Desinformerade och manipulerade (2)

Lämna en kommentar

13 november, 2016 av Harkling

Efter den stora valkampanjen i väster kan vi nu börja rikta in oss på vår egen inför valet 2018. En kampanj, som vad gäller propaganda, plump retorik och påstådda skandaler nog inte kommer stå den amerikanska efter, även om flera partiledare lovar motsatsen. Om medias roll i presidentvalet råder nu delade meningar. Väljare i USA tycks inte ha tagit så mycket intryck som man räknat med, men hur blir det för vår del om det nyligen presenterade förslaget till mediestöd går igenom?

På nätets ”förbjudna” sidor har traditionell media länge kritiserats för bristande objektivitet, men sådana ifrågasättanden börjar allt oftare synas även i ”rumsrena” sammanhang. Lars Åberg skriver till exempel i GP 10 november:
”Den uppfostrande tonen i svensk journalistik fångar inte de stora förändringar som äger rum i välfärdssystemen och på mindre orter runtom i landet. Även jag, som varit journalist i hela mitt vuxna liv, kan stöna inför tillrättalagda reportage och förvånas över radiotystnaden där självklara frågor borde ha ställts.” https://www.gp.se/nyheter/debatt/n%C3%A4r-en-elit-ingenting-f%C3%B6rst%C3%A5r-av-vanligt-folks-bekymmer-1.3943596

Direkt löjeväckande blir Aftonbladets artiklar om Grand Hotel´s agerande i samband med lokaluthyrningen till SD. Här är det inte partiet som hamnar vid skampålen, utan hotelledningen, vilket förmodligen inte var avsikten. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23862359.ab?campaign_id=A100 och http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23863365.ab Aftonbladet 7 november 2016

Efter ett nyhetsinslag på TV, där professorn i kriminologi, Jerzy Sarnecki, ”bevisade” att brottsligheten i Sverige inte ökat trots ökad invandring, fick jag en kommentar från den ekonomiprofessor jag refererade till i förra inlägget. Så här skrev han:

”Jag har blivit ganska förfärad över statistikanvändningen. (…) En kurva beskrev hur antalet invandrare ökat under senare år. Den andra kurvan visade att den samlade anmälda brottsligheten i landet inte ökat märkbart under samma tid. Visserligen är det där med statistik lite svårt men man får nog ändå förvänta sig att en professor knappast kan vara i god tro, utan avser att redovisa en avsiktligt missvisade bild. Bilden hade det klassiska felet att jämföra äpplen och päron, samt att använda en felaktig skala, för att dölja verkligheten för en normal betraktare.
Eftersom antalet invandrare endast utgör en liten del av antalet invånare i landet, så måste det till en våldsam ökning av invandrares brottslighet för att det skall kunna påverka totalbilden. Här visades endast marginell variation i brottsligheten. Därmed ansåg Sarnecki att han bevisat att invandringen inte påverkat brottsligheten!”
Medveten manipulation i svensk, skattefinansierad nyhetsförmedling alltså!

Ett annat exempel är den DN-artikel av Erik Helmersson som Karin Sedvall reagerade på i ett Twitter-inlägg:
”Flyktingars barn får jobb = påstående som inte alls underbyggs av fakta i texten.”
Helmerssons artikel http://mobil.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-integration-pa-tva-generationer/ har efter kritiken försetts med en rättelse. Det är inte första gången DN bjudit sina läsare på halvsanningar eller kraftigt vinklad information. Sådant får naturligtvis konsekvenser, eftersom media normalt har stor genomslagskraft som opinionsbildare.

Frilansjournalisten Joakim Lamotte tar upp en hovrättsdom där tre män friades för en gruppvåldtäkt. https://www.gp.se/nyheter/dags-f%C3%B6r-rej%C3%A4l-granskning-av-gruppv%C3%A5ldt%C3%A4kter-1.3927642 Lamotte satte sig in i fallet och startade via Facebook en insamling till förmån för offret. Gensvaret från allmänheten blev enormt, men när han kontaktade media blev det kalla handen. Han konstaterar att ”svenska mediers granskning av guppvåldtäkter lämnar en hel del övrigt att önska” och avslutar med en uppmaning till sina kolleger: ”Nu är det dags att även journalister och politiker på allvar tar tag i problemet”.

Ibland kan ett brutalt uppvaknande drabba även journalister, som då Anders Lindberg (Aftonbladet) med all rätt uttryckte sin upprördhet på Twitter över att en liten pojke nekas den personliga assistans utan vilken han inte kan överleva.
Anders Lindberg ‏@anderslindberg 4 nov.
”Detta KAN inte vara socialdemokratisk politik. Säg att jag drömmer.”

Men det ÄR socialdemokratisk politik! Det är den ekonomiska KONSEKVENSEN av förd politik och det är en konsekvens som Lindberg själv har BIDRAGIT till, genom den skygglappsförsedda och vänsteranpassade samhällsbild  han förmedlat.
I rättvisans namn måste sägas att felet inte ligger bara hos (S). Reinfeldt gnuggar säkert händerna, när hans gamla dröm om raserad välfärd går i uppfyllelse. Hans uppgörelse med MP har nu lett till avisering om stora kommunala skattehöjningar, något som slår hårt mot lågavlönades ekonomi. Trots detta påstår Reinfeldt fortfarande (3 november) att flyktingströmmen till Sverige varit en plusaffär och hänvisar till ”forskningsunderlag” som han säger sig ha gått igenom. (Ingen källangivelse!) Alice Teodorescu bemöter honom i väl valda och underbyggda ordalag. http://www.gp.se/ledare/teodorescu-kafka-dal%C3%AD-och-fredrik-reinfeldt-1.3930689 och undrar: ”Varför har det blivit så trendigt, inte minst från makthavarhåll, att förneka uppenbara samhällsproblem? Kortsiktigt kanske man kan rädda sitt eget skinn, om man varit ansvarig för utvecklingen, men vem gynnas av det i längden?”

Som nyhetskonsument borde man kunna kräva att få objektiva fakta via media. Fakta som man sedan själv kan ta ställning till. Tyvärr har alltför många journalister missuppfattat sin roll och agerar som självutnämnda experter i syfte att ”uppfostra en okunnig allmänhet”. Med det nya förslaget till mediestöd lämnas fältet fritt för ännu mer av den sortens journalistik. Det är inte vad vi som nyhetskonsumenter behöver och vill ha. http://ledarsidorna. Mer att läsa om detta på se/2016/11/medieutredningen-visar-en-glimt-av-morkrets-hjarta/

Vi behöver de modiga skribenter som vågar gå mot strömmen och ge en motvikt till den tillrättalagda samhällsbilden!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s