Västlänken – den onödiga tunneln (4)

1

6 juli, 2017 av Harkling

Naturligtvis har det presenterats alternativ till Västlänken. Flera av förslagsställarna har varit ingenjörer och sakkunniga, men har av tunnelförespråkare och politiker avfärdats som ”griniga, överåriga gubbar”. Kanske sitter dessa gubbar inne med den erfarenhet och kompetens som behövs, vilket inte verkar vara fallet för de som okritiskt har anammat VL i tron att allt löser sig.

Mest omskriven har nog ”Gårdalänken” blivit. På http://xn--centralstationgrda-jub.se/gardalankenvastlanken/ presenteras förslaget i punktform.

I september 2014 skrev Linda Nohrstedt på ”Ny teknik” om Gårdalänken och den som först presenterade idén, Gunnar Anjou. https://www.nyteknik.se/bygg/var-losning-ar-battre-och-billigare-an-vastlanken-6397873  Anjou tar upp problemet med övergång mellan lera och berg, vilket blir aktuellt i fallet Västlänken. ”Det är svårt och jobbigt och dyrt som tusan, och jag tror att de har 11 sådana övergångar”, säger han. Gårdalänken skulle bli ett billigare alternativ och den skulle gå enbart genom berg.

Från politikers och Trafikverkets sida finns ingen vilja att utreda några alternativ. Nyhus säger blankt nej – man undrar varför –  http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/nyhus-vill-inte-utreda-alternativ-1.377077 och Trafikverket påstår på sin hemsida under fliken ”Elva myter om Västlänken” http://www.trafikverket.se/nara-dig/Vastra-gotaland/projekt-i-vastra-gotalands-lan/Vastlanken—smidigare-pendling-och-effektivare-trafik/Nyheter/2014/2014-02/Elva-myter-om-Vastlanken/ att alternativ redan har utretts. Framgår dock inte vilka. Ta gärna en titt på övriga ”myter” också. De flesta av dessa påståenden kan avfärdas med fakta som jag refererat till i detta och tidigare inlägg.

http://stoppavastlanken.nu/alternativen-till-vastlanken-vad-ar-forstarkningsalternativet/ presenterades 2015 ”Förstärkningsalternativet” vars starkaste argument, förutom nyttan, är den betydligt lägre kostnaden.

En grupp, Värmby Consulting, kom med ytterligare ett alternativt förslag 2016, som är en utveckling av Förstärkningsalternativet. http://varmbyconsulting.com/ett-mycket-battre-alternativ-an-vastlanken/  Här har man lagt in en jämförelse mellan den egna planen och Västlänken. Viss hänsyn bör kanske tas till egenintresset, men den visar uppenbara fördelar för såväl kostnader, byggtid, samhällsnytta och miljö. Konsulterna bakom förslaget beskriver sig som ”erfarna och intresserade personer, som alla under ett helt arbetsliv sysslat med trafikfrågor, samhällsbyggnad och byggverksamhet.”

Fortsättning följer

Gardalanken

En tanke på “Västlänken – den onödiga tunneln (4)

  1. SasjaL skriver:

    Fick mig nu att tänka på den ‘långbänk’ som funnits i många år i min födelsestad Stockholm. Där har man i motsats till Gtbrg motarbetat det hela. I Sthlm finns det ett stort behov att styra runt passerade trafik (bl.a. E4:an), i stället för att den som idag passerar igenom med allt vad det innebär.

    Vi kanske skulle byta plats på ett antal personer. Vi skickar de motvilliga i Sthlm till Gtbrg och vice versa …

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s