Journalistkriget 2

Lämna en kommentar

15 januari, 2017 av Harkling

Fortsättning från föregående inlägg

Vart kriget, som startade hösten 2016 mellan några av Sveriges största tidningar, kommer att leda återstår att se. Ingen – allra minst Peter Wolodarski själv – hade väl förväntat att hans beskyllningar och påståenden om att tidningar som Göteborgsposten och Expressen har övergett sina liberala värderingar och börjat gå extremhögerns ärenden skulle få stå oemotsagda. Naturligtvis har Wolodarski fått svar på tal.

I debatt med Alice Teodorescu http://www.svtplay.se/video/11015385/agenda/agenda-13-nov-21-15 (kommenterad i tidigare inlägg (”Wolodarskis kalla fötter”) upplevde han ett totalt nederlag och en månad senare fick han sina fiskar varma av Thomas Mattsson, Expressen
http://bloggar.expressen.se/thomasmattsson/2016/12/dn-vs-expressen-ar-en-72-ar-lang-fajt-mellan-tva-konkurrenter/
Mattson ger i sin artikel Wolodarski och andra behövande en lektion i Expressens liberala historia och gör tydligt varför DN:s påståenden är så absurda. Han citerar tidningens tidigare politiska redaktör Per Wrigstads yttrande: ”Det skulle ju vara en idiot som övergav Expressengemenskapen för det besynnerliga plakathängargänget på DN.” Att Wolodarski skulle vara en idiot förnekar Mattsson, men repliken lär ha fällts i samband med att Wolodarski lämnade Expressen för anställning på DN.
Mattssons artikel avslutas så här:
”Expressens humanistiska hållning sviktar inte; Expressens ledarsida har både hjärta och hjärna.
Men vad tycker DN:s ledarsida? Finns det någon enda profilfråga att förhålla sig till? Har DN en röst? Eller bara en klagoröst? Kommer DN, till sist, stå för något?
Björn Wiman drar sig dock inte för att på DN Kultur citera Bo Strömstedt, chefredaktörernas chefredaktör och Expressens ansvarige utgivare 1977–1991, som gick bort i våras.
Det är som en kil ska slås mellan det gamla tryggt vänsterliberala antinazistiska kamporganet och dagens, förväntas man förmoda, svajiga boulevardblad som till och med flörtar med högerpopulism.
Jag citerar därför också: `Det är min mening att DN:s principiella principlöshet i yttrandefrihetsfrågor i skilda sammanhang fört tidningen i bekymmer.`
Skrev Bo Strömstedt.”
Det bör ha fått Wolodarski att sätta i halsen.

Den som hämtar sin nyhetsinformation enbart från DN utsätter sig för en mer eller mindre medveten indoktrinering. Genom att agendajournalistikens berättande form vädjar till läsarnas känslor, men väljer att bortse från objektiv och relevant faktainformation, så bidrar den till en förvrängd bild av verkligheten och påverkar bedömningen av vad som är rätt respektive fel.

Här lägger jag ut länkar till tre artiklar som berättar om en och samma händelse: Utvisningen i december av ett antal afghaner som saknade asylskäl och därför enligt gällande lag inte beviljats uppehållstillstånd.

Den första artikeln är skriven av Mats Dagerlind och publicerad på Avpixlat. http://avpixlat.info/2017/01/05/vald-sexuella-hot-och-vansterkravaller-nar-asylfuskare-och-kriminella-utvisades-till-afghanistan/

Så här beskrivs händelsen i Aftonbladet. Artikelförfattaren heter Olof Svensson http://www.aftonbladet.se/a/Ee323

Och här är till sist DN:s skildring av samma händelse. Artikeln är skriven av – Niklas Orrenius! http://www.dn.se/nyheter/sverige/morgan-johansson-man-far-aldrig-tappa-sin-medmansklighet/ Eftersom den är låst för icke prenumeranter refererar jag en del av texten.

Den börjar med en miljöbeskrivning av regeringskansliets nedsläckta matsal på luciadagens morgon då Orrenius intervjuar Morgan Johansson om utvisningen. Den leende lucian och sångtexten som citeras, ”Välkommen du goda med ljuset hit, Välkommen med hälsning om julefrid” får illustrera och förstärka motsättningen mellan julens fredsbudskap och den händelse Orrenius vill få läsarna att avsky och protestera mot, trots att den är i enlighet med svensk lagstiftning.
Om bråket på flygplatsen och i planet berättar inte Orrenius, utan konstaterar bara att ”Afghanerna ville inte skickas till ett land som av UD bedöms som så farligt att man avråder svenskar från att resa dit. Några sa att de var rädda att dödas.”
Han ifrågasätter sedan överenskommelsen mellan den svenska och den afghanska regeringen och meddelar att Svenska Afghanistankommittén har vädjat till Sveriges regering om att inte skicka människor till Kabul, men att denna vädjan ”har fallit platt”. Något Orrenius inte förstår, eftersom de som kommer tillbaka till Afghanistan ”riskerar att behöva tigga eller hitta försörjning i kriminella nätverk”. Motiveringar som alltså är rent ekonomiska och därmed inte ses som asylskäl i Sverige.
Johansson svarar med en motfråga: ”Om vi inte haft det avtalet på plats, och våra domstolar sagt ´här har vi en person som inte har ett skyddsbehov och därmed inte rätt att stanna i Sverige´ – vad skulle vi då gjort med den personen? Skulle han då varit kvar i Sverige? Då hade vi i praktiken fått en situation med fri invandring för afghaner. Det kan vi inte ha.

Fortsättningen av intervjun är ett enda långt ifrågasättande av det rimliga i att regeringen följer gällande lagar och regelverk och dessa framställs av Orrenius som ”omänskliga”. Morgan Johansson får frågan om han inte skäms över den förda politiken! Men det gör han inte, utan påminner i stället om den hjälp Sverige faktiskt så generöst har gett.
Avslutningsvis finns en faktaruta som handlar om återvändaravtalet mellan Sverige och Afghanistan och om situation i Afghanistan i nuläget. Däremot presenteras inga fakta om vad den stora strömmen av migranter utan asylskäl har haft och kommer att få för konsekvenser för det svenska samhället.

Tre artiklar som behandlar samma nyhet. Vilken föredrar du som nyhetskonsument? Är det kanske en bra idé att få information från olika källor med olika värderingar? Är det kanske just det som tryck- och åsiktsfrihet handlar om?

Fortsättning i nästa inlägg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s