Skräcklitteratur och propaganda

4

22 november, 2016 av Harkling

Många gillar deckare och skräckskildringar, men boken ”Oheligt krig”, som jag läste i somras, stod på bibliotekshyllan för samhällsdebatt. Ändå får man sitt lystmäte av både spänning och skräck! Författaren heter Loretta Napoleoni, verksam vid London School of Economics och har varit Londonkorrespondent för Corriere della Sera. Ur baksidestexten: ”Under det kalla kriget understödde USA underjordiska terrornätverk och byggde upp kanaler för smuggling av vapen och narkotika. Men samtidigt band man ris åt egen rygg. Resultatet ser vi i dag i Madrid, Bagdad och Moskva.”

Napoleoni beskriver terrorismen från mitten av 1900-talet och framåt och berättar om hur terrororganisationer byggt upp en egen typ av ekonomi där verksamhet finansieras med hjälp av smuggling, narkotikaaffärer samt bidrag och andra typer av stöd, många gånger skattefinansierat. Som ett exempel tar hon upp Iran-Contrasaffären och beskriver hur USA inte bara bröt sitt eget embargo på vapenleveranser till Iran utan också tjänade på dem för att sedan använda intäkterna till att bekosta Contras hemliga operationer i Nicaragua och El Salvador i sin kamp mot kommunismen.

Märkliga transaktioner förekommer även i länder inom Europa. Napoleoni berättar om hur IRA på 80-talet kunde finansiera sin terrorverksamhet på Irland med hjälp av EU:
”Den 43 mil långa gränsen mellan Republiken Irland och det brittiska Nordirland utgjorde idealisk terräng för smuggling. IRA:s anhängare i republiken använde EU:s subventioner på export av irländska jordbruksprodukter till Storbritannien – alltså även Nordirland – för att skaffa pengar. Slaktsvin exporterades från republiken till IRA-anhängare i Nordirland så att man kunde ta ut subventionen (motsvarande 8 pund per djur) och smuggla tillbaka dem till republiken. Detta upprepades gång på gång med samma svin, och följden blev en rejäl summa pengar och mycket trötta grisar”.

Hon tar också upp den islamistiska terrorismen, som då, i början av 2000-talet, handlade om Usama bin Ladin och al-Qaida. Krigshandlingar med religiösa förtecken är den allmänt vedertagna uppfattningen, men enligt Napoleoni har de flesta terrorhandlingar inte alls med religion att göra, utan styrs av starka ekonomiska krafter där religionen bara fungerar som ett medel att locka rekryter.
Napoleoni följer upp sina undersökningar och ställningstaganden i en bok som kom 2015 och handlar om ”Islamiska staten”. Boken presenteras i Svenska Dagbladet: http://www.svd.se/vastvarlden-inser-inte-vad-som-pagar

Det är svårt att placera in författaren i någon politisk fålla. Hon tycks i alla fall inte imponera på vänsterföreträdare. Martin Fahlgren har åsikter på http://www.marxistarkiv.se/mellanostern/islamiska_staten/napoleoni_om_is.pdf :

Napoleoni visar hur stormakter utifrån ekonomiska intressen får händelser att framstå som något annat än vad de egentligen är och hur politiker på nationell nivå tvingas delta i spelet. Som enskild individ och väljare får du allt svårare att utöva din demokratiska rätt och kommer allt längre från den instans där besluten fattas, så fundera en gång till på vad den ökande överstatligheten (EU, FN, WBG, TTIP) egentligen innebär för dig!

Ända fram till Berlinmurens fall visste alla att ”den lede fi” kom från öster. Sen följde några år utan fiender och Sverige rustade ner. Nu är det annan låt i pipan och nyhetssändningarna rapporterar om det stora hotet – återigen från öster. Nyligen kom en redogörelse för årets kränkningar av svenskt luftrum http://www.svt.se/nyheter/inrikes/tolv- krankningar-av-svenskt-luftrum-i-ar men där är något som inte stämmer! Det är ju inte Ryssland som står för merparten! Det är USA och Danmark, med vardera tre incidenter. Dessutom Norge, Tyskland, Frankrike och Estland. Ryssland har bara åstadkommit en av kränkningarna! Vem är det egentligen vi ska vara rädda för? Är rysskräcken kanske bara ett sätt att skapa opinion för ökade militära budgetanslag och Nato-anslutning?

Till sist en länk från signaturen ”Fred”. Den kom som kommentar på ett av mina tidigare blogginlägg där jag tyckte den helt saknade relevans. Den hade varit mer motiverad här. Jag bad ”Fred” höra av sig igen, identifiera sig och förklara sitt tänk. Det har inte kommit något svar, men här är länken, med reservation för att jag inte kan garantera äktheten i innehållet: http://www.youtube.com/watch?v=Yc-RmAVK8Pg&w=640&h=390%5D

Vi översvämmas av ”information” via media och nätet. HUR ska vi kunna avgöra vad som är sanning och vad som är propaganda? Min slutsats är (återigen) att vi måste lyssna till olika sidors uppfattningar, dra egna slutsatser och försöka hitta en rimlig nivå för våra egna ställningstaganden. I annat fall blir vi en lättstyrd och enögd fårskock som riskerar att stödja intressen vi egentligen inte alls vill sympatisera med. Håkan Boström (alltid lika intressant att läsa!) utvecklar detta på
http://www.gp.se/ledare/vem-i-hela-v%C3%A4rlden-kan-man-lita-p%C3%A5-1.3891047

Och deckarförfattarna kan packa ihop. Verkligheten erbjuder mer än tillräckligt av dramatik, våld och intriger!

Annonser

4 tankar om “Skräcklitteratur och propaganda

 1. ulsansblogg skriver:

  Tack för lästipset! Nu vet jag vilken bok som ska hamna på mitt nattygsbord.

  Liked by 1 person

 2. SasjaL skriver:

  På engelska Wikipedia går det att om när, var, hur, varför och vilka Usama bin Ladin fick sin utbildning ifrån och hur al-Qaida uppstod som ett resultat av ”Operation Cyclon”.

  Utbildare:
  * CIA
  * ISI (Pakistans säkerhetsorgan)
  Utbildningsplats:
  * Träningsläger i Pakistan
  Finansiärer (pengar & vapen):
  * USA
  * Saudiarabien
  ‘Elever’:
  * Afganska Mujahedin

  I sammanhanget bör vi vara medvetna om den affärsmässiga kopplingen via olja mellan fam. Bush (den med två fd. presidenter) och fam. bin Ladin …

  Liked by 1 person

  • Harkling skriver:

   Tack för den kompletteringen!

   Liked by 1 person

   • SasjaL skriver:

    Tack själv!

    Tycker det är underligt att denna information finns kvar på Wikipedia, trots att det finns så många ‘patrioter’ borta i landet på andra sidan ‘dammen’, som inte gillar den typen av information. Samma med de relativt nya avslöjandena om de egentliga anledningarna till Irak-invationen (tydligen med Clinton Foundations inblandning …).

    Med tanke på de problem med fysikens lagar som finns med i ‘9/11-attentatet’, så är det många av ovan nämnda ‘patrioter’ som ‘går i taket’, när det förs på tal. Om inte Trump rensar upp ordentligt (i ‘träsket’, som han kallade det), så kommer vi att även fortsättningsvis få bevittna sk. ‘Black Flag/Ops’ i framtiden signerat av CIA eller någon suspekt statlig säkerhetsorganisation. (Finns det något land i världen, som ens är i närheten av att ha så många statliga säkerhetsorganisationer som USA. T.o.m. US Mail har en sådan avdelning …)

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s