Hvad vilja Moderaterna? 1

Lämna en kommentar

17 augusti, 2019 av Harkling

Hvad vilja socialdemokraterna?” Frågan ställdes av August Palm 6 november 1881. Förmodligen var det lättare då att formulera ett svar, än om frågan ställs i dag. Men det är inte bara sossarna som verkar ha tappat fotfästet. Travestin på ett av den gamle centerledaren Gunnar Hedlunds uttalanden, ”Vi i Bondeförbundet (Centerpartiet) har alltid velat och vi kommer att fortsätta vela”, känns mer aktuell i dag än någonsin. Värst drabbat av villrådighet tycks emellertid (M) vara. Hvad vilja Moderaterna? Kan man lita på dem? Varför har de åkt rutschkana utför sedan Reinfeldt försvann? Eller började flykten från partiet redan innan dess?

Efter glansdagarna 2009-2010 då partiet nådde drygt 30 % och firade sitt bästa valresultat sedan 1921, skedde en nedgång som resulterade i ett stort tapp i valet 2014. Tidigare M-väljare strömmade över till SD och orsaken var, enligt många debattörer, Reinfeldts (och därmed Moderaternas) välvilliga inställning till invandring. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/valjare-fran-m-till-sd-fler-an-vantat

Parhästarna Reinfeldt/Borg valde att fly framför att illa fäkta och ”kronprinsessan” Anna Kinberg Batra utsågs att försöka reparera den skada ”öppna hjärtan” och uppgörelsen med Miljöpartiet i migrationsfrågan hade åsamkat partiet. En omöjlig uppgift som resulterade i ett omöjligt försök till lösning; ”Decemberöverenskommelsen”, vilken man hoppades skulle utesluta ärkefienden Sverigedemokraterna från allt inflytande i svensk politik för lång tid framåt. Timbros tankesmedja sågade migrationsuppgörelsen och skrev om DÖ: ”Decemberöverenskommelsen 2014 var om möjligt än mer förödande. Att kortsluta det demokratiska systemet bara för att man är emot valresultatet var konstitutionellt, parlamentariskt, strategiskt och partitaktiskt ogenomtänkt.”

För AKB gällde det att, oavsett vad hon själv tyckte och ville, hitta en balansgång för att tillfredsställa både sina partikollegor i Stockholm och de kritiska rösterna runt om i landet i övrigt och dessutom försöka ta tillbaka de väljare som gått över till SD. En omöjlig uppgift skulle det visa sig. Kritiken mot henne växte och 2017 blev kraven på hennes avgång för stora. Ulf Kristersson tog över och nu skulle allt bli frid och fröjd. Trodde man.

När valet 2018 närmade sig var det inte Moderaterna, utan Centerpartiet som växte! Det politiska fältet såg ut att gå mot stora förändringar med tre partier nära 4%-spärren och att åtminstone KD, som länge legat runt 3%, skulle försvinna var det inte många som betvivlade, men så hände ett ”Herrans under” och KD lyckades samla ihop 6,3% i valet. Många väljare kom från Moderaterna, som ändå slutade som andra största parti.

Våren 2019 chockade EBT vissa delar av den svenska befolkningen genom att äta lunch med Jimmie Åkesson och öppna för ett samarbete med SD. Det märkliga var att opinionssiffrorna för partiet trots detta fortsatte uppåt! AKB:s tidigare försiktiga trevare gentemot SD påstods vara orsaken till fortsatt tapp hos Moderaterna, men för KD kom nedgången i stället efter abortskandal och uppgörelse om mildare regler för familjeåterförening, men detta resulterade bara i en marginell uppgång för Moderaterna.

Vad är då det stora problemet för partiet? Varför är väljarna inte nöjda? Ett tänkbart svar levererades våren 2019 i ”Lördagsintervjun” med Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholm. https://sverigesradio.se/avsnitt/1257949

I intervjun med AKJ framkom att stockholmsmoderaterna hellre vänder sig till Mp än till SD för samarbete.

MP står upp för valfrihet… Och ja… har många gemensamma nämnare med oss, deklarerar AKJ. Inte heller utesluter hon samarbete med (S). På frågan om hon kan tänka sig samarbete med SD svarar hon nej och motiverar: Därför att i Stockholm är dom inte ett seriöst parti…dom gör konstiga uttalanden… dom utreds för bedrägeri och för misshandelsbrott o s v… dom vet ju knappt ens hur man lägger fram en budget… MP däremot står alltid upp för valfrihet…

Moderaternas största väljartapp skedde i Stockholms stad och län. Varför? Jag tror att stockholmsväljarna ser annorlunda ut än ute i landet… dom är mer känsliga kring besked kring SD, dom står upp för – liksom ett öppet, inkluderande samhälle… Det finns en annan värderingsbas där … det… är så tydligt att städerna fortsätter vara bastioner mot populistiska partier… SD har ju en mycket mindre väljarbas i Stockholm än ute i landet och det är ju också ett tecken på att storstadsväljare skiljer sig från andra väljare ute i landet

Helt i linje med ett gammalt uttalande av AKB för många år sedan om stockholmare som är så mycket smartare än lantisarna!

I Staffanstorp blev M dubbelt så stora som i Stockholm sett till antal invånare. Varför undrar intervjuaren. Dom har andra väljare helt enkelt… just i Stockholm har vi helt andra förutsättningar. Vi har inte det stödet att inleda samarbete med SD – tvärtom så finns det betydligt fler som skulle lämna partier som ens öppnar för dom förutsättningarna… tycker att Kristersson är tydlig med att man inte ska samarbeta med SD… det viktigaste är att vi är tydliga mot stockholmsväljarna

Stockholm har en linje medan Staffanstorp och andra skånekommuner har en helt annan linje, så hur ska partiet kunna ge ett tydligt besked?  Vi ska inte bilda något konservativt block, vi ska inte samarbeta med SD eller sitta i samma regering, men jag hoppas att vi i Alliansen kan hitta tillbaka till varandra.

Vad är det då som är så farligt med att samarbeta med SD om man nu får igenom borgerlig politik? Jag vet inte om man får igenom borgerlig politik. SD har ju oftast röstat på S:s förslag, så dom har också en uppgift att visa var står dom nånstans. Hur de röstar pekar på att de också är Socialdemokrater i stora delar.”

Något motsägelsefullt uttalande, eftersom hon tidigare sagt sig kunna samarbeta med (S).

Det är alltså inte sakpolitik utan partitillhörigheten som avgör om samarbete ska komma till stånd!

Är detta hela partiets linje eller ligger Moderaternas problem i att de DN-läsande stockholmarna indoktrinerats av agendajournalistiken så till den grad att de saknar förmåga att se vad som händer utanför stadsmuren?

Hvad vilja Moderaterna?

Lämna en kommentar