Politiska misstag kunde undvikits

Lämna en kommentar

6 januari, 2017 av Harkling

Merit Wager, kolumnist på SVD:s ledarsida, författare, debattör och personen bakom ”Mummelförlaget”, var under flera år medborgarnas flyktingombudsman i en ideell kommitté grundad av Mauricio Rojas. Hon har lång erfarenhet av arbete med flyktingfrågor och 2002 tilldelades hon fondförvaltaren Bancos humanpris för sin kamp för en humanare flyktingpolitik. På sin blogg har hon i ett decennium låtit ”miggor”, personer anställda på migrationsverket, berätta om sitt arbete. Berättelser som har visat på en organisation utan kontroll.

Wagers blogg har besökts av både politiker, journalister, debattörer och vanliga läsare, men trots att den information som förmedlats varit både saklig och trovärdig, har den inte lämnat något avtryck i politiska beslut och ställningstaganden. (Länkar till några av Merit Wagers blogginlägg i slutet av artikeln.)

Wager, och andra som vågade ifrågasätta volymer i migrantmottagandet http://www.expressen.se/nyheter/billstrom-vi-maste-diskutera-volymerna/ eller de alltför generösa bidragssystemen, fick inte det genomslag de borde haft eftersom hela det politiska etablissemanget från vänster till höger – undantaget SD – ända fram till hösten 2015, var överens om att tiga ihjäl allt som kunde leda till kritik och omprövning av den förda migrationspolitiken.

Men taktiken fick inte avsedd effekt. Svenska väljare har ögon att se med och öron att höra med. När den upplevda verkligheten inte stämde med den bild som journalister och politiker målade upp, började folk söka information på nätet och fick där sin egen uppfattning bekräftad. Som en följd rusade SD:s opinionssiffror och plötsligt stod hela etablissemanget handfallet med gapande munnar över en nyvunnen insikt: Väljarna kan tänka själva och dra egna slutsatser! Väljarna går inte längre att manipulera och styra! Väljarna lämnar sina gamla partier!

Regeringens tvärvändning hösten 2015 och de ursäkter och erkännanden som senaste tiden har kommit från moderat håll, visar att partiföreträdare på hög nivå tidigt insett vartåt det barkade, men valt – eller kanske tvingats? – att inte ta i problemen. Därför sitter vi nu här med en krackelerande välfärd, med bostadsbrist, stigande arbetslöshet OCH brist på utbildad arbetskraft! Med skola, polis, vård och socialtjänst som inte kan fullgöra sina uppdrag, med hot om stora skattehöjningar och med en enorm anhöriginvandring som väntar de kommande åren.

Hur detta ska tacklas kan/vill ingen ge ett tillfredsställande svar på. Politikerna kritiserar varandras åtgärder, men kan inte leverera egna, bättre förslag, utan låter samhällets svagaste grupper betala kalaset. Sjuka och handikappade mister hemtjänst och assistanstimmar, gamla får inte den vård, det boende och den mat de betalat för via skattsedeln under ett långt arbetsliv, köande sjuka får sina operationer inställda.

Professor Bo Rothstein skrev en debattartikel i GP 28 december 2016, ”Identitetsplitiken och pengarna sänkte Clinton”.

Ur artikeln: ”…stora delar av politiken från den liberala vänstern i USA, inklusive Hillary Clinton, har fokuserat på vad som brukas benämnas ´identitetspolitik´. I praktiken har detta resulterat i riktade åtgärdsprogram för olika minoritetsgrupper av typen positiv särbehandling och vad som uppfattas som kvotering till eftertraktade jobb och utbildningar. I stället för att fokusera på generella program som omfattar alla eller mycket breda segment av befolkningen, har demokraterna och Clinton kommit att för den vita arbetarklassen representera en politik vilken uppfattats som favorisering av minoritetsgrupper, något som många har kommit att jämställa med korruption.” https://www.gp.se/nyheter/debatt/identitetspolitiken-och-pengarna-s%C3%A4nkte-clinton-1.4076605

Det är utifrån Rothsteins text, mycket lätt att dra paralleller till situationen i Sverige, men trots att konsekvenserna av förd politik nu får allt mer uppmärksamhet, även i traditionell media, vill ingen ansvarig politiker i ledande ställning definiera problemen, utan nöjer sig med konstaterandet att ”vi står inför stora utmaningar”.

Förutom aviserade kraftiga skattehöjningar har ännu ingen något svar på hur”utmaningarna” ska åtgärdas på sikt. Här gäller fortfarande ”en svensk tiger”. Vad detta kommer att få för effekt för 2018 års val kan man bara ana.

skatteverket

Länkar till några av Merit Wagers senare bloggartiklar:
http://meritwager.nu/allmant/om-att-inte-bortforklara-terrorismen/
http://meritwager.nu/allmant/nara-halften-av-alla-ensamma-barn-och-unga-fran-afghanistan-som-kom-till-europa-forra-aret-sokte-sig-till-sverige/
http://meritwager.nu/allmant/vidare-om-asylbedragerier-multipla-identiteter-13-aring-som-var-25-med-mera/
http://meritwager.nu/allmant/en-migga-halla-halla-det-handlar-om-bedrageri-och-inget-annat/
http://meritwager.nu/allmant/antligen-har-fragan-om-aldersbedomning-av-asylsokande-som-sager-sig-vara-minderariga-pa-allvar-natt-de-latt-dimholjda-korridorerna-pa-gardet/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s