Den nya verkligheten

3

19 februari, 2017 av Harkling

Det är många som inte längre känner igen sig i ”välfärdssverige” där flera viktiga funktioner numera haltar fram på kryckor. Skatterna, som sänktes under Alliansregeringen, börjar krypa uppåt igen – eller rättare uttryckt – öka med stormsteg. DN meddelade i september 2016 att regeringen i höstbudgeten föreslog en höjning av inkomstskatten med upp till 1.200 kronor per person och år. Fler löntagare ska betala statlig inkomstskatt och värnskatt 2018.

Höjningarna är ett resultat av budgetförhandlingarna med Vänsterpartiet. Facken är kritiska men det bekymrar inte Jonas Sjöstedt.
”Det här är mycket måttliga skattehöjningar med tanke på hur mycket de här personerna tjänar”, tycker han. http://www.dn.se/nyheter/politik/fortsatt-hojning-av-inkomstskatten-far-kritik/
Även kommunerna aviserar skattehöjningar. http://www.expressen.se/dinapengar/har-ar-35-kommunerna-som-far-hojd-skatt/
Skattehöjningar tycks ha ett egenvärde för röda regeringar oavsett utfall. Att många arbetar mindre, ägnar sig åt svartjobb eller helt avstår  från att arbeta bortser man från. Ändå är alla partier från vänster till höger överens om målet att få fler i arbete för att öka samhällets inkomster. Under Alliansregeringen sänktes skatten på arbete i flera steg, men ändå ökade skatteintäkterna totalt med 14 %. http://www.di.se/artiklar/2016/8/18/ledare-okade-skatteintakter-under-alliansaren/
”Skattesänkningar är något gammalt och mossigt”, tyckte finansministern i december och fick svar från Johan IngeröTimbro, som skrev på Twitter:
”Sänkt skatt handlar inte om att slakta välfärd utan om att tvinga fram prioriteringar, så att inte vilken idioti som helst ges skattepengar”. Något som kändes extra aktuellt när GP redogjorde för Göteborgs senaste rödgröna projekt: Kameluppfödning i Angered. https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/miljonbidrag-till-kamelturism-och-mj%C3%B6lk-1.4150581

Vilken är då skattebetalarnas syn på aviserade höjningar? Många har nog ännu inte effekten klar för sig, men hur betalningsbenägen blir man när insikten väl kommer? Trots sänkningarna under Alliansåren låg vi år 2015 på sjätte plats uppifrån i OECD:s skattebetalarliga http://www.ekonomifakta.se/fakta/skatter/skattetryck/skattetryck-i-sverige-och-internationellt/ och rimligt vore att vi då fick valuta för satsade skattemedel i form av en fungerande välfärd.

Aleksandra Boscanin skrev i GP 29 december 2016 en ledarartikel med rubriken ”Varför betala för det som ej fungerar?” http://www.gp.se/ledare/varf%C3%B6r-betala-f%C3%B6r-det-som-ej-fungerar-1.4082874 Frågan är i högsta grad motiverad. Ur artikeln:
”Sverige har i mångt och mycket förvandlats till en nattvandrarstat, ett begrepp som myntades av ledarskribenten Per Gudmundson och vars definition lyder: ”Samhälle där statens uppgifter maximeras i allt utom att garantera medborgarnas grundläggande trygg- och säkerhet. Försvar, rättsväsende och katastrofberedskap sköts ist av frivilliga.” (SvD 14/8 2014).”

Att den stora strömmen migranter tär på Sveriges resurser är fortfarande ett känsligt påstående, men dyker ändå allt oftare upp i debatten. Både Löfven och Reinfeldt fortsätter hävda att invandringen är lönsam för Sverige, trots att statistik visar motsatsen. Anna Dahlberg beskriver situationen i en artikel i Expressen 28 januari 2017 http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/lofven-borde-akta-sig-for-alternativa-fakta/ Ur artikeln: Inget annat västland har någonsin tagit emot så många asylsökande i relation till sin befolkning som Sverige gjorde under åren 2014-15 (OECD). Det säger något om den unika utmaning som vi står inför. Önsketänkande och förvrängda fakta kommer inte att underlätta den uppgiften. En som länge har påtalat detta är nationalekonomen Tino Sanandaji, som nyligen utkom med den läsvärda boken ”Massutmaning – ekonomisk politik mot utanförskap och antisocialt beteende”

Det är svårt att på nätet hitta exakta siffror som visar hur mycket flyktingmottagande och integration kostar i dagsläget.
Sjuttio miljarder per år fram till 2020 trodde Aftonbladet i april 2016 http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22622793.ab
IMF gjorde i januari 2016 en beräkning över kostnaderna i andel av BNP och visar i en tabell en jämförelse mellan olika EU-länders kostnader. Sverige sticker ut förstås, men även Danmark visar en hög stapel. http://newsvoice.se/2016/01/21/imf-flyktingstrommarna-kostar-mest-for-sverige-i-eu/
En mer optimistisk beräkning finns på
http://nyheter24.se/nyheter/politik/861558-sa-mycket-kommer-regeringen-lagga-pa-flyktingmottagande-nasta-ar

Att det inte handlar om småpengar framgår emellertid. Samtidigt kommer larmrapporter från sjukvården, http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/verksamhetschefen-kan-inte-garantera-patientsakerheten
från polisen, http://www.bohuslaningen.se/%C3%A5sikt/debatt-och-ins%C3%A4ndare/samh%C3%A4llets-prioriteringar-ur-en-polismans-%C3%B6gon-1.778483
från äldreomsorgen, http://www.hd.se/2016-10-24/hon-avslojar-brister-i-svenska-sjukvarden
från skolanhttp://www.blt.se/ledare/katederundervisningen-kan-radda-en-skola-i-kris/

Inte mycket av det som traditionellt benämns ”välfärd” tycks fungera tillfredsställande, men problemen är inte nya. Larmartiklar har förekommit under många år och man kan misstänka en kombination av kostnadsökningar, systemfel och bristande ledarskap. Hur som helst behövs åtgärder för att åstadkomma en positiv förändring och den rödgröna regeringens recept är som vanligt skattehöjningar.

Ser man till skolan har den ekonomiska tilldelningen per elev aldrig varit större än det senaste årtiondet, ändå är resultaten mediokra.
Välfärdssamhället krackelerar.
Missnöjet ökar.
Hela systemet hotar att braka samman.

För att citera trubaduren Anders Fugelstad:
Ingenting är längre som förut
Alla gamla sanningar är slut
Alla gamla sånger de är vals
Och stämmer inte alls

Våra politiker har i sin exempellösa välvilja och önskan att låta Sverige framstå som humanitär stormakt tagit sig vatten över huvudet. Vem vågar vidta åtgärder för att förändra i grunden? Till vem ska väljarna vända sig när alla traditionella partier för i stort sett samma politik? Är det någon som ser likheter med situationen i USA och anar utgången av nästa val?

massutmaning

Annonser

3 tankar om “Den nya verkligheten

 1. Helena skriver:

  Många inser nog aldrig för de är okunniga och skall inte sitta på den plats de sitter. Samhället är komplext och vi behöver ha erfaret och kunnigt folk på dessa platser. Politrucker ska förpassas till historien. Absolut, låt oss kliva fram!

  Liked by 1 person

 2. Helena skriver:

  Okunnigheten om pengars värde och respekten för våra gemensamma skattemedel är så låg hos politiker och dess tjänstemän. Tror att 2018 blir ett ”intressant” år. Men det är vi (civila samhället ) som måste kräva annat och utkräva ansvar. Samt kliva fram. Politiker i 8 klövern gör det inte. De vill sitta kvar vid grytorna på ett allt bredare arsle. Vi behöver tänka om och tänka nytt.

  Liked by 1 person

  • Harkling skriver:

   Håller helt med dig. Jag tycker mig se en tendens till ett politiskt uppvaknande även om mycket återstår innan kåren till fullo inser sitt ansvar gentemot väljarna och därför är det så viktigt att ”vanliga” människor är engagerade och vågar ställa krav, precis som du säger.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s