Och vänstern då?

1

26 januari, 2017 av Harkling

Vänsterpartiet har en gyllene position i svensk politik sedan den rödgröna regeringen tog över. Om deras rötter talas det inte. De får vara med och förhandla, men eftersom de inte ingår i regeringen behöver de inte ta något ansvar för fattade beslut. Att förhandlingarna har varit till Vänsterpartiets belåtenhet bekräftar Jonas Sjöstedt i en DN-artikel.

”Hittills står jag för att budgetarna har gjort Sverige lite mer jämlikt”, säger han. http://www.dn.se/nyheter/politik/jonas-sjostedt-socialdemokraterna-ar-otroligt-defensiva/
Man måste då  fråga sig vilka grupper som är inkluderade i (V):s jämlikhetsambition. Att det inte gäller alla framgår tydligt.
Hur är det till exempel med dementa som betalar för oxfilé, men serveras fil på sitt boende? Hur är det med de äldre kvinnor som efter ett arbetsliv på upp emot 50 år tvingas leva under EU:s fattigdomsgräns? Hur är det med småflickor som könsstympas i svenska ”utanförskapsområden”? Hur är det med kvinnor som inte tillåts klä sig som de vill och som hindras att själva välja partner? Hur är det med individer i alla åldrar som känner otrygghet när de rör sig ute på stan? Hur står det egentligen till med feminismen?

Om detta talar inte vänsterns företrädare, men det borde de göra. Det är snarare så att vi ser inskränkningar i de demokratiska fri- och rättigheter – inte minst för kvinnor – som tidigare varit självklara.
Detta hindrar inte vänsterpartister från att slå sig för bröstet och i samband med FN:s Internationella Mänskliga Solidaritetens Dag gå upp i falsett i en GP-artikel http://www.gp.se/nyheter/debatt/solidaritetens-gl%C3%B6d-%C3%A4r-stark-1.4057161 ”Solidariteten och sammanhållningen har fått utstå flera slag den senaste tiden. (…) Det betyder däremot inte att den solidariska glöden har slocknat. Vi är stolta över att bo i en stad som Göteborg. En stad som aldrig sagt sig vara full utan alltid välkomnat människor på flykt. (…)Trots mörka tider har vi inte låtit blickarna sänkas eller ryggarna krökas. Tvärtom har vi med högburna huvuden och räta ryggar bevisat att solidariteten är långt ifrån besegrad.”

Av den artikeln framgår klart vilka som prioriteras i Vänsterpartiets jämlikhetssträvan. En grupp som växte betänkligt förra hösten och som inte via skattsedeln bidragit till den svenska ekonomi som på några års sikt hotar bli alltmer kärv.

Men ekonomi är inget som bekymrar (V) i Göteborg. De har just genomfört ett dyrt experiment med sänkt arbetstid i vården och vill helst permanenta det. Ett välbehövligt initiativ om pengar funnes, men inte i ett läge där de kommunala utgifterna skenar, inte minst till följd av en illa skött invandrings- och integrationspolitik. Vänsterns lösning heter skattehöjningar för de rika, d v s alla som tjänar över 25 000 kronor i månaden.

DN publicerade i juli 2015 en ledare, skriven av Carl Johan von Seth http://www.dn.se/ledare/signerat/carl-johan-von-seth-dummare-an-vad-du-ar/ som refererar till en studie av ekonomerna Johanna Möllerström och David Seim. De har studerat sambandet mellan åsikter om fördelningspolitik och kognitiv förmåga och enligt artikelförfattaren kommit till slutsatsen: ”Ju mer hjärna, desto mindre aptit på vänsterpolitik”. En annan studie visade liknande resultat.
”Kanske är det så att vänstern är korkad. Men en del gör sig nog bara dummare än vad de är”, tror von Seth.

Man är böjd att hålla med när man läser om göteborgsvänsterns senaste fadäs; avhoppet i samband med länsstyrelens årliga arrangemang för att hedra förintelsens offer. http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/v%C3%A4nstern-hoppar-av-i-protest-mot-sd-1.4113867 Motiveringen är att SD står som medarrangör och man hänvisar till att partiet vid sin framväxt hade företrädare med ett förflutet inom nazistiska organisationer. Landshövdingen applåderar inte (V):s ställningstagande. Han säger: ”Det finns en god tanke med att samtliga politiska partier gemensamt kan ställa sig bakom det, utan att vi får en partipolitisk diskussion”.

I samband med att manifestationen år 2000 genomfördes för första gången togs ett beslut om att alla riksdagspartier gemensamt skulle stå som arrangörer. SD har i demokratiska val tagit plats i riksdagen och därmed finns inga skäl för särbehandling. En sådan rimmar illa med demokratiska principer och är en kränkning av de väljare som röstat fram partiet.

Lite illvilligt undrar jag om (V) genom att skylla på andra kanske försöker dölja sitt verkliga skäl att inte delta? Hur har kommunisterna bakåt i tiden sett på och behandlat judar? En gammal artikel från 1968 http://www.svensktidskrift.se/kommunismen-och-judefragan/ har en del att berätta och vad dagens vänsterpartister beträffar så tar de starkt avstånd från judiska intressen i Palestinafrågan.
Intressant i sammanhanget blir det också att representanter för de som var med och grundade SD hoppat av eftersom de anser att det ”numera styrs av sionistiska judar”. Mer om detta kan man läsa i ett inlägg på ”Galne Gunnars blogg” från juli 2015. https://galnegunnarsblogg.wordpress.com/2015/07/16/sionistiska-judar-styr-sverigedemokraterna/

Riktigt pinsamt blir det sedan andra partier börjat diskutera att följa (V):s exempel och bojkotta manifestationen. Heder åt de som inte hycklar – i detta fallet (MP), (C) och (M). Maria Rydén (M) vill se minnesdagen som ”ett tillfälle att gemensamt hedra Förintelsens offer och lägga partipolitik åt sidan”.
”Det är dåligt av vänstern att hoppa av. Jag kan känna så här: det finns en del även i Vänsterns historia. Det viktiga är att man gör rätt framåt”, säger hon. http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/fler-ifr%C3%A5gas%C3%A4tter-sd-s-l%C3%A4mplighet-som-arrang%C3%B6r-1.4115742

Kanske befogat att genomföra mer forskning på vad som ligger bakom vänstersympatier. Möjligen kan vi få en ny diagnos att införliva bland bokstavsbeteckningarna?

Rosa V2

Annonser

En tanke på “Och vänstern då?

  1. SasjaL skriver:

    Det är en och annan politiker som kommer att bli ‘drabbad’ utav vänsterns patentlösning med ‘Skattehöjning’ (C) & (P). Som lösning på detta problem, i alla fall för den politiska ‘eliten’, så kommer detta att kompenseras med en rejäl löneökning …

    (Dagens fråga: Vilken politiker var det som sade: ”… men det är inte vi som sätter lönerna! ”? Media vid tillfäller missade den uppenbara följdfrågan: ”Vilka är det som tillsätter de som bestämmer det då?” …)

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s