Kontroversiell konst och konstiga yttranden

5

16 december, 2016 av Harkling

Yttrandefrihet har varit så självklar i Sverige att den inte ens behövt diskuteras, men nu har något hänt. Plötsligt har den blivit ett debattämne och till och med börjat ifrågasättas. Detta i så hög grad, att den kan misstänkas bli en fråga i 2018 års val, vid sidan av integration. Kanske tillsammans med religion och värdegrund? Kan det till och med finnas ett samband mellan dessa fyra?

I det sedan länge starkt sekulariserade Sverige borde inte religion segla upp som en valfråga, men inget är sig längre likt och när man läser vad SVT Nyheter Skåne förtäljer om situationen i Kristianstad där olika typer av svineri praktiseras i kyrkan, http://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/de-bajsar-och-onanerar-i-kyrkan-vakter-satts-in?cmpid=del:pd:ny:20161207:de-bajsar-och-onanerar-i-kyrkan-vakter-satts-in:nyh inser man att temat är mer aktuellt än det varit på decennier. Vilka marodörerna är får vi inte veta, bara att det rör sig om ”ett nytt klientel som står för förstörelsen”. Med detta hemlighetsmakeri och utifrån tidigare erfarenhet av medial mörkning är det fritt fram för inte alltför vilda gissningar. Därmed måste man nog också anse att en diskussion om religionsfrihet och värdegrund är nödvändig.

Egentligen har frågan funnits på agendan ett tag och aktualiserats i samband med enskilda händelser, såsom separata badtider (vilket DO av någon märklig anledning inte anser vara diskriminering), http://www.gp.se/ledare/fel-att-l%C3%A5ta-religion-trumfa-svensk-lag-1.4046803 attentat mot konstnärer som praktiserat sin lagstadgade yttrandefrihet och därmed trampat på känsliga religionsutövare, eller då Svenska Kyrkan har gjort yttranden som tyder på att den har glömt sin ursprungliga värdegrund.

När Lars Vilks Nimis utsattes för ett brandattentat i slutet av november spekulerades det vilt om vem som kunde ligga bakom. Var det fanatiska salafister, högerextremister, vänsteraktivister eller en helt simpel pyroman? http://www.sydsvenskan.se/2016-11-25/branden-pa-nimis-jihadist-hogerextremist-eller-pyroman Ännu är ingen gripen och några spår har inte kunnat säkras.
Alice Bah Kunke sa efter händelsen: ”Jag är mycket väl medveten om alla omständigheter och processer som under lång tid varit en del av detta konstverk, men lika fullt: Sorgen, att någon/några/något var nära att helt förgöra ett konstverk. Lättnaden, att delar finns kvar. Övertygelsen, om att konsten, även när den tystas, talar sitt tydliga språk.” http://www.hd.se/2016-11-25/kulturminister-bah-kuhnke-sorgen-att-nagon-varit-nara-att-forgora-ett-helt-konstverk

Attentatet satte fart på debatten om samhällets syn på yttrandefrihet i allmänhet och Vilks i synnerhet och Amanda Björkman skrev en mycket intressant artikel i DN http://www.dn.se/ledare/signerat/amanda-bjorkman-svenska-politikers-syn-pa-vilks-ar-deprimerande/ där hon refererar till en enkät från Radio P4 Skaraborg som visade att var femte riksdagsledamot tycker det vore bra att förbjuda publiceringar som kränker religiösa grupper. Hur ser dessa riksdagsledamöter på händelserna i Kristianstad?

Att religion är en känslig fråga en bit in i 2000-talet visar sig i de delade meningar som torgförs. Gert Gelotte skrev i en GP-ledare 1 mars 2105: ”Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund är plump och poänglös. Han har absolut rätt att få teckna i fred, men jag förstår inte syftet utöver att visa att han får, kan och törs. Som budskap är det klent.”

Gelotte gör sedan en jämförelse med Elisabeth Ohlson Wallins Ecce Homo och anser Vilks stå sig illa i konkurrensen, eftersom Ohlson Wallins bilder till skillnad från Vilks´ innehåller ett budskap. Att Vilks konst både testar yttrandefrihetens gränser och tydliggör olika religioners ställning i svenskt synsätt, har gått Gelotte förbi, liksom att Ohlson Wallins framställning av Jesus som homosexuell upprörde så många starkt religiösa kristna, att mordhot framfördes och bevakning fick sättas in i samband med utställningarna.

När Gelotte fördömer en av dessa konstnärer, medan han försvarar den andra hänger det nog snarast samman med att han och Ohlson Wallin företräder samma politiska synsätt och har valt att tjuta med medieulvarna kring Wolodarski.
Ohlson Wallin skräder inte orden i GP-30 november 2016, http://www.gp.se/n%C3%B6je/kultur/jag-k%C3%A4nner-inte-l%C3%A4ngre-igen-mitt-sverige-1.4000128 där hon sätter likhetstecken mellan nazister och sverigedemokrater och skriver: ”De senare hatade homosexuella och i vårt lesbiska tjejgäng var det många som hade råkat ut för deras hat eller våld.”
Men är det verkligen Sverigedemokrater hon som företrädare för ”en lesbisk tjejgrupp” borde vara mest rädd för? I dag finns det andra grupperingar som ogenerat deklarerar sin negativa syn på homosexuella, men beträffande dessa tycks Ohlson Wallins syn vara så grumlig att hon helt har missat dem och den här artikeln http://www.sydsvenskan.se/2016-04-30/imam-pa-malmobesok-homosexualitet-straffas-i-nasta-liv har hon förmodligen inte läst.

Klarsynt är däremot Sakine Madon. Sedan ett planerat attentat mot Vilks avslöjats ansåg kommunalrådet i Höganäs att ”Vilks går för långt och utgör en fara för andra”. Madon skriver apropå detta i Expressen 20 november 2015: ”Ansvaret förflyttas från de som hotar till den hotade. Skulle man ha resonerat på samma sätt om det var våldsbejakande nazister som hotade en konstnär? Förstås inte. Vem har tjänat på den slappa hållningen inför islamistisk extremism? Inte är det vanliga muslimer. Visst finns det muslimer som ogillar Muhammedkarikatyrer. Men jag slår vad om att det stora flertalet kränks mer av IS-terroristernas dåd, än av några teckningar.” http://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/vi-maste-kunna-hackla-all-religion/

Och hur ser då Vilks själv på ståhej kring sin person och på Nimisbranden?
”Ett konstverk blir bättre ju mer man går åt det. Vandalisering skadar inte ett konstverk. De som har gjort detta har snarare förstärkt konstverkets intressanta sida och gjort det bättre”, säger han på http://www.hd.se/2016-11-25/vilks-man-kopplar-samman-mig-med-platsen

Så i själva verket har den fanatiske salafisten, högerextremisten, vänsteraktivisten eller vad han nu var, gjort Vilks en tjänst.
Det känns väl bra?

cerubini

Annonser

5 tankar om “Kontroversiell konst och konstiga yttranden

 1. SasjaL skriver:

  Du gör det väldigt svårt att kommentera dina bloginlägg! 😊 Det tog mig flera minuter att komma på något …

  Anledningen jag ser till att (radikal-/extrem-) vänstern här vurmar för den typ av muslimer/Islam som bokstavligen väller in i Europa, är att radikala delen av Islam jämfört med den politiska höger/vänster-skalan, så hamnar de långt ut på den vänstra kanten, men … (Lika barn leka bäst …)

  Vi har ju nu facit i hand sett, att en klar majoritet av de som nu hamnat här är lågutbildade, t.o.m. obildade och har bara förhoppning om att bli helt ombesörjda. Detta kan vänstern (och nyvänstern, dvs fd. högern …) omöjligt ha missat, utan även dom måste ha sett denna utveckling på ett tidigt stadium. (Da capo: Lika barn leka bäst …) Politiskt mantra: Våra beslut och erat problem.

  Klart är att varken politiker, MSM och deras ‘nyttiga idioter’ ute bland folk, saknar insikt och förmåga att se perspektiv/helhet. Antar man det värsta scenariet, så dröjer det inte länge förrän de radikala muslimerna är i majoritet och då kan de inom vänstern kyssa allt med yttrandefrihet, jämnlikhet osv adjö … Vad kommer bl.a. ‘feministerna’ att tycka om det, när de inser att yttrandefrihet inte längre gäller dom …?

  De som tjatar om att (vita) män på ett eller annat sätt är orsaken till alla problem. Hur blir det med dom? Dom bör fundera över detta: ”Den kaukasiska rasen omfattar människor som ska ha sitt ursprung i Kaukasus-området, därav namnet, och inkluderar bland annat européer, perser och araber.” [Wikipedia]

  Jag gillar gamla ordspråk/-stäv, här är ett: ‘Man skall vara försiktig med vad man önskar …” Inser man inte konsekvenserna med vad man håller på med, så kommer problem att uppstå förr eller senare. Någon självutdelad diplomatstatus och därmed befriad från ansvar, kan de också helt glömma. Detta stycke gäller i högsta grad de jag nämner i direkt ovan stycke …

  Liked by 1 person

  • Harkling skriver:

   Men du lyckades med den äran! 😊 Precis som du upphör jag aldrig förvånas över att vissa grupper inte förmår se konsekvenserna av sina inbillat goda ställningstaganden.

   Liked by 1 person

   • SasjaL skriver:

    Upptäckte att jag gjorde ett referensfel. Sista meningen blev fel, då jag skrev näst sista stycket allra sist. Avser stycket ovanför det.

    Liked by 1 person

   • SasjaL skriver:

    Hittade ytterligare ett …

    (Da capo: Lika barn leka bäst …) skulle ha hamnat direkt efter den första meningen i samma stycke, för att få lite ‘tyngd’ och rätt syftning.

    Ok, så här blir det med dyslexi uppblandat med sedan ca ett år tillbaka mycket rörig tankeverksamhet. En anledning till var det har varit lungt på min egen blog ett tag, trots att det har funnits oändligt mycket att skriva om. Lovar inte något, men det finns ett och annat att skriva relaterat till Karlstads Kommun …

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s