Många obehöriga lärare läsåret 2014/2015

2

31 augusti, 2015 av Harkling

Det var utmärkt att den förra regeringen införde lärarlegitimation. Elevernas rätt till kvalificerade lärare är naturligtvis det viktigaste i sammanhanget, men det medför också ett synliggörande av det stora antal obehöriga som, legitimationskravet till trots, anställts i svenska skolor inför lå 2015/2016. Enligt statistik från Skolverket 2015-08-27 saknar 20 % av dessa lärare legitimation. Till det kommer ett stort antal med legitimation i bara ett enstaka ämne, men som ändå tillåts undervisa i andra ämnen där de saknar behörighet. Anledningen sägs vara brist på behöriga lärare och denna brist är mest uppenbar i svenska som andraspråk. (Di 28/8 2015)

Under rubriken ”Regeringen låtsas att det regnar” skrev Susanna Birgersson i GP 22 juni 2015 om fortsatt sjunkande resultat i Göteborgs skolor. Från 73 % godkända i alla ämnen 2010, hade under läsåret 2014/2015 bara drygt 66 % nått godkänt. Birgersson undrar om det är ett resultat av den stora flyktinginvandringen och ser fram emot nästa år, då betygen för nyanlända kommer att särredovisas. ”Jämförelser av skolresultat, mellan skolor eller mellan länder, är meningslösa om de inte samtidigt är detaljerade nog för att ringa in problemen”, konstaterar hon och nämner också det faktum att vi i Sverige har ett större kunskapsgap mellan infödda elever och de med utländsk bakgrund än de flesta andra länder. En tredjedel av eleverna i den senare gruppen saknar enligt SCB gymnasiebehörighet. Birgersson efterlyser ”lite mer handfasta grepp” från våra politiker. ”Vore det bra om nyanlända elever efter sin introduktionstid slussades ut till ett större antal skolor? Är det, liksom i fråga om kommunplaceringarna, dags för en lite mer resolut fördelning av nyanlända elever?” undrar hon.

Sedan är hon djärv nog att peka på det faktum att pojkar med ursprung i Asien och Afrika lyckas sämre än andra grupper. Att hävda något sådant var otänkbart för bara 5 – 10 år sedan, trots att forskning sedan länge bekräftat att så är fallet. År 2009 vägrade Skolverket lämna ut en rapport från en egen undersökning som visade på just sådana skillnader, med motiveringen att det skulle ”peka ut en viss etnisk grupp, vilket vore alltför politiskt känsligt”. I stället lades rapporten till handlingarna med påföljden att åtgärder inte vidtogs. (Läs mer i artikelserien ”Skolan” här på bloggen!)
”…precis som när det kommer till allt annat som har med migration och integration att göra så låtsas regeringen att det regnar,” avslutar Birgersson sin artikel och det har hon förstås helt rätt i. Det vore intressant att höra en motivering från ansvarigt håll till varför det är så, men tills den kommer får man dra sina egna slutsatser.

I torsdagsmorgonens (27/8) radionyheter meddelades att de flesta lärare i årskurserna 1 – 3 är behöriga att undervisa i svenska som andraspråk. Det låter som om dessa lärare skulle varit mer benägna än andra kategorier att förkovra sig i ämnet. Så är dock inte fallet, utan i samband med att lärarlegitimationerna infördes så gavs lärare med utbildning i svenska för de lägsta årskurserna automatisk behörighet i SVA trots att de aldrig läst ämnet, något som förefaller mycket märkligt med tanke på att det handlar om två helt skilda metoder för undervisning.
Den styvmoderliga behandling ämnet svenska som andra språk fått ända sedan 80-talet fortsätter alltså och risken är stor att gruppen elever med utländsk bakgrund kommer fortsätta halka efter i utbildning och därmed även i fortsättningen ha svårigheter att hävda sig på svensk arbetsmarknad. En katastrof inte bara för enskilda individer, utan också för samhället.

Annons

2 tankar om “Många obehöriga lärare läsåret 2014/2015

  1. […] För mer följ länken: Många obehöriga lärare läsåret 2014/2015 […]

    Gilla

  2. norah4you skriver:

    Harkling, rebloggmöjligheten har försvunnit från din bloggsida…… kopierar och länkar….

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: