifascistisk aktion (AFA) i Uppsala samt tjänst som researchchef för den vänsterextrema tidskriften Expo 1995-1997. En tidskrift han dessutom påstår sig ha grundat. https://sv.wikipedia.org/wiki/Tobias_H%C3%BCbinette

När Hübinette 2013 fick uppdraget av Sveriges dåvarande integrationsminister Erik Ullenhag att göra en ”kartläggning och kunskapsöversikt över afrofobi i dagens Sverige” skrev Ivar Arpi en artikel i SvD http://www.svd.se/vet-ullenhag-vad-han-lanar-sig-till där han ifrågasatte såväl Hübinettes lämplighet som Ullenhags omdöme.

Man ser ett mönster, där extrema åsikter försvaras och omhuldas av både liberaler och (förstås) hela vänsteretablissemanget, vilket befolkas av en stor andel fanatiska individer som på oförklarligt sätt fått positioner i samhället där de har alla möjligheter att påverka. En skrämmande fenomen, som har bidragit till kraftigt ökad polarisering och som i GP 1 oktober 2016 med rätta ifrågasätts av Alice Teodorescu. http://www.gp.se/ledare/teodorescu-vad-%C3%A4r-det-som-h%C3%A5ller-p%C3%A5-att-ske-i-sverige-1.3831775

Rasism som rasism tycker Ann Heberlein. Någon där emot?
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s