Julefrid och nyårslöften

Lämna en kommentar

27 december, 2016 av Harkling

Julen är fredens och fridens högtid. Är? Var? Har varit?
I Röde Orm berättas om ett julagille hos kung Harald Blåtand, där en mängd hungriga och törstiga vikingagäster har samlats. Blåtand vet att det kan bli bråkigt när ölkonsumtionen har gjort sitt och eftersom han bytt asatron mot kristendomen gör han klart för de församlade att ”Kristi och kung Haralds fred råder i hallen. Inget eggjärn finge brukas utom till att skära födan med.” Men när Orm och Sigtrygg blir oense om Orms guldkedja ger kungen ändå sitt tillstånd till en blodig uppgörelse, eftersom han inte vill neka sina gäster sådan lysande underhållning.

Så kunde det se ut (i alla fall enligt Frans G Bengtsson) vid tiden för kristendomens intåg i Sverige. Blev det fredligare sen? Knappast. Den här upplysningen finns på Wikipedia:
”Julfrid beskrivs i den medeltida östgötalagens kristendomsbalk som en förhöjning av bötesbeloppet för dråp eller mord under en period av tjugo dagar med start från julaftons kväll.
Det normala bötesbeloppet för dråp[2] var 26,7 mark varav hälften gick till kungen och hälften till häradet. Under julhelgen, liksom under påsk och pingst, lades ytterligare 3 mark ovanpå detta, som tillföll biskopen[1], eftersom dråpet begicks under en kristen helg.”

Det kostade alltså mer att slå ihjäl sin nästa under storhelger, men den som tyckte sig ha råd att betala för sina illdåd behövde inte avstå från att begå sådana. Och de som gjorde en extra hacka på böterna hade säkert inga invändningar.

En märklig känsla infinner sig av att ingenting har förändrats fram till vår tid.

I ett tidigare avsnitt, ”Skräcklitteratur och propaganda”, refererade jag till Loretta Napoleoni, den italienska författaren och journalisten som beskriver terrorismen och visar hur olika ekonomiska intressen göder den. Precis som under medeltiden. Den terrorvåg som nu breder ut sig över världen har även den en medeltida prägel, något som borde göra den omöjlig i en upplyst (?) och sekulariserad (?) tid.

Så vad blev det av 2016 års julefrid? I Europa ännu ett terrordåd, kanske årets sista där, men säkert inte i världen, och ovanpå det en dyster prognos för 2017. http://www.gp.se/nyheter/debatt/dystert-facit-av-terrorn-2016-och-dyster-prognos-1.4063646
”Vart är världen på väg?” undrade Kungen i sitt jultal och många har nog ställt sig den frågan, men även undrat vart vårt eget land är på väg. Det räcker att se på vilka svenska nyheter som har serverats oss under julveckan. Några rubriker:

”Man skjuten i ryggen i Göteborg – dog av sina skador”
”Orimligt att unga får leva sina liv på gatan”
”Ensamkommande pojkar säljer sex”
”Migrationsverket har hittat vuxna bland ensamkommande barn”
”Bråket: Konflikt mellan olika etniska grupper”
”Skola hotad på grund av rektorns hudfärg” Rektorn, Carina Rennermalm, på denna skola – Rinkebyskolan – är vit och helyllesvensk. Ur artikeln: ”I samband med förra helgen hölls även en manifestation i Rinkeby mot den senaste tidens dödsskjutningar. Under lördagen reagerade flera åhörare på tal som hölls. Politiker kallades för ”smuts”, ”djur” och ”djävulens anhang” och socialen anklagades för att vara rasistisk.
Aida Hadzialic (S), tidigare gymnasie- och kunskapslyftsminister, och Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh ska även ha kallats för ”husblattar”.
– Jag läste först senare om vad som hänt där och jag vet inte om det har något samband. Men jag har aldrig fått sådana samtal innan så det var nytt, säger Carina Rennermalm.”
(Länkar längst ner på sidan)

Alla dessa nyhetsrubriker anknyter till en mellan 2010 och 2015 totalt havererad migrationspolitik, initierad av Fredrik Reinfeldt, och en under flera decennier misslyckad integration. De är också exempel på sådant som viss media fram till förra året inte ville vidarebefordra till allmänheten, ofta med motiveringen att det skulle gynna SD och ”andra främlingsfientliga grupper”. Det finns de som fortfarande bedriver sådan, tillrättalagd journalistik.
Är det förenligt med demokratiska principer att av den anledningen vinkla eller helt tiga om företeelser som påverkar hela samhället på ett negativt sätt? Är det inte ett rimligt krav att brister och fel uppmärksammas? Om de sopas under mattan och osynliggörs blir de inte åtgärdade. Det som inte åtgärdas i tid växer och blir till sist okontrollerbart. Det är ett framsteg att allt fler nu förstår vad som händer i landet och därmed också inser behovet av åtgärder.

Sverige sticker ut http://www.worldvaluessurvey.org/WVSContents.jsp
Totalitärt, kallar danskarna Sverige. http://www.gp.se/ledare/totalit%C3%A4rt-kallar-danskarna-sverige-1.4060426

Chris Forsne skriver i dag (27 december) på Ledarsidorna. Ingressen lyder: ”2017 blir kanske året då svenskar måste växa upp. Förstå att Sverige inte är undantaget där logik och sunt förnuft knappast behöver gälla. Förstå att ”statliga medel”, som de används av politiker, inte är en svensk version av de norska folksagorna med kistor där guldpengarna ständigt svämmar över. Utan att det rör sig om skattepengar. Inse att otrevligheter i tillvaron kan nå ända inpå Kungsholmen och in i Linnéstaden.”
http://ledarsidorna.se/2016/12/chris-forsne-rasera-den-svenska-sjalvbilden/

Gott Nytt År!

capodanno

 

Länkar till nyhetsrubrikerna:
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/man-skjuten-i-ryggen-i-g%C3%B6teborg-dog-av-sina-skador-1.4073470
http://www.expressen.se/debatt/orimligt-att-unga-far-leva-sina-liv-pa-gatan/ http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article24120098.ab
http://www.expressen.se/kvallsposten/braket-konflikt-mellan-olika-etniska-grupper/
http://www.expressen.se/nyheter/skola-hotad-pa-grund-av-rektorns-hudfarg/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=6593267

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s