Objektivitet, media och Massutmaning

Lämna en kommentar

31 mars, 2017 av Harkling

Det kritiska ställningstagandet är förutsättningen för en fungerande demokrati. Genom att få olika aspekter belysta och väga deras trovärdighet mot varandra kan du göra dina egna ställningstaganden. Alternativet är att okritiskt svälja någon annans uppfattning. Att det senare sker är inte ovanligt. Förutfattade meningar, vinklade redogörelser och direkta osanningar har spridits, inte bara på nätet utan även i etablerade traditionella medier med stort genomslag på allmänhetens åsiktsbildning.

Om aktörer som åtnjuter förtroende sprider falsk information blir skadan större än om den sprids via Facebook, Twitter eller bloggar, eftersom tron på sanningshalten i det som förmedlas av etablerad media är väl förankrad hos allmänheten.

DN har publicerat en serie artiklar på temat, bland annat denna ledare av Lena Andersson http://www.dn.se/ledare/kolumner/lena-andersson-kallkritik-ar-inte-svaret/ där hon ifrågasätter nyttan med källkritiken med bland annat följande tanke:

”Alla besvärande fakta är inte falska. På det hela taget är sanningen en större prövning för människan än lögnen. Och det är just när sanningen är besvärande som det behövs humanistiska värderingar.”

Kanske är det DN:s filosofi i ett nötskal? Så framstår det i alla fall av nedanstående rubriker och citat hämtade från tidningen:

”M ger felaktig bild av forskning om skolan”
”Södersjukhusets siffror ger felaktig bild – DN.SE”
”Adelsohn ger felaktig bild av miljödiesel – DN.SE” (Croneman)
”…Sara Skyttedal ger en felaktig bild av sin konflikt med DN”
”Riksåklagaren är inte objektiv”
”Dokumentärfilm är inte per definition objektiv journalistik”

DN tar utifrån sin position som landets största (?) tidning på sig rollen som allvetande sanningssägare med monopol på rätt och fel. Utgår man från ”humanistiska värderingar” kan man bortse från sådana trivialiteter som ekonomi och statistik, men samtidigt verkar tidningen vara något ambivalent i sin hållning, eller har någon kanske tagit åt sig av framförd kritik? Så här står det i en osignerad ledare 1 mars 2017:

”Det finns en stor fara för journalistiken när nyhetsreportrar ser sig som aktörer i en konflikt. (…) Visst publicerar traditionella medier ibland felaktigheter, det görs tendentiösa vinklingar och publiceras uppgifter som inte hade klarat en faktagranskning. Skillnaden är att de vanliga medieföretagen följer pressetiska regler.(…) Nyhetsmediernas roll är inte att driva politik, den är att informera medborgarna så att de själva kan fatta rationella politiska beslut.” http://www.dn.se/ledare/huvudledare/faktakoll-ja-propaganda-nej/

Att DN inte såg fram emot utgivningen av Tino Sanandajis bok ”Massutmaning” har framgått tydligt, antagligen just för att den baseras på statistik, siffror och fakta, men trots det har den fått goda recensioner och blivit en storsäljare. Jag beställde den från Bokus någon vecka efter utgivningen. Den var då redan slutsåld och jag fick vänta på en ny tryckning. Nu har jag läst den och jag är imponerad!

Den 20 februari skrev Tino Sanandaji på Facebook:

”En svensk bok anses sälja bra om den uppnår ett eller två tusen ex på ett år. (…)  I dag fick jag beställningssiffrorna på Massutmaning som ligger på ca 1500 exemplar – per dag! (…)Trots positiva recensioner i svensk och utländsk press har inga fysiska bokkedjor beställt boken som toppar näthandeln. Flera bibliotek vägrar ta in den”

Det positiva mottagandet har inte imponerat på DN som i stället utan saklig grund försökt framställa boken i tvivelaktig dager. DN låser numera de flesta artiklar (vilket knappast ökar antal prenumeranter), men här är ändå några länkar:
http://www.dn.se/kultur-noje/tino-sanandajis-bok-blev-en-utmaning-for-biblioteken/
http://www.dn.se/arkiv/kultur/biblioteken-maste-kunna-ta-stallning/
http://www.dn.se/kultur-noje/svenska-pen-stottar-hotade-bibliotekarier/

Tino Sanandaji på Facebook 25 mars :
”DN har (…) använt ordet ”hot” över tio gånger i sin rapportering. Media har skapat en narrativ om hot mot bibliotek som vägrade ta in Massutmaning (…) Vare sig Ekerö eller Botkyrka har rapporterat några konkreta hot…”

…och 27 mars:
”DN medger att de saknar källa för dödshot mot bibliotek, som de hånade mig och mina läsare för (…) Vi ser hur desinformation inplanteras. DN rör samman rapportering av min bok med annat, vilket lurar deras skribenter och andra lättagiterade. Henric Arnstad frågar: ´Du anser att mordhoten mot bibliotekarier är påhittade?´ DN är nöjda när den falska narrativ om hot de inplanterade sprids. (…) Tidningens kulturskribent försvarar sig ´Det var en humoristisk notis, släpp det´! Jag kommer inte släppa det. DN är skyldig mig och mina läsare en tydlig rättelse.”

Så här säger andra om Tinos bok:

https://ledarsidorna.se/2017/02/recension-av-tino-sanandajis-bok-massutmaning/

https://www.svd.se/hur-ska-det-ga-for-nasta-miljon http://www.momsens.se/recension-massutmaning-av-tino-sanandaji

http://www.expressen.se/kultur/sakligt-av-sanandaji-om-invandringens-pris/

http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/dABpA/inslappta–men-utestangda

”Boken innehar för tillfället (2017) finansieringsrekordet för svenska projekt inom publicering på Kickstarter med en totalsumma på 632 205 kronor. Den gavs ut på eget förlag men toppade snabbt de nätbaserade bokhandlarnas topplistor.” https://sv.wikipedia.org/wiki/Massutmaning

Själv anser jag att det här är en bok ALLA borde läsa, men framför allt ALLA politiker på ALLA nivåer. Dessutom borde den bli obligatorisk kurslitteratur på ALLA utbildningar med humanistisk/ekonomisk/social inriktning!

Massutmaning

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s