Desperat moderat (1)

Lämna en kommentar

6 februari, 2017 av Harkling

Det har runnit mycket vatten under broarna sedan Janne Josefsson i Uppdrag Granskning avslöjade vad som sades i de svenska valstugorna bara några dagar före valet 2002. Där visade det sig att både (M)- och (S)-företrädare var skeptiska till Sveriges generösa invandringspolitik. Det året kom 64 087 personer till Sverige enligt SCB. Drygt 30 000 av dessa var asylsökande.

Att yttra sig kritiskt om invandring var känsligt redan då och reaktionerna blev våldsamma. Speciellt moderater fick stark kritik för sina uttalanden och valutgången blev en katastrof. Efter valet låg opinionssiffran på 13,5 %. Bo Lundgren avgick som partiledare 2003 och Fredrik Reinfeldt tog över. Han lanserade ”Nya Moderaterna” och lyfte tre frågor som speciellt viktiga:
Det skall löna sig att arbeta
• Satsningar på välfärden, främst skola, vård och omsorg
• Nolltolerans mot brott

Att satsningar på välfärden fanns med här kan tyckas något märkligt. Så här sa Reinfeldt 1993:
”Välfärdsstaten är omöjlig som konstruktion. Tro inte på bidrag i framtiden – tro inte på politikerna!” https://www.youtube.com/watch?v=80G3Zze8Dl8
En mer utförlig analys och viljeinriktning uttryckte han i sin bok ”Det sovande folket” som kom ut samma år och Jan Guillou skrev om den i Aftonbladet 2014: http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article19340038.ab

Men Reinfeldts idéer gick hem. Partiet växte, Alliansen bildades och i valet 2006 fick (M) 26,23 % av rösterna, vilket innebar det bästa valresultatet sedan 1928! Reinfeldt blev nästan nationalhjälte och medias gullgosse tillsammans med sin finansminister Anders Borg.

Åren fram till nästa val fortsatte opinionsframgångarna och i 2010 års val kunde (M) efter en tillfällig svacka hösta in drygt 30 % av väljarrösterna. Men där hände något som radikalt skulle förändra Sveriges framtid.

Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och därmed fanns inte längre någon borgerlig majoritet. Den där valnatten begick Reinfeldt ett fatalt misstag. Redan i sitt tal i slutet av valvakan gjorde han klart att samarbete med (SD) var uteslutet och att han för ett bredare regeringsstöd tänkte ta kontakt med Miljöpartiet.
Något regeringssamarbete med Mp blev det nu inte och Reinfeldt tvingades bilda en minoritetsregering med Alliansen, men hämnades på SD-väljarna genom sin uppgörelse med (MP) i migrationsfrågan 2011. Det är intressant att läsa SVT:s rapportering om händelsen nu, nästan exakt sex år senare. http://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-och-mp-overens-om-migrationspolitiken

Det ”oberoende migrationsforskningsinstitut” som nämns i artikeln tycks ha stannat vid en ramöverenskommelse, men en fjärde migrationsdomstol inrättades i Luleå 2013. Syftet var att korta handläggningstiderna, men Reinfeldt hade en egen agenda:
”Genom överenskommelsen stänger man enligt Fredrik Reinfeldt dörren för Sverigedemokraterna” skrev Aftonbladet i mars 2011. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12636564.ab

Sedan var det fritt fram för miljöpartistisk välvilja. Med en ökande ström flyktingar från Syrien försvann möjligheten att följa de lagar och regler som fanns för mottagandet och både krav på ID-handlingar och åldersbestämning förbisågs. Välfärden byggdes ut till att omfatta även människor som vistades illegalt i Sverige och generositet i fråga om PUT gjorde Sverige extra attraktivt för de som ville söka sig en ny tillvaro. Några exempel:
”1 juli 2013 får personer som vistas i Sverige utan tillstånd rätt till samma subventionerade hälso- och sjukvård som asylsökande, det vill säga akut sjukvård. Barn som vistas i landet utan tillstånd får fullständig hälso- och sjukvård inklusive tandvård.
I september 2013 ger Migrationsverket permanenta uppehållstillstånd till alla syrier och statslösa som kommer från det krigsdrabbade Syrien.”
http://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Fakta-om-migration/Historik.html

statistik-asylsokande

Kritiken uteblev inte och den kom inte minst från de egna leden. Gamla erfarna moderater såg med fasa på partiets utveckling mot avveckling och bara yttersta vänstern var odelat nöjd. Att Reinfeldt gjort sig omöjlig genom uppgörelsen med Miljöpartiet blev allt tydligare och ”Öppna era hjärtan-talet” inför valet 2014 blev spiken i kistan.
”Men nu är pengarna slut, säger Reinfeldt. När människor nu flyr från Irak och Syrien vill Reinfeldt säga att detta kommer kosta väldigt mycket. Därför finns det inte pengar till välfärdsreformer de kommande fyra åren. Enligt Expressen planerar regeringen nu särskilda skattehöjningar för att finansiera invandring” skrev Värmlands Folkblad 25 augusti 2014. http://www.vf.se/uncategorized/reinfeldts-katastrofala-grepp/

Reinfeldt hade agerat desperat och försatt Sverige i en ohållbar situation som han naturligtvis mycket väl måste ha insett konsekvenserna av. Redan på valnatten meddelade han att han tänkte avgå som partiledare och överlät därmed sin plats åt Anna Kinberg Batra – eller, som någon uttryckte det på Facebook, ”…lämnade henne med Svarte Petter.

Reinfeldt har sedan nagelfarits på nätet och den hårdaste kritiken stod (S)-skribenten Daniel Suhonen för i en artikel från juni 2015 https://www.dagenssamhalle.se/kronika/reinfeldt-har-kommit-foer-billigt-undan-16713 Enligt Suhonen är Reinfeldt ”den farligaste ledaren vi har haft sedan demokratin infördes” och han ”regerade Sverige med ett närmast sociopatiskt falskspel som inte har några jämlikar.

Att han nådde långt i sin gamla ambition att krossa välfärdssamhället blir allt mer tydligt, men kanske är det bristen på uppskattning för denna bedrift som gjort att han hittills inte fått några attraktiva jobberbjudanden av den typ som annars brukar hagla över avdankade politiker. Reinfeldt har fått nöja sig med ett mediokert gästspel som programledare i SVT.

Och hur har det sedan gått för Moderaterna och Anna Kinberg Batra? Om det handlar nästa inlägg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s