Hvad vilja Moderaterna? 2

Lämna en kommentar

19 augusti, 2019 av Harkling

I dagarna har flera opinionsinstitut visat nya siffror på ställningen för partierna och man kan konstatera att inga stora förändringar har skett under sommarmånaderna. Dramatiken står Liberalerna fortfarande för genom att ligga kvar under riksdagsspärren. För Moderaterna rör det sig nästan inte alls. Riksdagspolitikerna har ju haft sommarlov och legat lågt, förutom under Almedalsveckan, men på sociala medier händer det saker hela tiden.

Och kvällspressen hakar på. Expressen behandlar i en lång artikel Moderaternas Elaka Måns: Hanif Bali. https://www.expressen.se/nyheter/trycket-okar-pa-kristersson-satt-stopp-for-hanif-bali/ Han beskrivs som ett bekymmer för partiet och Mikaela Waltersson, ordförande för Moderaternas länsförbund, känner sig ”inte bekväm med att man vräker ur sig saker på sociala medier”.

Den här gången handlar det om Balis twitterkommentar till det som hände 19-åriga Amanda i Malmö, då hon i juli uppmanades av en busschaufför att gå hem och klä på sig om hon ville åka buss. https://www.expressen.se/kvallsposten/amanda-19-kastades-av-bussen-var-for-lattkladd/ Han hänvisade till en policy hos bussbolaget, som visade sig inte existera. Bussbolaget tog chauffören ur tjänst efter Amandas anmälan, men dementerade de uppgifter som spridits att det skulle handlat om religiösa (muslimska) värderingar. Bussföraren har förnekat religiösa motiv och är på väg tillbaka till jobbet efter en kurs i hur han ska bemöta sina passagerare.

Som alltid raljerade Bali, bland annat genom att kalla Malmö för ”Al-Malmö, Nordens Ramallah” och fråga vilka reaktionerna hade blivit om en kvinna i niqab hade vägrats åka med bussen.

Aja baja! Så får man inte göra! Då kan någon bli kränkt!

Expressen skriver i sin artikel mycket om reaktionerna på Balis sätt att uttrycka sig och om hur en del moderater rasar över detta, medan andra ställer upp bakom honom. Bali anses ha stor makt genom sin aktivitet på sociala medier. Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare, anser det självklart att ”moderata företrädare ska uppträda med gott omdöme”. Andra, som riktar kritik mot Bali, föredrar att vara anonyma.

Att kritiken är massiv från vänsterhåll är självklart. I de kretsarna föregår man med gott exempel. Eller? Jonna Sima, som är ledarskribent på Aftonbladet. Skriver så här i ett Twitterinlägg 17 augusti:

@jonnasima  Vilken dynghöger Moderaterna blivit. Elakt, gubbigt, anti-intellektuellt. Kristerssons förmåga att hålla partiet anständigt verkar begränsad.

Även om chauffören inte var muslim – men det framgår inte i någon av de artiklar jag gått igenom – så kan ingen förneka att Malmö har stora integrationsproblem och den retoriska frågan om niqabkvinnan är i högsta grad relevant. I det fallet hade det sannolikt blivit stora rubriker om rasism. Här handlade det i stället ”bara” om sexism, men det ordet har ingen mer än Amanda själv använt i sammanhanget.

Den debatt som borde handla om sakfrågan, alltså om vilken rätt män har att lägga sig i kvinnors klädsel, har kommit i skymundan, men Birgitta Ohlsson (L) skrev på Twitter: Ett budskap till alla småpåvar världen över. Låt kvinnor själva välja sin klädsel. Viktigt att Amanda protesterade. Bra att bussbolaget agerade (stängt av busschauffören). Sorgligt att ingen på bussen reagerade.

Me too-aktivisterna verkat däremot ha saligen avsomnat.

Personligen följer jag Hanif Bali på Twitter och jag uppskattar hans raka och ibland lite elaka och tillspetsade kommentarer som en motpol till den vanliga svenska ängsligheten, men merparten av hans inlägg är inte alls elaka. Bali skriver mängder av tweets med viktigt innehåll, faktaredovisning och länkar till källor, men det är bara det som uppfattas som kontroversiellt som får rubriker i gammelmedia. Däremot är han självklart besvärande för snällhetsfilosoferna, de där som följer Reinfeldts uppmaning om öppna hjärtan, men verkar ha totalt stängt av hjärnfunktionerna och inte kan stava till ordet konsekvensanalys.

Vi behöver Hanif Bali. Vi behöver journalister och politiker som vågar obstruera mot den rådande politiska korrektheten, men det tycks ha blivit ett problem för den stockholmska DN-högern. Kristersson kan inte ha det lätt när han ska valla in fårskocken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s