Aktivera ”Valboskapen”!

Lämna en kommentar

7 oktober, 2017 av Harkling

Med mindre än ett år till nästa val duggar de politiska budskapen allt tätare och partierna tävlar om generösa budgetförslag. Samtidigt blir debattklimatet allt mer vulgärt, något som Ulf Kristersson vill ändra på. Det är bra. Vad väljarna inte behöver utsättas för i valrörelsen är fulknep och direkta osanningar. Vi vill ha klara och raka besked, inte minst i frågan om hur en ny regering kan komma att se ut.

Om detta skriver Alice Teodorescu i GP (7 oktober 2017). http://www.gp.se/ledare/teodorescu-stig-fram-alla-vuxna-i-rummet-1.4706699 Hon framhåller att en alliansregering bara kan bli verklighet om den söker någon form av stöd hos SD och uppmanar allianspartierna att förhålla sig till SD som S förhållit sig till Vänsterpartiet ”…också när det senare hade ett K för ´kommunisterna´ i partibeteckningen”. Naturligtvis har Teodorescu helt rätt! Vad än Annie Lööf säger, så kommer en alliansregering inte få egen majoritet och i så fall riskerar en röst på ett alliansparti att i praktiken bli en röst på en vänsterregering liknande den vi har i dag.

Det är nu som vi väljare verkligen behöver aktivera minne och andra hjärnfunktioner för att kunna bedöma diverse politiska uttalanden och även studera tidigare vallöften och dess infriande.

På den här länken https://www.socialdemokraterna.se/var-politik/arkiv/val/valet-2014/ finns en lista över S:s intentioner inför en seger i valet 2014. Det är upp till var och en att bedöma hur dessa har uppfyllts.

Vikten av källgranskning kan inte nog betonas. Vem säger vad och i vems intresse? Är uttalandet sant eller en förvrängning av just den typ som Teodorescu lyfter fram i sin artikel? Hur rimligt är det som sägs och hur ser det ut om man vänder på tesen och studerar dess motsats? Ett exempel:

I en nyhetssändning nyligen kunde man höra att Jimmie Åkesson och SD ville förbjuda nazismen och därtill hörande demonstrationer. Då Morgan Johansson ombads kommentera detta muttrade han ilsket något om att de väl ville oskadliggöra en konkurrent. Vad hade Johansson sagt om Åkesson i stället hävdat nazisternas rätt att framföra sina åsikter? Intressant! Det handlar alltså inte om uttalanden i sak, utan om varifrån de kommer, precis som Teodorescu påtalar. När sittande regering förra året tog beslut och uttryckte påståenden som SD-företrädare knappast skulle vågat uttala, så blev dessa nya ståndpunkter snabbt politiskt korrekt allmängods och nu är det plötsligt tillåtet att ifrågasätta företeelser som var tabu och skulle lett till rasiststämpel för bara två år sedan!

Det märkliga är att så många inte reagerar och förvånas över förändringen, utan gapar, sväljer och accepterar att man nu förväntas tycka annorlunda. När politiker ibland (mellan skål och vägg) föraktfullt talar om ”valboskapen”, så är det kanske just detta de menar? En väljarkår så lättmanipulerad att man utan sjunkande opinionssiffror kan göra politiska tvärvändningar eller försvara allvarliga felaktigheter (t ex IT-skandalen på Transportstyrelsen). Är vi väljare verkligen så korkade att vi inte genomskådar sådana politiska finter och övertramp? Uppenbarligen – eftersom S växer igen.

Tänk! Ifrågasätt! Och gör det INNAN du röstar! Du har 11 månader på dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s