Färdigvelat

Lämna en kommentar

12 januari, 2019 av Harkling

Vi i Centerpartiet har alltid velat och vi kommer fortsätta att vela”. Det gamla citatet har plockats upp i höst, men inte var det så han sa, den rättrådige centerledaren Gunnar Hedlund. Det där är en travesti på ett av hans uttalanden, men sedan september 2018 har det varit helt relevant. I går hade hur som helst C och Annie Lööf velat färdigt och i dag har hon, liksom Jan Björklund,  fått godkänt av sina partikamrater. vilket också fått av sina liberaler under lördagseftermiddagen.

Ingen är väl förvånad över att det till sist blev här vi landade. Efter ett långt spel för gallerierna får vi mer av det vi hade före valet. Fast det tycker inte Annie Lööf. På presskonferensen i går presenterade hon stolt alla punkter hon fått igenom i förhandlingarna med Stefan Löfven, mannen som hon aldrig skulle bli stödhjul åt i en regering, hellre skulle äta upp sin högra sko!

Så många turer det blev innan hon kom fram till sitt beslut! Hon skulle ju vara principfast bevars och förhindra rasismen genom att inte låta SD få något inflytande. Fast det gick bra att med deras hjälp avsätta regeringen Löfven direkt efter valet. Sen gick det också bra att få igenom en borgerlig budget med SD:s stöd, men något INLYTANDE skulle de inte ha. Som om de inte har haft det under hela förra mandatperioden utan att Lööf sagt så mycket som pip när borgerliga förslag har gått igenom tack vare SD!

Vänsterpartiet ska inte heller ha något inflytande tycker Annie Lööf, så det fick Löfven lova att förhindra. Fast eftersom mandaten inte räcker till för majoritet i Riksdagen, så kommer (V):s röster att behövas och när regeringen väl är på plats kan ju inte Löfven hjälpa om de röstar ner förslag som de anser för borgerliga. Som vinster i välfärden. Eller ändringar i LAS. Eller skattesänkningar för ”de rika”.

Nu hänger det ju dessutom på (V) om det över huvud taget blir någon regering i nästa vecka. Jonas Sjöstedt har ett antal beska piller att svälja och ett och annat att i så fall förklara för sina väljare.

Det har i och för sig Löfven också. Även om LO-basen i P1:s lördagsintevju med viss tvekan ger överenskommelsen sin välsignelse, så är det inte säkert att LO:s medlemmar tycker en sosseregering som driver borgerlig politik är något att satsa på. Och om det nu inte går att lita på (V) heller, vart går de då?

Daniel Suhonen, Tankesmedjan Analys, är inte nådig i sin reaktion på uppgörelsen.

Det är extremt långtgående förändringar som nästan pulvriserar väldigt mycket av den socialdemokratiska samhällsmodellen. Alla de här skattesänkningarna kommer göra Sverige till ett ännu större skatteparadis för rika. Det här är över hela linjen väldigt, väldigt dålig politik som S ska administrera. Då är det bättre med nyval tycker jag än det här är alternativet,” säger han i en Expressen-intervju. https://www.expressen.se/nyheter/s-profilen-lofven-har-pulvriserat-var-modell/

SVT och flera tidningar rapporterar i dag om andra starka reaktioner från olika håll. Även om både Löfven och Lööf framställs som vinnare så är det tydligt att de får betala ett högt pris för sitt samarbete och vad tycker borgerliga väljare om att det nu är ytterlighetspartiet (V) som med hjälp av (C) och (L) kommer ha en vågmästarroll under mandatperioden fram till valet 2022?

För borgerligheten har det varit en dyster helg. Det kommer att handla om fyra år av socialistisk politik med stöd av två partier som väljarna trott ville verka för en borgerlig regering. Alliansen är död och väldigt många känner sig med rätta väldigt lurade.

Och hur ser det egentligen ut med alla de där borgerliga förslagen som Lööf påstår sig ha fått igenom? Svaret ger PM Nilsson i Di https://www.di.se/ledare/annie-loof-gar-rakt-i-utredningsfallan/ om man tittar närmare på vad C, L, S och MP har kommit överens om är det mesta till intet förpliktigande. Nästan alla förslag handlar om att tillsätta en utredning.”

Han går igenom dem allihop. Några utredningar ska tillsättas 2019, men de flesta inte förrän om ett eller två år. Hur lång tid utredningar tar i Sverige vet alla. En del blir aldrig färdiga, utan försvinner i hanteringen, så de som eventuellt presenteras lär komma lagom till nästa val och av Lööfs stolta politiska triumfer har det antagligen inte ens blivit en fingertutt.

Allt för att Lööfs prio ett är att hålla (SD) och dess väljare utanför den demokratiska processen. Hon har valt (V) och socialismen före (SD) och en borgerlig regering. Mats Knutson, politisk kommentator, konstaterade på SVT nyheter i går kväll att detta troligen kommer gynna SD:s tillväxt, så Lööf borde inte sova särskilt gott de kommande fyra åren. Men kanske vill hon till varje pris sopa bort spåren av sina föregångare i Bondeförbundet.

Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens [läs: bondeklassens] bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkande av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar.” Ur Bondeförbundets program 1933. https://popularhistoria.se/politik/partiernas-historia-centerpartiet

Till sist önskar jag bara att SVT direktsänder Lööfs utlovade måltid. Hoppas det är bra läder i skon så den är riktigt seg!

annie lööf

Hammaren och skäran (☭) är ett politiskt emblem som symboliserar unionen mellan arbetarklassen och bondeklassen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s