Wolodarskis kalla fötter

1

28 november, 2016 av Harkling

Det vill sig inte riktigt för DN. Åtskilliga gånger de senaste åren har tidningens journalister blivit påkomna med att leverera halvsanningar eller direkta felaktigheter. Peter Wolodarskis självpåtagna roll som ”agendasättare” och ”folkuppfostrare” har inte haft avsedd effekt. Så hur tackla läget? Wolodarski bestämmer sig för att ta till storsläggan och hugga till med BÅDE Trump och Sverigedemokraterna. Det ska väl ändå bita!?

Han gör det i en ledarartikel 15 november 2015 http://www.dn.se/ledare/peter-wolodarski-dags-lamna-depressionen-och-kampa-for-demokratin/ Först ifrågasätts kolumnisten Conrad Black, eftersom han bagatelliserar faran med Trump som USA:s president. Därefter kommer turen till Agenda där Wolodarski i debatt mot Alice Teodorescu http://www.svtplay.se/video/11015385/agenda/agenda-13-nov-21-15 inte framstod som vinnare. Orsaken till sitt tillkortakommande ser han dock inte i den egna insatsen, utan i det faktum att Jimmie Åkesson bjudits in till programmet och fick ta större plats än han själv. Något som i högsta grad irriterar honom.

Åkesson fick ”ikläda sig rollen som politisk analytiker, utan att behöva debattera med någon” säger han i artikeln.
Det är ett underligt uttalande. Varför skulle inte folkvalde Åkesson kunna framträda i ett TV-program utan att behöva debattera med någon? Sådana krav ställs inte på någon annan partiledare, så vad menar Wolodarski?
”Elit mot folk. En demokrati som inte längre är en verklig demokrati. Skandaler som inte är skandaler utan mediala påhitt (järnrören, minns någon?)”, väser han ilsket i sin beskrivning av Åkessons uttalanden.

Att någon skulle ha glömt järnrörskandalen är föga troligt, så som den har ältats i media, men hur många har gjort sig omaket att se hela filmen för att faktiskt få en rättvis bild av händelseförloppet? Den finns här: https://www.youtube.com/watch?v=GLcUwrixrxU och visar sig till stora delar bestå i ett fylletjafs. Så som det hela har framställts, inte minst i DN, kan man få uppfattningen att SD-representanterna beväpnar sig med järnrör för att gå ut och slå ner första bästa invandrare de möter. I själva verket plockar de upp rören långt in i filmen, för att de känner sig hotade efter en bitvis mycket aggressiv och hätsk ordväxling och provokation. Till saken hör också att filmen spelades in i juni 2010, innan SD fanns representerat i riksdagen, men publicerades först 2012. Ändå har man i media ondgjort sig över ”riksdagsledamöter som springer runt med järnrör på stan”. En framställning som Wolodarski gärna vill hålla vid liv.

Turerna kring Grand Hôtel är en annan i raden av händelser som utlöst Wolodarskis ilska. Gästerna på det han kallar ”populistinternationalen” beskriver han som ”representanter för auktoritära och nationalistiska ytterkantspartier i Europa, inte sällan brunfärgade och med band till Putins regim.” Till råga på allt står Åkesson där och ”ler brett med Brexitkampanjens Nigel Farage”. Undra på att Wolodarski darrar av indignation.
Andra, acceptabla och godkända gäster på Grand Hôtel, såsom företrädare från Saudiarabien, står minsann inte och ler mot högerpopulister! De har ju fullt upp med att kontrollera kvinnors klädsel och se till att hålla tillbaka judiska intressen. Hur Wolodarski ser på judar visade han nyligen med den bild som publicerades i DN och som analyseras på Ledarsidorna. http://ledarsidorna.se/2016/11/svensk-media-glider-ivag/ Efter kritik anser Wolodarski att den inte borde publicerats.

DN:s inställning i Grand Hôtel-affären och hotellets agerande i samband med pudlingen har ifrågasatts och det med all rätt. Är det förenligt med begrepp som demokrati och yttrandefrihet att kräva åsiktsdeklaration för att få hyra en lokal? Om Sveriges tredje största och demokratiskt valda parti inte omfattas av de värderingar om likabehandling och rätt till uttryck i demokratisk anda, som inte minst DN i ord brukar förespråka, så finns anledning till oro. Att sätta gränser för demokratin leder tankarna till sovjetregimen och andra diktaturer. Är det ett sådant samhälle Wolodarski vill se?

Wolodarski påstår sig få svindel och overklighetskänsla över att ”etablissemanget” ifrågasätts, men konstaterar att ”kollektiv politisk depression är en farlig vägvisare när västvärldens demokratier skakar”
Frågan är om inte DN:s agendasättande journalistik är det som skakar mest just nu och depressionen tycks ha drabbat chefredaktören själv, snarare än kollektivet. Hans skräck för både Trump och Putin har nått fobistadiet och han är lika rädd för ryska troll som Anders Lindberg är för svenska.

Wolodarski slår i artikeln också ett slag för public service och anser att de 3 miljarder kronor i licensmedel som SR årligen drar in ”används till mycket kvalificerad produktion”. Om detta råder delade meningar http://www.gp.se/ledare/%C3%A4r-public-service-v%C3%A4nstervridet-1.3991326 och i veckan meddelades att nya licensbetalare inte strömmar till, så uppenbarligen är han fel ute även i det sammanhanget.

Till sist kommer en uppmaning om engagemang för förändring och äntligen träffar Wolodarski rätt, fast inte på avsett sätt. ”Om många agerar så kommer det att göra stor skillnad, och ge en mycket mer rättvisande bild av vad de flesta svenskar står för”, påpekar han. Det är väl just vad som har hänt de senaste åren! Allt fler har fått upp ögonen för den förljugna världsbild som vänsteretablissemanget representerar och som DN underblåser. Denna självutnämnda ”elit” har dess bättre stöd i väljarkåren av bara drygt 10 % enligt aktuella opinionsmätningar.

Så länge DN och Wolodarski för denna grupps talan och vägrar inse konsekvenserna av dess inflytande på svensk politik så är det nog inte bara digitaliseringen som gör att DN-upplagan sjunker.

wolodarski

Annonser

En tanke på “Wolodarskis kalla fötter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s